2007-06-16

Förlåt XP, allt e förlåtet

För några månader sedan investerade jag ett hyfsat stort belopp i en ny fin HTPC. Alla komponenter inhandlades med största omsorg då jag ville få den så tyst, kraftig och fin som det bara gick. Det fetaste grafikkortet som inte hade några fläktar, en ruggigt tyst PSU, snabb tyst hårddisk. Listan kan göras lång. Chassit valdes så att det skulle smälta in med övriga stereoprylar i den handgjorda måttbeställda tv-möbeln.

Då alla komponenter levererats och jag tillslut lyckats montera ihop hela monstermaskinen så återstod det att installera ett operativsystem. Valet stod mellan den gamla trotjänaren XP eller det nya operativsystemet Vista. Efter att ha läst på i en massa forum så var jag fortfarande osäker. Den som fick mig att tillslut välja var min arbetskollega som går under smeknamnet PedPad, även kallad Mr. Bluescreen. Han, för det är en han och inte ett virus, tyckte att jag inte bara skulle installera Vista utan även 64-bits varianten av operativsystemet. Tack PedPal för din ovärderliga expertis! Not!

Sagt och gjort, installationen gick smidigt men sedan började problemen. För det första så var det långt ifrån alla program som fungerade med 64-bits-operativsystemet. Jag fick lägga grymt med tid för att få all dyrköpt hårdvara att spela och trots detta så fungerar idag inte mitt TV-kort fortfarande pga uteblivna drivare (tack Pinnacle!). Vista e snyggt som attan och det riktigt blänker och glänser i jämförelse med XP men vad fan gör det om inget funkar? Nu har jag dock nästan fått allt att rulla men det har tagit sin tid och jag får bara bluescreen några gånger per kväll. Allt e nästan frid och fröjd! Det enda som stör mig och som jag absolut inte kan begripa är att datorn tvärhänger sig och visar upp en härlig bluescreen i min fejja så fort jag försöker komma åt det trådlösa nätet. Antingen via min mobil eller via min laptop. Så fort detta sker i närheten av min HTPC så e den kokt! Varför? Den är inte utrustad med något trådlöst nätverkskort eller liknande? Den matas med fin-fiber... För mig är detta ett mysterium. Kan någon förklara detta för mig så jag får frid?

Eller så blåser jag bara Vista och ersätter den med XP.
Blire en regning semester så vet jag vad jag gör...