2007-10-29

Världens sämsta flygbolag

Ethiopian Airlines, förmodligen världens sämsta flygbolag
Jag utlovade en liten redogörelse om hur väl Ethiopian Airlines tog hand om oss (mig och mina arbetskollegor) under vår hemresa. Here goes:

Egentligen började allt med en hiskelig bilfärd från Serena Hills Safari Lodge till Nairobi. Motorvägen var halvfärdig så på stora delar av resan så körde man i extremt guppiga grusvägar parallellt med motorvägen. Man kan lugnt säga att det var lite turbulent inne i bilarna. Jag hade tänkt koppla av och sova lite under bilfärden men då vissa omkörningar skedde på fel sida i den mötande trafiken så tror jag att min puls aldrig underskred 180. Alltså var det bara att spärra upp ögonen och be till Bil-gudarna för en möjlighet att komma fram helskinnade till flygplatsen. Jag hoppas ni förstår vad jag försöker beskriva. Vi körde alltså om bilar på andra sidan vägen, i den mötande trafiken. Hur sjukt är inte det egentligen? Redan här lärde jag mig att den riktiga djungeln inte står att finna ute på stäpperna i nationalparkerna. Den riktiga djungeln stod att finna här på den ännu inte färdigbyggda motorvägen. För så var det verkligen. Inga regler eller lagar, bara gaspedalen i botten och ta sig fram så snabbt som möjligt. Jag ramade självfallet in hela scenariot med att proppa in hörlurarna till min äppelpodd och skruva upp Guns N' Roses Welcome To the Djungle på högsta volym. Total harmoni.

På torsdag den 18/10 klockan 17 anlände vi således till flygplatsen i Nairobi för att kort senare ta flyget till Addis Ababa, Etiopien. Väl där fick vi reda på att flyget drabbats av mekaniskt fel men att vi inte behövde oroa oss då de räknade med att ha kärran fixad i god tid så att vi skulle hinna med anslutningsflyget i Addis vidare till Rom och Arlanda. 00:30 får vi beskedet att det inte blir någon avresa och att vi måste ta in på ett hotell i Addis. Alla packar in sig i taxibilar och drar mitt i natten till ett kaosartat hotell där massor av sura och arga turister på en och samma gång försöker få ut sina hotelnyckar. Strax efter 02:00 får jag tillträde i mitt rum och lyckades pressa in knappa fem timmars sömn innan det var dags att åter bege sig tillbaka till Addis.

Resan dit genomfördes i en buss från tidigt 30-tal och som dessutom saknade lastutrymme. Verkligen smart då de skall transportera ett hundratal resenärer med massor av packning till flygplatsen. Det hela fick till följd att vi var tvungna att konka in alla väskor in i bussen så den var helt överfylld till bristningsgränsen. Detta tog knappt två timmar och man var redan lite lagom spak då man anlände till flygplatsen. En incheckning och tusen scanningar av väskorna senare så satt vi faktiskt på ett plan till Addis. Vi hade dock inte den minsta aning om vad som skulle ske då vi väl kom fram dit.

I Addis fick vi reda på att vi skulle med ett flyg tillbaka till Arlanda som skulle mellanlanda en kort stund i Rom. Fantastiskt, nu hade man lite hopp om att iallafall komma hem innan helgen var slut. Resan till Rom gick bra och jag ringde upp Marika och berättade att vi snart var hemma. Marika nämnde dock att enligt luftfartsverkets hemsa så skulle planet föst gå via Frankfurt innan det skulle anlända till Arlanda. Nej, nej var mitt svar. Vi sitter ju på planet och vet att så inte är fallet. Om några borde känna till detta så borde det vara vi.

Kort senare börjar det dock spridas ett illa sinnat rykte om att vi faktiskt skulle förbi Frankfurt. Absurt! Här har man rest i snart två dygn och då får knäppskallarna i Ethiopian Airlines för sig att vi mitt i natten skall dra en repa till Frankfurt och hämta upp ett 100-tal resenärer som tidigare under dagen inte kunnat flyga ner till Addis pga en annan av Ethiopian Airlines flyg hade mekaniskt fel (surprise!). Så blev det alltså. Vi lade om flygningen och åkte i bästa taxi-stil till Frankfurt och hämtade upp några fler förlorade själar. De var säkerligen heller inte så nöjda över att resa till Addis via Arlanda. 03:00 anlände vi efter nästan två dygns resande till Arlanda hyfsat möra i kroppen med några ynkliga timmars sömn.

Och när man inte tror Ethiopian Airlines kan pissa oss mer i fejset så levererar de en avslutande käftsmäll. Vid bagageutlämningen fick vi sitta och häcka i över en timme och tjugo minuter. Strax innan 04:30 började bandet till slut rulla. Det visade sig att de inte hade fått upp lastcontainrarna med allas väskor. Helt sjukt!

På lördag morgon 05:55 klev jag in innanför dörren, trött men väldigt lycklig över att äntligen vara hemma. Dråsade ner i sängen bredvid Marika och fick tre timmars koma-sömn med total avsaknad av REM-aktivitet innan det var dags att kliva upp. Livet e hårt!
Ethiopian Airlines, förmodligen världens sämsta flygbolag

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jäklar! Grymma bilder till en grym story.

Patrik Engström sa...

Hehe, grym nu kanske, men inte då vi väl var där och upplevde farsen...