2007-11-09

Super Mario Galaxy

Super Mario Galaxy - årets spel?
Jag minns fortfarande dagen då jag för första gången fick se/uppleva/spela Mario 64. Året var 1997 och jag blev bokstavligen däckad! Inget spel jag hade spelat liknade detta (och tro mig, jag har spelet det mesta). Det hela blev nästan en religös upplevelse och än idag anser jag ytterst få spel kunna komma upp i samma klass. Fram till dess hade Nintendo härskat ursinnigt i de 2-dimensionella miljöerna men tog härmed steget för fullt ut till 3D. Resultatet? Fantastiskt och perfekt på första försöket.

Med facit i hand var spelet nästan lite för bra för sitt eget bästa. För det första så kunde Nintendo under hela Nintendo 64-konsolens era knappast matcha denna gigantiska releasetitel. För det andra blev det som ett vakuum i plattforms-genren. Inga andra spelföretag vågade/kunde utveckla ett plattformsspel då resultatet bara skulle upplevas som på sin höjd mediokert jämfört med Mario 64. Nintendo hade således höjt ribban för plattformsspel med (i höjdhoppstermer) flera meter. Samma vakuum kan liknas vid Peter Jackson då han släppte sina tre Sagan om ringen filmer. Det är inte så många filmbolag som nu försöker sig på stora episka fantasy-filmer då de indirekt kommer jämföras med Ringen-filmerna och med största sannolikhet inte vara konkurrenskraftiga. Minns någon filmen Eragon? Nä, tänkte väl det.

Men nu är det dock dags igen för ett nytt inslag i Mario-epoken. Nintendo har slickat sina sår efter de svaga försäljningarna av Nintendo 64 och GameCube och håvar nu in ordentligt med stålars med sin Wii-konsol. På fredag nästa vecka lanseras det som jag tippar blir årets spel: Super Mario Galaxy. Då spelet släpptes för någon vecka sedan i Japan har jag noga följt deras recensioner och kan med viss exaltering konstatera att Nintendo har en värdig uppföljare till Mario 64 på gång. Recensenterna har varit lyriska!

Tyvärr (?) drar jag till Italien nästa fredag för halvmaran i Garda så jag får snällt bita på naglarna i några extra dagar tills dess att jag får axla rörmokaren och försöka befria prinsessan Peach från Bowser. Tills dess värmer Metroid Prime 3. Förresten, det inte bara värmer, spelet rockar verkligen och måste även det klassas som ett av årets klart bästa spel.

Så mycket att spela och så lite tid...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ju snabbare du springer desto snabbare kommer du hem till Mario. :-)

Anonym sa...

Jag kan ta din plats i Italien så kan du vara hemma och spela.... Fick svar från arrangören att de hade "stängt" anmälan för i år.... Jag var välkommen nästa år. Synda för mig, då jag känner att jag har låga 67 i kroppen ;-)

Patrik Engström sa...

Ellinor:

Wow! Du har verkligen fattat det hela. Jag gör precis som du säger. Desto fortare loppet e avklarat desto snabbare kommer man hem till Mario (fast Mario e ju en italiensk rörmockare så han borde ju finnas i närheten av Garda).

Patrik Engström sa...

Jonas:

Hehe, ta're lugnt med målsättningen. 67 min på halvmaran innebär ganska exakt 31:40 på milen. Vad har du för pers nu igen på milen? ;)

Vi ses nästa år. Och framförallt ses vi på Lidingö. Då får du lubba under 1:45 om du skall bräcka mig! :)

Unknown sa...

Super Mario må vara ännu en världsberömd spagge, men i mina ögon ser han mest ut som en Enhörnalöpare...

Patrik Engström sa...

Hehe,

Det är hans nya bi-dräkt exklusivt gjord för detta nya spelet. Jag skall snacka med Shigero Miyamoto (Marios skapare) och kolla med honom om han ta med en Student inspirerad Mariodräkt till nästa spel.

jeje sa...

nike shoes
michael kors uk
nike outlet
discount oakley sunglasses
ed hardy clothing
jordan shoes
christian louboutin outlet
true religion jeans
nike huarache
tods shoes

Unknown sa...

zzzzz2018.6.9
polo ralph lauren outlet
nike air max 95
nike trainers
nike air max
canada goose
coach factory outlet
coach outlet online
canada goose jackets
air max 90
nhl jerseys