2008-04-17

I valet och kvalet

På söndag väntar terräng-DM ute i Vallentuna! Sweet, jag gillar terräng, min klart bästa disciplin. För någon dag sedan publicerades startlistorna till loppen (4km och 12 km) men tyvärr blev det precis som jag oroat mig över dvs i stort sett alla starka namn väljer den kortare disciplinen istället för den längre.

Inget fel med det om man nu avser att tävla på den kortare distansen på exempelvis TSM om några veckor. Men så är inte fallet här. Många av de löpare som anmält sig till 4km är betydligt starkare på den längre distansen och kommer säkerligen tävla på den i TSM.

Så varför blir det då så här att alla starka löpare i Stockholmområdet systematiskt år efter år väljer den korta disciplinen på TDM? Jag begriper det inte. Jag själv är klart mera sugen på att tävla över den längre distansen som ett bra genrep inför det stundande ISM. Men då ser jag ju helst att jag får bra press och sparring ute i spåren. I fjol blev det seger för mig efter 11.5km sololöpning ute i Vallentuna skogarna. Föga inspirerande löpning och sedan tar man säkerligen inte ut sig i den utsträckning man bör göra om man inte har någon att jaga eller som flåsar en i nacken.

Så nu har jag alltså att välja mellan att genrepa på den distansen jag kommer tävla i TSM men där motståndet ser klart beskedligare ut än på den kortare sträckan. Eller så väljer jag 4km-loppet där motståndet ser ruggigt bra ut (Skoog, Laselle mfl) och jag får många bra ryggar att jaga. Nackdelen med detta är att jag inte alls är tränad för denna korta distans. Så gott som all träning jag bedrivit de senaste veckorna har varit långa malande terrängintervaller.

Så vad göra? Hjärtat säger 12km men hjärnan säger 4km.
Kan inte låta bli att känna att hur jag än gör så blir det fel.
Därav valet och kvalet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Långa, det är det du tränat för! Och konkurrenterna får ju betydligt sämre genrep för TSM... /Sussie - långa på DM, korta på SM

Anonym sa...

Har själv ingen erfarenhet alls av det här och känner mig som en nyböjare i löpningen men jag har en teori...

Teorin bygger på att SM är viktigare än DM och att DM "bara" är ett delmål. Om så är fallet tycker jag du ska välja långa banan för att få ett bättre pass inför SM.

Ofta har man en känsla inombords och en i huvudet att välja mellan, lurigt det där... Rådfråga coachen kanske?