2008-03-25

Påsksmällen

Tvåa i Påsksmällen 2008En liten målgest kan man kosta på sig efter en andraplats i Påsksmällen.
Foto: Thomas Windestam (a.k.a Paparazzi-Thomas)


Så var den gjord, utomhuspremiären ute i Enhörna. Men det var på håret att det inte blev någon premiärlöpning överhuvudtaget. Resan till tävlingen tog betydligt längre tid än jag och Coach Lamas hade räknat med. E4:an södergående drabbades tidigt av många avåkningar och krockar varefter trafiken nästan stod helt stilla. Ca 11:40 anlände vi dock till tävlingsområdet och hämtade därefter snabbt ut nummerlapp för att sedan kort och intensivt värma upp i ca 10 minuter innan det var dags att byta om till tävlingskläder.

Starten gick och Lasse Johansson och Henry Gross tog täten direkt med mig sladdandes en bit efter. Underlaget var minst sagt bedrövligt. Det växlade mellan hårdpackad is på landsväg och tjock nysnö över is på grusväg. Det var således mycket svårlöpt och det gällde att hantera det så bra som möjligt. Jag har precis läst klart Stefan Holms bok där han på ett mycket intressant sätt beskriver sitt samarbete med hans mentala coach Christian Augustsson. En stor del av detta gick ut på att inte ödsla energi på saker man ändå inte kan påverka. Jag försökte tänka i samma banor. Den minimala uppvärmningen innan start var bara att lägga bakom sig. Det miserabla väglaget var även det inget att göra åt, det var ju lika för alla. Det gällde helt enkelt att försöka göra det bästa av situationen och tänka positivt. Visst så skulle sluttiden påverkas negativt men förhoppningsvis skulle detta underlag gynna mig gentemot mina konkurrenter. Jag försökte 'hantera' det svårlöpta underlaget genom att inte springa lika utpräglat på tå utan mer landa på hela foten för att få så gott fäste som möjligt och med facit i hand fungerade detta bra. Nästan.

Efter lite drygt två kilometer så råkade jag ut för ett fall i en skarp vänstersväng. Det bara glappade till och sedan låg jag raklång på backen. En initial smärta i vänsterknä strålade ut men det var bara att resa sig upp och försöka få benen att rulla igen. Klockade första varvet på 12:12 och låg då på en isolerad tredje plats. Henry Gross låg uppskattningsvis fem sekunder före mig och under andra varvets flacka första kilometer så lyckades jag inte täta denna lucka. Men i stigningen vid mitten av varvet så kände jag hur jag kröp närmare och närmare och tillslut var jag ikapp. Jag slogs lite med min skalle huruvida jag skulle lägga mig i rygg och spara krafter till en eventuell spurt eller om jag skulle fortsätta grisa på och försöka grilla Gross så hårt som möjligt. Jag valde det senare alternativet och fortsatte således hårdköra stigningen upp. Jag hade då fått en liten lucka och sedan handlade det mycket om att bara försöka behålla fart och fokus in i mål de återstående knappa två kilometrarna.

I mål kom jag in som tvåa på 24:22 vilket gjorde att andra varvet klockades på 12:10. Tiden var 35 sekunder långsammare än i fjol men det kan nog delvis förklaras av det dåliga vädret samt fallet under första varvet. Lasse vann överlägset på 23:43 och Gross kom in som trea på 24:43.

Påsksmällen var, det usla vädret till trots, en mycket trevlig tävling. Bra och trevliga funktionärer utmed banan och en trevlig lite prisutdelning i deras klubblokal efter loppet. Som pris fick jag lite dollares samt en kartongväska (misstänkt likt de där 24-pack-öl-paketen man kan köpa på Finlands färjorna) full med Axa-produkter. Att vädret blev som det blev är ju absolut inget arrangören kan lastas för.

Hemresan tillbaka till Stockholm blev även den en seg historia i sig. Motorvägen var då helt avstängd så jag och Lamas knixade oss fram på små-suspekta landsvägar söder om stan. Men det är lite fascinerande hur mycket lättare det är att åka hem trots strul med trafiken då man har ett gott resultat med sig i bagaget.

Resultaten »

Midvinter i EnhörnaLagom till våren kom midvintern.
Foto: Thomas Windestam

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hey mannen, well done igår...!

Anonym sa...

Grattis till andraplatsen, den där boken ska jag nog ta och investera i...

och kul att man numera också finns på bild på en mästerlöpares blogg ;)

Kör hårt!

Patrik Engström sa...

Swyzak:

Danke! Trist med ditt miserabla fäste. Men det är bara att gnissla tänder och mosa på bra på Premiärmilen.

Patrik Engström sa...

Berglund:
Tack! Bra jobbat själv igår. Jo jag noterade att du var med på Windestams bild.

Anonym sa...

Grattis till pallplatsen. Tuff premiär på utomhussäsongen, men det kan bara bli lättare. Iallafall med underlaget :)

Anonym sa...

Ärr på knäna är bara manligt :-) Bra kämpat!

Patrik Engström sa...

Walter:

Tack för gratulationen! Jo det var svårlöpt, nu hoppas jag på bättre fäste vid Premiärmilen. Ses vi där mån tro?

Patrik Engström sa...

Ellinor:

Manligt med ärr på knäna? :)
Jag skall kolla med Salming, men han tycker nog det är mera manligt med ärr i fejset!

Unknown sa...

www1027oakley sunglasses
yeezy boots 350

nike air max
ralph lauren polo
adidas clothing
james harden shoes
fitflops clearance
christmas presents
mlb jerseys