2007-06-07

Tippning inför Stockholm Marathon

Det drar ihop sig så smått till Stockholm Marathon. Jag skall givetvis inte springa men det kan vara kul att spekulera lite hur SM-medaljerna kommer fördelas.

Startfältet ser generellt ganska svagt ut. Några av de stora namnen är antingen skadade eller har helt enkelt inte haft en bra försäsong och frågan är om de kommer upp i normal standard. Väderprognosen lovar dessutom höga temperaturer vilket kommer att straffa de som går ut för hårt. Här gäller det att springa strategiskt och inte bränna energi i onödan. Rutin och värmetålighet kommer säkerligen fälla stora avgöranden.

I Said Regraguis frånvaro blir förste svensk i mål stor favoriten Lars Johansson. Trots sina 21 år har han i flera lopp under våren visat att han behärskar de längre distanserna. Största hotet mot Lasse är han själv. Hänger han på tät-kenyanerna kan det straffa sig hårt. Andra och tredje platsen blir det desto hårdare kamp om men mitt tips går till Kristoffer Österlund som i samband med EM-maran i fjol fortsatt visa fin form och har dessutom fått vara skadefri hela försäsongen. Tredje platsen, i egenskap av en kraftigt stigande form de senaste loppen, tror jag blir Patrik Gustafsson.

De övriga SM-placeringarna blir det också kamp om. Herr Larm har sett stark ut på sistone och gör aldrig ett dåligt lopp i Stockholm. Marek kan överraska precis som Jonas Buud. Kent Claesson har inte visat samma form i år som vid samma tidpunkt i fjol men kan givetvis få till en fullträff och försvara sitt guld. Min klubbs Cédric har även han lämnat uppgifter om att han är riktigt nära sin absoluta toppform. Med klokt progressivt springande kan han plocka många fina skalper och blanda sig i striden om de översta placeringarna.

Vi får se hur det går. Starten går på lördag 14:00. Jag gör dock ett nytt försök på Sätraspelen 5000m med start redan 11:35. Startfältet ser bra ut så jag hoppas kunna kapa några sekunder på mitt pers. Men vädret ser ut att koka sönder tartanen och kanske även möjligheterna till en riktigt bra tid.