2007-09-30

Lidingöloppet (läs: Lerloppet)

MålgångFoto: Thomas Windestam

Igår var det dags för ett av höstens stora mål: Lidingöloppet. Jag hade laddat ordentligt den senaste veckan och kände en liten svag nervositet inför loppet. Hur skulle jag hantera den längre distansen? Skulle jag lyckas behålla fokus alla 30 km eller skulle man åka på svackor?

Starten gick och jag kom iväg i ett bra tempo och hittade snabbt 3:30-flytet. Planen var att försöka hålla 35/35/36 på de tre milen. Men efter lite drygt två kilometer började det ösregna och kort därefter var man genomblöt. Linnet satt som ett klistrat frimärke på bröstet och kylde ner. Jag tyckte det var lite lagom rått och kallt redan innan start och gillade inte alls detta nerkylande regn. Nåväl, första milen klockades på 35:07(min egen klocka) och kort därefter väntade farsan med en vätskelangning. Fram till dess hade jag haft följeslag av bla Herr Larm, Brandman-Staffan (aka Vitamin-Cola-Mannen) och Upsala-Henrik. Men vid 12 km markeringen började jag sakta sega ifrån och plockade några framförvarande löpare innan jag och Mäster Kent slog följe.

MålgångFoto: Thomas Windestam

Regnet fortsatte ösa ner och kyla. Banan hade nu blivit rejält nersölad och det var blandat med stora pölar och leriga partier. Det var ett fasligt sick-sackande innan jag tillslut var så genomblöt om skorna att jag bara gav upp och försökte hålla balansen där det var som halast. Jag letade spår överallt och ville inte ligga bakom någon löpare för att få god sikt framåt hur terrängen såg ut. De lätta tävlingskorna var nu så nersölade att de förmodligen vägde mer än ett par Kayano.

Mellan kilometer 14-18 hängde jag och Mäster Kent ihop med mig som draglok innan han släppte. Väl uppe vid radhusområdet vid 19 km fick jag andra vätskelangningen av farsan och passerade sedan Grönsta gärde och 20km-markeringen på 1:10.39. Den andra milen hade således passerats på 35:28 och jag låg nu dryga 30 sekunder bakom min plan. De yttre tuffa förhållandena började nu ta ut sin rätt och jag insåg att det skulle bli tufft att klara målet på 1:46.

Sista milen sololöpte jag förutom två löpare som jag plockade. Vid 21 km passerade jag IFK Moras Nicklas Karlsson och sedan vid Golfbanan passerades Högbys Shiloh Mielke. Kilometrarna med Abbor- och Golfbanebacken passerades precis under 4:00 och i mål hade jag 1:47.04 med placeringen 14 (11e svensk). Jag hade jobbat mig upp från 25e plats vid 10 km till 16e plats vid 20 km och 14e man i mål. Sista milen klockades på 36:25. På upploppet såg jag att det fanns chans till att göra sub 1:47 men det var extremt halt och jag var riktigt nära att åka på drutten ett par gånger. Jag letade spår som en vettvilling men det var såphalt precis över hela målrakan. Trist att se klockan ticka över 1:46 då jag hade krafter kvar. Det skumma var att min egen klocka visade 1:46.52. Jag fattar inte riktigt hur arrangörerna fick det till 1:47.04 men det är bara att gilla läget.

Kallt, blött och lerigtFoto: Thomas Windestam

Kände mig rätt fräsch under hela loppet och även då jag gick i mål. Värst var nog att jag blev lite nerkyld. Jag och Herr Larm garvade lite åt våra läppar. Det såg ut som vi druckit en hel del blåbärssoppa, så blåa var de. Kroppen var dock pigg och den värsta skavanken från loppet var nog vänster bröstvårta som pga det våta linnet fått lida pin. Jag råkade nämna detta för Marika och fick då en vass replik om att jag minsann inte skulle klaga då jag slipper amma. Ok, bäst att hålla låga ställningar.

Med facit i handen så klarade jag terrängen bra men stumnade en aning i benen den sista milen. Bristen på långpass var nog en stor anledning till detta. Under året har jag endast genomfört två pass som varit två timmar eller längre. Jag var pigg i lungorna och pulsen var inte så hög sista milen men jag kände att jag var muskulärt nedbruten i benen. Baksida och framsida lår var nog de partier som tog mest stryk.

