2008-07-25

Back in the City

Så är vi tillbaka i Veikkola strax utanför Helsinki efter en veckas exil i den finska skärgården. Lite blandade känslor. Visst det är fint där med närheten till natur och bad men samtidigt är det skönt att komma 'hem' igen till lite moderniteter. Och främst kanske att slippa behöva ro knappt en halvtimme för att ta sig till löpspåret. Som löpare är man ju van vid att kunna påbörja passet direkt utanför dörren.

Värdet har varit strålande de senaste dagarna och min vad känns nu som om den är helt återställd. Igår genomförde jag ett progressivt backpass enligt 10x400m i högsommarvärmen. Inte ett knyst från vaden vilket gav mig ökat självförtroende. Jag brukar normalt sett aldrig träna backar så jag är lite fundersam varför Coach Lamas ordinerade ett sådant pass. Mina starkaste kort i löpningen är förmågan att springa i just kuperad terräng. Dock har jag aldrig tyckt att renodlad backträning är särskilt effektivt. Bättre och mentalt lättare att genomföra backträning med det jag brukar kalla terrängintervaller. Alltså, leta reda på ett ordentligt kuperat terrängspår (exempelvis Ursviks 2.5km-slinga) och köra regelrätta intervaller där. Enligt mig är fördelarna med detta många. Man erhåller backträning (benstyrka), får träna på teknik i kurvor och skarpa svängar, öva på att öka stegfrekvensen vilket är viktigt i ingångar till backar samt träna på utförslöpningen efter dem. Vidare får pumpen lära sig att jobba hårt uppför men sedan så snabbt som möjligt återhämta sig i de lättare partierna. Jag tycker att denna träning är mer tävlingslik varför jag upplever den som mer givande för mig. Men men, lite extra benstyrka skall väl backpasset kunna ge.