2007-10-14

Hässelbyloppet - en grå historia

Tungt på HässelbyloppetFoto: Thomas Windestam

Idag var det dags för Hässelbyloppet, en avslutning på den svenska delen av tävlingssäsongen för mig. Regnet hängde tungt i luften men vi klarade oss från dropparna. Trots det regnfria vädret så var det rått och ganska kallt samt rätt blåsigt på sina ställen.

Startfältet var riktigt bra och det hade funnits flera goda ryggar att följa om jag nu kommit upp till normal standard. Enhörnas Erik Sjöqvist efteranmälde sig tillsammans med VM-nian i marathon Janne Holmén. Dessa är självklart för vassa men efter dem följde Oskar Landin, Alexander Söderberg, Magnus Bergman och Mats Troeng vilka alla kunde fungerat som potentiella draglok.

För min egen del var det egentligen tungt redan första metern. Loppet från i onsdags satt kvar i benen och gjorde sig snabbt påmint. Vaderna började ömma efter tre kilometer och jag vågade inte springa fullt på tå som jag brukar. Jag försökte ta det lite lugnt de inledande kilometrarna som är lätt löpta men de gick nog ändå aningen för fort. Efter att den initial rusningen lagt sig så plockade jag några för optimistiska löpare. Vid fyra kilometer passerade jag Hässelbys Adnan Agar och sedan vid sex kilometer gick jag om Mäster Kent. Kent måste sedan haft en tung resa in till mål då han tappade 54 sekunder mot mig. Jag hade hela tiden Mats Troeng ett 20-tal sekunder framför mig men fick aldrig kontakt. Efter sex kilometer handlade det sedan om vakum-löpning och jag såg mest till att försöka behålla den beskedliga farten in i mål. Tyvärr tappade jag ytterligare sekunder mot Troeng. Till slut blev det en sjunde plats med den icke så smickrande tiden 32:19. Drygt en minut långsammare än banloppet från i onsdags. Visst det är snabbare än i fjol men med tanke på mina tidigare tider så skall jag utan problem göra sub 32 på denna banan. Uppskattningsvis tappar jag kanske 30 sekunder pga onsdagens tävling men det är bara att acceptera att kroppen inte var fullt återhämtad. Vinden besvärade även en aning idag och trots att man svängde hit och dit på gångvägarna i Hässelby så kändes det som om det blåste motvind vart man än vände sig. Det enda som egentligen värmde idag var presentkortet på 1000 balobas hos Löplabbet som arrangörerna var vänliga att ge mig.

Många påstår att Hässelbyloppets bana skall vara snabb och lätt löpt. Jag vill dock påstå motsatsen. Den andra hälften är lite tyngre än den första men framförallt finns det massor av skarpa aviga kurvor. Man sicksackar fram mellan bostadshusen i Hässelby och tappar lite rytm i de många kurvorna. Idag hade jag 32:19 på denna bana vilket kan jämföras med min tid på årets Midnattslopp som var 32:03 trots alla dess stigningar och höjdmetrar.

Nu hoppas jag att vaderna återhämtar sig snabbt och sedan skall jag gå upp lite i mängd de kommande veckorna innan säsongsavslutningen som sker vid en halvmara i Garda, Italien.
Alla resultat »

Målgång HässelbyloppetFoto: Thomas Windestam

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har ju god chans att revanschera dig på Italiensk mark vilket jag tror att du kommer göra med råge... Och 1000 pix att investera i löparstuff är inte illa d heller... Själv gick jag därifrån med en mössa för vinterns alla kalla långpannor...