2008-03-20

3,4,4,5%

Familjen begav sig i tisdags till Finland och under onsdagen var jag utan Internet varvid bloggen förblev ouppdaterad. Vi är nu inkvarterade hemma hos Mamma Marikas föräldrar strax utanför Helsingfors och försöker koppla av lite i dessa påsktider.

Innan avresan i tisdags var det återbesök hos Salveo för ny bergsklättring på deras löpband. Det var med lite blandade känslor som jag sprang dit. Veckan innan hade jag genomfört mitt femte kvalitetspass på tio dagar i Ursvik. Efter ett flertal mycket lyckade intervallpass blev det plattfall i Ursvik-premiären. Passet löd som vanligt 5x2.5km med 60'' ståvila mellan intervallerna. För er som inte känner till terrängen Ursvik så är det ordentligt kuperat. Är man inte pigg och fokuserad då man kör intervaller där så fullkomligt pulvriserar Ursvik dina resultat. Jag fick börja slita redan på andra intervallen och sedan blev passet en smärtsam historia där det mest handlade om att pallra sig runt. Det var uppenbart att kroppen inte var återhämtad då den trots ökad upplevd ansträngning inte gick att jobba upp snittpulsen. Den hade parkerat på en ganska låg nivå och vägrade flytta sig hur mycket jag än slet i backarna. Snittiden på intervallerna blev föga smickrande och detta hade naturligtvis satt myror i huvudet på mig. Många har de timmarna varit då jag gnisslat tänderna åt detta misslyckade pass. Visst, kroppen var sliten, det var ordentligt lerigt på sina ställen och det var 0-gradigt och rått. Men jag ställer högre krav på mig i år och anser mig kunna prestera bättre tider då jag känner mig i mycket god form.

Så nu var det alltså återigen dags att springa snabbt. Jag hade nöjt mig med att köra lite klätt distans ett par dagar för att ge kroppen en chans att återhämta sig men trots allt var detta den 23e träningsdagen på raken utan vila så benen kändes inte överdrivet pigga.

Till råga på detta hade Coach Lamas bett mig skruva upp lutningen ytterligare på detta pass. Denna gång såg passet ut enligt följande: 4x3000m med ökande lutning 3,4,4,5% och fallande fart 3:25, 3:30, 3:35, 3:40. Vilan bestod av 20'' ståvila för att varva ner bandet och sedan 1:50 joggvila i 5:00-fart och slutligen 20'' ståvila för att varva upp bandet. Totalt 2:30 vila. Passet gick dock överförväntan och jag lyckades genomföra det utan att slita mig fördärvad. Det två första intervallerna slet självklart mer än tidigare men jag kunde trots detta behålla fokus och genomföra de två avslutande.

I och med detta har jag nu dels ökat lutningen från 2,3,4,5% till 3,4,4,5% samt minskat joggvilan med 30'' från 2:20 ner till 1:50. Detta är förstås stimulerande och det är med stärkt självförtroende jag nu blickar fram emot utomhuspremiären nu på måndag ute i Enhörna - Påsksmällen.

Sedan blir det självklart revansch ute i Ursvik…

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hey mannen, bandpasset bekräftar ju bara grym form, Ursvikspasset är historia, ska bli intressant och så vad du ställer till med i Enhörna, vi ses där.... Om vi nu slipper snöstorm och vinterväglag då!

Anonym sa...

Härligt härligt!

Lycka till i Enhörna och hoppas jag får en skymt av dig, startar ju samtidigt men sen kommer du vara ungefär sju minuter före mig i mål!

Kör hårt!