2007-10-11

Fjärde individuella DM-guldet

Rånäs-Swahnen, jag och Unicorn-LinusFoto: Tommy Berlin

Igår var det dags för ALJ-Open vilket innebär 25 snabba tartan varv. Tävlingen fungerade dessutom som DM-tävling för oss i Stockholm för distansen 10000m. Jag har försökt hålla lite låg profil inför detta loppet här på bloggen då jag in i det sista var osäker på start. Den enkla anledningen till detta var helt enkelt att jag inte var särskilt motiverad att masa runt 25 monotona varv Stadion till trots.

Säsongen har varit lång och jag börjar snart se slutet i tunneln. En del av hjärnan skriker om lite säsongsvila för att kunna ladda batterierna och därefter grunda på bra till kommande säsong. Coach Lamas har dock sedan målgången på Lidingöloppet bedrivit en mäkta imponerande lobby- övertalningskampanj (ett tag satt han faktiskt och chattade(!!!) för att få tag på dragvilliga löpare) till vilken jag tillslut gav vika för och infann mig således igår via 18-tiden på Stockholms Stadion. Temperaturen visade lite drygt 6 grader så nog var det kallt. Typ 8 grader för kallt för mina värmeberoende gener, vilket ledde till att jag kom att springa loppet med en T-shirt under linnet.

Skallen och motivationen var dock inte den bästa men efter lite uppvärmning så började reptilhjärnan vakna till och fokus inför loppet ökade. Uhris hade från börjat planerat att dra Spår-Landin ner mot en tid under 31 minuter. Nu hade dock Landin insjuknat i lätt feber varför Uhris deklarerade att han endast skulle dra de fyra första kilometrarna. Starten gick och Uhris fullföljde sitt dragjobb till punkt och pricka. Då varvtavlan visade 15 varv kvar så var det jag, Rånäs-Swahn och Unicorn-Linus som var i släptåg. Kort efter detta släppte Linus en lucka och jag och Swhanen var själva. 5000m passerades på 15:38 vilket gav en god möjlighet att kunna pressa perset och kanske attackera sub 31. Jag och Swhanen växeldrog två varv vardera men tyvärr tappade vi fart mellan kilometer 5-7 km. Här låg passertiderna runt 3:10 istället för ner mot 3:07 som tidigare då Uhris anförde täten. Då det återstod cirka 3 km började jag sakta jobba upp en liten lucka till Swahnen och härifrån in till mål sololöpte jag sedan. Jag var fortfarande fräsch i kroppen och kunde successivt öka farten in till mål. Sista kilometern tror jag gick på ca 2:58 och sista varvet klockades på 69 sekunder.

I mål visade klockan 31:16.5m vilket jag måste erkänna att jag är nöjd med. Det mest positiva var att jag inte behövde slita ut mig nämnvärt. Faktum är att jag var relativt pigg direkt efter målgång. Normelt sett brukar jag behöva pusta ut en stund men igår var det bara att skynda fram till ombyteskläderna som gällde. Tiden är endast 9 sekunder långsammare än från persloppet under Löparnas kväll. Dock var det ett antal faktorer som var sämre igår.
  • Det var betydligt kallare igår vilket inte gynnar mig som gärna vill hade det lite varmare
  • Draghjälpen varade fyra km istället för fem km.
  • Under Löparnas kväll så pressade jag och Nicklas Österberg upp farten rejält efter första halvan av loppet.
  • Varvningar. Igår var spridningen i loppet från 31 till 45 minuter. Således var det ett antal varvningar jag fick göra, ibland ute i tredje spår. Under Löparnas kväll var det två heat vilket ledde till att tiderna i mitt heat var utspridda mellan 31 till 36 minuter, med resultatet att det blev färre varvningar.
  • Skallen. Jag var helt enkelt inte tillräckligt sugen eller motiverad igår.

I och med segern i loppet så tog jag även mitt fjärde individuella DM-guld för säsongen. Distanserna/disciplinerna som jag plockat hem DM-guld i år är: 3000m, 5000m, 10000m och 12 km terräng. Utöver dessa har jag även ett lagguld från 12 km terräng. En hyfsad skörd som kan bli nog så svår att försvara nästa år.

Nu blir det lugn vila och återhämtning till Hässelbyloppet på söndag. Jag fick tyvärr lite ont i mina vader efter tävlingen igår så jag kommer nog göra ett besök och Naprapat-Helena som får krama in lite extra energi i dem.

Artikel på friidrott.se »
Alla resultat »

Uppdaterad 071012:
Mellantider:
1000m: 3:07.1m
2000m: 6:13.6m, (3:06.5)
3000m: 9:21.4m, (3:06.8)
4000m: c12:29, (3:07.6)
5000m: 15:38.3m, (3:09.7)
6000m: 18:49.2m, (3:10.9)
7000m: 21:59.8m, (3:10.6)
8000m: 25:09.8m, (3:10.0)
9000m: 28:17.0m, (3:07.2)
10000m: 31:16.5m, (2:59.5)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Pannbenet... bra jobbat igår Patrik!

Patrik Engström sa...

Jo igår var det fan 100% pannben. Bara att stoppa huvudet under armen och köra.

Anonym sa...

Var har du lyckats leta upp bilder från loppet btw? Pannbenet är en höjdare att ha ibland...!!!

Patrik Engström sa...

Hehe, loppet var förstasidestoff på www.friidrott.se. Nu har den tyvärr halkat ner en bit men du hittar den säkert. Det lönar sig att springa lopp som ALJ-favoriserar lite! :)

Anonym sa...

Grattis till nästpers, guld och den otroligt vackra trofén! Kan du inte fixa en bild på den förresten?69.... Hmm då kan jag knappast skryta med mitt sista varv på 82. Fast det gör jag nog ändå för det var ca. 10sek snabbare än snittet på hela loppet.

Anonym sa...

Applåder! Bra sprunget då motivationen tryter.

Sussie sa...

..och belönas med en fjärdeplats:

http://sportviminns.se/listan/listan_vecka41_2007.asp

Patrik Engström sa...

Sussie:
Tack för gratulationerna! Du lubbade ju på bra grymlers osså. Starkt att grisa på trots att motivationen inte var på topp och dessuom persa med en sekund. Bra slutvarv. Det indikerar att det finns en hel del att kapa på perstiden.

SportViMinns: Jag vet inte vad som är värst. Att bli kallade SmurPatrik istället för Clark Kent eller tillhöra Lamas IF.

Patrik Engström sa...

Ellinor:
Tack! Jo ALJ-open var det verkligen en kamp mot skallen.