2007-11-20

Garda Trentino Halfmarathon

Skoogen först ut i startenFoto: Garda Trentino Halfmarathon

Utlovade en lite mer utförlig rapport från helgens halvmara i Italien så here goes:

Vaknade strax efter sju på morgonen för att kroppen skulle hinna vakna till ordentligt innan loppet och masade mig ner till hotellets frukost där en lite halv trist frukost intogs. Det var inte många timmars sömn jag hade fått då jag innan läggdags hade börjat tänka på loppet och sedan var det stört omöjligt att somna. Vid frukostbordet var det dock god stämning och det är ju inte alla dagar man får tillfälle att frukosta tillsammans med en viss Lidingölopps-Bergman och Henrik Skoog.

Sedan var det lite dötid på hotellrummet. Stressande att bara ligga och vänta på att få börja värma upp och tävla. 45 minuter innan start joggade vi ner till startområdet och värmde upp. Temperaturen visade någon plusgrad men det var kallt som attan och tillslut valde jag att starta i underställ under linnet och handskar.

Foto: Thomas Windestam
Foto: Garda Trentino Halfmarathon

Starten gick och jag kom i väg bra och hittade snabbt tempot runt 3:16 - 3:18. De första fem kilometrarna bar det svagt uppför och vid toppen av denna stigning kom jag ikapp Unicorn-Linus och vi slog följe till kilometer 9 då jag fick en liten lucka som jag sedan kunde utöka. Milen klockades på exakt samma tid om i fjol, dvs 32:33. Mellan kilometer 5 och 15 lutar det svagt utför och det är således mycket lättlöpt. Vid 15 km (48:39) passerade jag en britt och sedan hade jag Lidingölopps-Bergman inom synhåll. Vid 10 km hade han drygt 30 sekunder på mig men jag kunde nu konstatera att jag plockade in på honom för varje kilometer. Mellan kilometer 15-16 kommer man in i cityområdet nere vid sjön och här byter banan karaktär markant. Nu springer man mestadels på hala och kala stenplattor. Det är visuellt väldigt snyggt men som löpare lider man. Man får inget som helst frånskjut och tillsammans med de många skarpa och knixa kurvorna så är man vippen att halka varenda gång. Värst är nog att man tappar en hel del rytm i löpningen. Vid 18.5km kom jag ikapp en stumnande Bergman. Jag funderade på att lägga mig i rygg på honom men det var lika bra att gå om och grisa på in i mål. I år var inte målgången placerad i city utan vid 19 km påbörjades istället en drygt två kilometer lång stigning. Det var väldigt synd att de ändrat banan då den tyvärr nu blev klart tuffare. De två sista kilometrarna klättrade vi 32 meter och det är inte direkt en mysig avslutning på en halvmara. Totalt sett var det mera höjdmeter uppför än nerför!

Foto: Thomas Windestam
Foto: Garda Trentino Halfmarathon

Skoogen kom in som fyra på 1:05.34 vilket var en mycket övertygande debut på distansen. Jag fick en tolfte placering med tiden 1:08.34 och 100 euro för besväret. Därefter följde Bergman på 1:09.15, herr Larm på 1:10.29 och Unicorn-Linus på 1:10.35. Min tid blev 30 sekunder långsammare mot i fjol vilket till viss del kan förklaras av det kalla vädret samt den tuffa avslutningen.

Nu väntar lite välbehövlig säsongsvila i några dagar innan jag skall dra igång lite alternativträning och gymövningar (huuu).

Alla resulat med mellantider »
Thomas Windestams bilder »
Garda Trentinos bilder »

Banprofilen

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ge maskinerna på gymet vad dom förtjänar...!

Anonym sa...

=> swyzze: Undrar om inte maskinerna kommer ge Patrik vad han förtjänar ;-) Tack för inspirerande läsning och en massa fina bilder. Kul!

Patrik Engström sa...

Swyzak & Ellinor:

Haha, tja det lär nog bli maskinerna som piskar upp mig. Men man kan väl intala sig själv att det är nyttigt och för ett gott syfte? :)

Anonym sa...

Snygga handskar!

Och bra jobbat, jag har ungefär samma pers på milen... Jag tycker att det är roligare att läsa om Elias än om dina sjukt bra lopp! :-)

Patrik Engström sa...

Cobra:

Jag noterar att handskarna tar pluspoäng! Fast alra skönast är ju att springa utan.

Jag får väl skriva ner nåt hyss som Elias gjort. Men jag tror dock Elias kommer smula sönders farsans pers på halvmaran om några år! ::)