2007-08-23

14:56.28 - äntligen sub 15!!!

Ah, vilken känsla! Äntligen sub 15! Som jag har väntat på att kunna få skriva detta...

Igår var det alltså 5000m på Fredrikshofsspelen vid Stadion. De yttre förutsättningarna var så när perfekta med en temperatur strax under 20 grader och nästan ingen vind alls. Benen kändes (som vanligt) lite tröga under uppvärmningen men då spikskorna, linnet och shortsen åkte på så infann sig den där tävlingsmässiga fjäderlätta känslan. Stegringarna strax innan start kändes även de lätta och bra så jag kände mig försiktigt optimistisk innan start.

Under dagen hade jag korresponderat med Coach Lamas och kommit fram till att jag skulle försöka öppna lite hårdare än de tidigare 5000m-lopp jag sprungit i år. Vid DM, Sätra Spelen och Bospararspelen hade jag passertider mellan 9:10-9:16 vid 3000m vilket var för mycket tid att hämta in för att göra en attack ner mot sub 15. Igår var planen att försöka passera 3000m på 9:00-9:05 för att sedan kunna grisa på de två sista kilometrarna in i mål.

Sagt och gjort, mara-SM-4:an Le Cédric hade ont i sitt knä men lovade att agera hare. Planenligt tog han starten och radade sedan upp stadiga 72-varv ända fram till 2300m då han klev av. Jag är lite osäker på om jag hade flera löpare i släptåg men från det att Cédric klev av så fick jag borra på solo framme i täten. 2000m passerades på ganska precis 6:00 och 3000m på 9:00. Sedan kom den kritiska fjärde kilometern. Klarade jag bara att hålla 3:00-fart här så kände jag på mig att jag skulle kunna pressa mig in den sista kilometern bara moroten om sub 15 fanns där som en hägring. Lade ett varv på fjärde kilometern på 70 sekunder (för fort!) och fick sedan en liten reaktion på nästföljande som klockades på 73 sekunder. Nu gällde det att inte gripas av panik utan fortsätta fokusera. Jag hade enormt stöd av alla Studenter ut med banan som kort innan mitt heat sprungit B-heatet. Tack vare detta kunde jag behålla fokus och koncentrationen och hela tiden pressa på. Cédric och Rubin McRae skrek varvtider hela vägen in i mål och jag visste att jag hade tre sekunder upp. De två sista varven blev det ordentligt tufft men vid utgången på sista varvet visste jag att om jag inte fixade sub 15 nu så skulle jag aldrig förlåta mig själv. Så jag mosade på och gick i mål som segrare på 14:56.28. Nytt pers med knappt 7 sekunder och äntligen äntligen sub 15.

Vilken enorm lättad! All spänning och press bara rann av mig då jag flämtade ut på tartanen. Det kändes fantastiskt att ha så många klubbkamrater runt omkring mig (farsan skall osså ha creds då även han var där och klockade passertider). Under någon bråkdel av någon sekund svävade tankarna tillbaka på alla träningspass man plågat sig själv för att kunna uppfylla detta mål. Och vet ni vad!? Det var värt varenda svettdroppe, varenda centiliter av mjöksyra och varenda morgon man vaknat dagen efter ett intervallpass med halvbruten kropp! Jag vill/ville bara ta hela världen i famnen!

Nu väntar jag bara på att få springa ett lopp där jag slipper dra sista 2700m själv. Drömmen vore att få ett tätt intensivt heat med några löpare som lägger varvtiderna runt 14:45-14:50. I ett sådant lopp tror jag att jag kan sänka mitt pers med åtminstone 10 sekunder. Men önska kan man ju alltid och än är det ju faktiskt inte julafton.

Nästkommande tävling blir Löparnaskväll 10 000m där jag skall försöka göra en tid ner mot 31:20. Sedan väntar 30 km terränglöpning runt Lidingö.

Passertider:
1 km: 2:57
2 km: 3:03 (6:00)
3 km: 2:58 (8:58)
4 km: 2:59 (11:57)
5 km: 2:59 (14:56.28)

Nu gäller det bara att hålla sig frisk och kry. Hemma är det ordentlig sjukstuga och det sniffas nässpray och knapras alvedon för fulla muggar. Än så länge har jag klarat mig undan förkylningen men risken är stor att jag halkar dit och smittas av mina familjemedelmmar. De är ju så mysiga att man måste gosa med dem hela tiden!

Tack för Cédric för utmärkt farthållning och passertider.
Tack Coach Lamas för allt ditt engagemang runt min träning.
Tack publiken/klubbkamraterna/farsan för allt stöd utmed banan.

Alla resultat »
Coach Lamas refereat om loppet på Studenternas hemsa »

8 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastiskt! Det var verkligen på tiden att du fick till det! Grattis! Njut, och fokusera sedan om, mot nya mål!

Anonym sa...

Helt vansinnigt bra Patrik, njut av detta nu...!!!

//JoHaN

Patrik Engström sa...

Sussie:
Tackar och bockar. Men den som var mest 'mongo' igår var banne mig du. Det räcker inte med att du tok-tävlar hela tiden och hela tiden persar i varenda lopp. Du var dessutom tvungen att, trots solo-vakum-löpning, kapa 23 sekunder. Fantastiskt!

Patrik Engström sa...

Swyzak:
Tack för gratulationerna! Grattis själv till ett nytt kanonrace. Det såg redan på bra ut på Bospararspelen och Midnattsloppet så jag hade på känn att du skulle smula sönder 16-gränsen. Du joggade väl ner hem till Västerås?

Anonym sa...

Snyggt! Satt som en smäck antar jag. Tjusigt.
/E

Anonym sa...

Nja Patrik, måste erkänna att jag inte joggade ned till V-ås, gick i sakta mak till en bil på Valhallavägen. Nedjogg till V-ås tar vi efter Lidingö... =)

Anonym sa...

Fantastikt! Och härlig berättelse!
/Joey

Anonym sa...

Skön läsning.. För min del är det lång väg tillbaka efter alla brutna ben, det är tungt att bara mosa på ibland men efter att läst om dina bravader kan jag inte annat än köra vidare tills det lossnar! Tack tack och grattis igen.