2008-07-27

Batmania

Swiming is living
Ja herre jösses vilken jevvla tripp!
Batman: The Dark Knight.
Dagen efter filmen är jag fortfarande helt tagen.
Och tom.
Filmen fantastisk.
Nu enorm besvikelse över att behöva vänta i knappt ett halvår innan jag återigen får se den i ett högupplöst format.

Jag vet inte var jag skall börja. Jag hade grymt höga förväntningar på filmen då jag fullkomligt dyrkade Batman Begins. Äntligen en Batman-film som låg serien nära. Begins var mörk, dyster och rå. Så det var med glädje jag kunde konstatera att The Dark Knight triumferar Begins på precis alla dessa punkter och fler där till. Dess stora ess är Jokern spelad av den tragiskt bortgångne Heath Ledger. Då jag fick reda på att Batmans ärkefiende skulle spelas av just honom och såg hur Jokern skulle porträtteras så fick jag lite dåliga vibbar. Men det är allt glömt och förlåtet. För Heath fullkomligt äger och dominerar i The Dark Knight. Får han åtminstone inte en Oscar-nominering begår gossarna i panelen tjänstefel.

Genom filmen kryper det längs ryggraden och regissören Nolan lyckas enormt träffsäkert att sprida en viss känsla av hjälplöshet med den psykostiska terror som den genom onda, korrupta och galna Jokern sprider. Eller som Bruce Waynes trogne betjänt Alfred (utmärkt spelad av Michael Caine) torrt och precist formulerar sig om Jokern: Somliga behöver inga motiv, de vill bara se världen brinna.

Skall ni se en bra film denna sommar (eller i år) så rekommenderar jag varmt Batman: The Dark Knight. Och visst jag erkänner, jag är partisk. Jag älskar ju serien som Filmen är baserad på. Men kikar ni på IMDB så ser ni att det inte bara är jag som gillar filmen. Över 135 000 personer har röstat på den och gett den det lite smått osannolikt höga betyget 9.4 vilket placerar filmen som den högst betygsatta genom tiderna (so far). Så bra är den dock inte. Den spöar tex inte Lost in Translation. Men bra är den. Riktigt bra.