2008-05-05

TSM 2008

Klunglöpning tillsammans Emil Lerdahl och Niklas Österberg
Foto: Thomas Pechhacker


Så var det gjort, TSM 2008 är lagd till handlingarna och kropp och hjärna går på högvarv för att smälta alla intryck och återhämta sig från urladdningen under tävlingen.

Det höll dock på att gå illa redan innan nerresan till Växjö. På torsdagskvällen fick jag akut ont i mitt högra knä och gick mest och haltade omkring. Paniken växte och jag kände mig klart nedstämd då jag inte hade en blekaste aning om varför knäet gjorde så ont. På fredagen var det dock bättre så jag bandagerade knäet och flög ner till Växjö där jag mötte upp klubben som hade sitt träningsläger i anknytning till TSM. Väl på plats langade Coach Lamas ett par rediga Voltaren i handen på mig samtidigt som Naprapat-Helena meckade med mitt knä för att försöka luska ut vad det var som smärtade. Domen blev att det var någon form av slemsäck som hamnat i kläm och därför blivit inflammerad.

På lördag var dock knäet bättre och jag genomförde en lätt testjogg och rekning av banan. Dagen kryddades med det magnifika herrloppet över 4km där en returnerande Erik Sjöqvist på de sista 300 meterna spurtade ner både Musse och Henrik Skoog.

Under söndag var anspänningen hög och allvaret hängde i luften. Vädret visade sig från sin bästa sida med sol och värme så det gällde att hålla sig så mycket som möjligt i skuggan. Startfältet var som vanligt mäktigt brett och inspirerande. Starten gick och jag tog det medvetet lite extra lugnt i början. Efter några trånga inledande passager så bildades det en klunga med mig och Kent Claesson, Patrik Gustafsson, Emil Lerdahl, Johan Lindberg, Niklas Österberg och Martin Kjäll-Olsson. Vi följdes alla åt i lite drygt två varv (4 km) innan klungan började splittras. Det var framför allt jag och Gustafsson som då hade tagit initiativet och ökat farten en aning. Successivt började folk falla bort och tillslut var det bara jag och Gustafsson kvar. Utmed banan hejade och skrek var och varannan människa på 'Patrik' och 'Putte'. En del av dessa supporters kände jag inte igen och jag begrep inte heller varför de valde att kalla mig Putte. Sedan gick det upp för mig att det var Gustafsson supportersskara som tillsammans med alla Studenter hejade fram oss.

Ensam ut på fjärde varvet.
Foto: Thomas Pechhacker


Gustafsson hade dock en drös med krafter kvar och lämnade mig sedan hängandes i ett vakuum. Lite synd att jag inte förmådde hänga på honom men han gjorde ett mycket bra taktiskt lopp och såg stark ut. Då Gustafsson kunde jaga ikapp klungan framför oss så hade jag två varv med vakuumlöpning framför mig. Det femte varvet var tufft och det sjätte riktigt tufft. Banan var tyvärr aningen för flack för min smak men den var dock bitvis ändå ganska krävande då underlaget mestadels bestod av mjukt sugande grus. Dessutom kändes banan en aning lång då snittiderna per kilometer från loppet inte riktigt speglar banprofilen.

Under loppet avancerade jag från från placering 25 till 14 och tangerade därmed placeringen från i fjol. Startfälten dessa båda åren är i sort sett jämförbara. Jag tog några fina skalper samtidigt som det alltid är några andra löpare som höjer sig extra och överraskar. Överlag är jag nöjd med loppet och dess genomförande men det kändes inte som någon fullträff. Jag var ordentligt trött då jag till slut passerade mållinjen men kan inte låta bli att blicka framåt lite i resultatlistan. Hade man plockat in lite drygt 20 sekunder så hade en plats bland de tio bästa varit möjlig. Det kändes lite bittert att köra sololöpning i lite drygt två varv och om jag hade fått önska så hade jag även bett om en bana med tuffare kupering.

Studenterna fick även ett femte plats i lagtävlingen och plockade därmed några SM-poäng. Laget bestod av mig, Kepa-Swyzze och Duracell-Andreas.

Jag ber att få återkomma med ytterligare lite fina bilder då Papparazzi-Thomas lagt upp dem på sin hemsa. Jag vill även passa på att tacka alla som hejade på mig under loppet!

Nu skall jag läka ihop kroppen och sedan sätta igång med god grundträning. Intervallpassen byts nu från kuperad terräng till bana. Bansäsongen börjar i slutet av maj och då gäller det att komma bra förberedd.

Resultaten »