På det hela är jag nöjd med loppet och placeringen. Det var en god erfarenhet och jag är ganska säker på att jag med lite mer mängdträning, rutin och bättre yttre förutsättningar kan kapa 1-2 minuter på min tid. Nytt försök nästa år? Inte omöjligt!

Mina mellantider (med måltiden enligt den officiella tidtagningen):
1-5: 17.44
6-10: 17:23 (35:07)
11-15: 17:28 (52:35)
16-20: 18:04 (1:10.39) - andra milen på 35:28
21-25: 18:18 (1:28.57)
26-30: 18:07 (1:47.04) - tredje milen på 36:25

Topp-100 resultaten »

12 kommentarer:

Anonym sa...

Du är ta mig f.. min hjälte!!!
Det var så roltigt att få springa jämsides med dig ett litet kort tag i början av loppet. Visste dock att jag inte skulle ha en chans att haka på men njöt så länge det varade. Försökte hjälpa till med lite vindfång för ett kort tag men sen gled du iväg, skön syn!
Du kommer ju att bli hur stor som helst mannen!

Anonym sa...

Så snyggt jobbat!!!

Anonym sa...

Gryyyymt som jag redan sagt, men det tål att säjjas igen....!!!!

Anonym sa...

Nästa gång som jag är i Stockholm så tar jag med dig på en lååååång tur. Skönt att man fick tillbaka lite heder efter midnattsloppet.

Patrik Engström sa...

Staffan:

Det var grymt kul att springa tillsammans med dig. Härligt med Studenter långt fram i resultatlistan! Jag låg och drog ett tag i klungan, men tyvärr e jag ju så pinn-smal att det säkerligen inte blev mycket vind som jag plogade. Himla grymt av dig att kapa 5 minuter! Kapar du fem minuter till nästa år är du nere på 1:45!!!

Patrik Engström sa...

Ellinor:

Tack tackar! Grattis själv till ett bra lopp. Kul att se dig igen i resultatlistan. Hoppas loppet (trots regnet) gav mersmak!

Patrik Engström sa...

Swyzak:

Tack! Bra lubbat själv. Som jag sade till dig innan loppet så smulade du sönder sub 2h. Och dessutom under 1:55. Till nästa år är du nere på låga 1:50 lätt!

Patrik Engström sa...

Jonas:

Haha, heder har du alltid Jonas. Du e så stabil och seg över de längre distanserna. Flera långpass tillsammans framöver så kan vi växeldra på Lidingöloppet nästa år mot sub 1:45.

Anonym sa...

=) Alltid härligt med lite blåvitt långt fram! Nja, du ger ju inge vidare vindfång så jag kunde ju lika gärna ligga framför så gör jag lite nytta i alla fall! ;) Jo, kapa fem minuter är trevligt, men nu börjar det bli bökigare, men några minuter till borde ju gå! Ska bli skoj nästa år när du är topp fem!

Unknown sa...

20150828daigege
nike roshe run women
mizuno shoes
michael kors handbags
oakley sunglasses
ralph lauren uk
new balance
nike free run womens
air max 90
polo ralph lauren outlet
nike free runs
true religion
adidas superstar
polo ralph lauren
michael kors handbags
jordan uk
soccer jerseys wholesale
nike blazer
adidas trainers
ralph lauren
tory burch outlet online
borse louis vuitton
mulberry bags
mizuno running shoes
nike air max
nike socks
nike running shoes
mont blanc pen
longchamp outlet
coach outlet online
nike basketball shoes
air jordan
canada goose
ray ban sunglasses
ed hardy
air max shoes
oakley sunglasses wholesale
tory burch outlet
michael kors bag
toms shoes
pandora rings

琐事 sa...

michael kors handbags wholesale
cheap nfl jerseys wholesale
instyler max 2
nike huarache trainers
ed hardy outlet
pandora charms
michael kors handbags sale
tiffany and co outlet
lebron shoes
longchamp le pliage

raybanoutlet001 sa...

michael kors purses
ugg outlet
nike huarache
ugg outlet
michael kors handbags
nike tn
kobe 9
nike shoes
nhl jerseys
coach outlet store