2008-03-12

Mera backar

I måndags var det dags för fjärde kvalitetspasset på åtta dagar. Till detta var det 15e träningsdagen på raken utan vila så kropp och ben börjar kännas lite slitna. Konstigt nog har det varit så att de senaste rena distanspassen varit de som jag upplevts som tyngst. De hårda tuffa intervallpassen har gått lättare än jag räknat med och dessutom genomförts med goda resultat.

Sagt och gjort så var det återigen dags att tampas med Salveos band. Upplägget var nästan det samma som förra veckan, dvs 4x3000m med ökande lutning och fallande fart enligt: 2,3,4,5% och 3:25, 3:30, 3:35, 3:40. Förändringen denna gång låg i vilan. Coach Lamas hade instruerat kortare mellanjogg med 30'' vilket gjorde att vilan blev: 20'' ståvila för nervarvning av bandet, 1:50 återhämtningsjogg i 5:00-fart, 20'' ståvila för uppvarvning. Totalt 2:30 vila mot 3:00 tidigare.

Passet blev verkligen lyckat. Jag var knappt ansträngd efter de två första intervallerna och behövde inte slitna nämnvärt på de två avslutande. Jag bara väntade på att det skulle bli rejält tungt men den känslan infann sig aldrig. Istället kände jag mig stark och fokuserad passet igenom och kunde bibehålla god löpteknik trots att lutningen var 5% på sista intervallen. Snittpulsen på intervallerna visade även detta då den genomgående var cirka 5 slag lägre än jag hade veckan innan. En klart lägre snittpuls trots kortare vila indikerar att backträningen ger resultat vilket själfallet är stimulerande. Som tack för detta hotade Coach Lamas med att skärpa till backpasset på löpbandet ytterligare till nästa gång. Tydligen ryktas det om ännu fler procent på lutningen.

Idag blir det premiär för terrängintervaller i Ursvik. Detta är ett av de tuffare monsterpass som jag brukar utsätta mig för. Det blir femte kvalitetspasset på tio dagar så jag hoppas att benen fortfarande har lite snabbhet kvar i sig. Imorgon drar familjen upp till Lofsdalen för lite skidåkning. Eller rättare sagt, övriga i familjen åker skidor och jag ska försöka hafsa runt lite kilometrar på snöiga och isiga landsvägar. Lite skidåkning hinner jag nog dock med...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du måste ju kunna hitta plenty med bra backar att springa i uppe i Lovsdalen? Men heter det inte Lofsdalen egentligen, det har jag alltid trott, fast jag kan ju ha fått en skev uppfattning om den stavningen i hela livet!

Patrik Engström sa...

Haha, du har rätt. Stavfelsnisse var framme. Klart det skall vara Lofsdalen!