2008-07-29

SM-vibbar

Fyra dagar kvar till Show Down i Västerås - Stora SM 10 000m. Nu har fjärliarna så smått börjat vakna till liv nere i magen. Detta års förberedelse har skiljt sig lite från föregående års. För det första så har jag två gånger drabbats av en besvärande vadbristning som ruckat lite på det vanliga upplägget. Exempelvis har jag sedan den 3e maj endast genomfört tre stycken intervallpass på bana (och en tävling). Så det skall erkännas, jag är säkerligen lite rostig på bana men hoppas dock att tekniken skall stämma på fredag.

En annan sak som skiljer är mängd kontra kvalité. I fjol plogade jag rätt ordentligt med mängd under semesterveckorna. I år pajkade vadskadan denna möjlighet och SM ligger även en vecka tidigare i tiden (pga OS?) vilket reducerat möjligheten till att jaga kilometer. Istället har Coach Lamas kokat ihop ett annat upplägg till detta års SM. Sedan vaden blev bra har den belastats ofta med kvalité men kankse inte maximal sådan. Ofta har kvalitetsinslagen handlat om progressiva upplägg där man 'växer' in i fart och ansträngning.

Igår var det dags för det sista förberedelsepasset: 6x1500m med fallande ståvila enligt 75'', 60'', 50'', 40'', 30''. Planen var att hålla 3:10-fart, dvs 4:45 på intervallen. Trots att benen var ordentligt stumma redan innan start så lyckades jag hålla farten och lite bättre därtill. Snittade 1500ingarna på ganska precis 4:40 vilket ger lite drygt 3:06-fart. Ett gott besked att genomföra detta pass trots att kroppen var långt ifrån utvilad. Totalt har det nu blivit kvalité sex av de senaste 8 dagarna så det var med en viss lättnad jag checkade ut en vilodag idag.

Imorgon stundar en tuff hemresa via Åbo. Vi går upp i ottan runt 05:00, bilar till Åbo och tar färjan hem. En klart tuff resa att genomföra med två barn men jag hoppas kunna konservera så mycket energi som möjligt. På torsdag tar jag en kort rastning av benen och sedan är det skarpt läge på fredag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Faktum till trots att du inte har så många banpass har du ändå gjort ett kanonpers på halva distansen och jag betvivlar inte för en sekund att du kommer göra ett grymt race på fredag! Ses där, det ska bli grymt skoj...