2008-08-27

30:53.52

Det känns otroligt kul att få skriva att jag gjort sub 31 på 10000m.
Sub 31.
Äntligen!

De senaste veckornas träning har indikerat att formen varit riktigt bra men att få till ett race där många viktiga faktorer klaffar är lättare sagt än gjort. Att 'bara' vara i god form är ingen garanti för pers. De yttre förhållandena är självklart viktiga och även det motstånd som bjuds på.

Igår var de yttre förhållandena mycket bra. Så gott som obefintlig vind och en ljummen lagom temperatur. Det enda man kunde önskat var att det svagt strilande regnet skulle avtagit under loppet istället för att tillta. Uppvärmningen var dock lite seg. Tunga ben och inte alls den där fjäderlätta känslan som jag tex hade innan Midnattsloppet. Jag skall erkänna att jag initialt var lite orolig över om benen skulle palla farter kring 3:06. Mitt heat kom igång aning sent pga tekniskt strul tidigare under kvällen. Unicorn-Linus hade mailat mig och meddelat att han tyvärr inte skulle komma till start pga förkylning men till min glädje dök både Trädrot-Löfås och Hinder-Johan upp till start. Vi kom båda överrens om att försöka växeldra två varv vardera i 74''-74.5''-tempo.

Starten gick och jag och Johan stod för farthållningen inledningsvis. Sedan dök en för mig okänd löpare från Brajen (Anders Holmberg) upp och tog ledningen i ett huj. Farten ökades till låga 72'' och vår klunga splittrades. Trädroten hängde med Holmberg följd av Hinder-Johan och jag en bit bakom. Jag ville inte öka farten med ett sådant ryck så här tidigt på loppet så jag sladdade en aning. Efter någon kilometer hade jag dock jobbat mig i kapp dem och gick efter ett tag upp och drog då jag tyckte att farten bedarrade en aning. I vår klunga fanns även Tynelius och en brittisk orienterare vid namn Graham Gristwood. Ingen av dessa stod dock för någon farthållning och strax därefter föll Tynelius bort från klungan. 5000m passerades på 15:37 och det fanns således en möjlighet att klara sub 31 om farten skärptes lite på den avslutande halvan.

Någonstans vid detta skede så försvann Holmberg och Trädrot-Löfås. Min klunga bestod nu av Hinder-Johan och Gristwood. Alltjämnt jag själv i spets. Jag kände mig fortfarande pigg så jag försökte öka farten en aning och tack vare good feedback av Cykel-Lazers hjälp så fick jag reda på att varvtiderna låg bra till. Strax efter detta försvann Hinder-Johan och nu var det bara jag och Gristwood kvar. Jag hade ingen koll på hur många varv det återstod då det saknades en varvtavla. Istället försökte jag snäppa upp Speaker Lamas kilometertider som han mycket tacksamt refererade via mikrofon. Vid två kilometer kvar hade tempot skruvats upp och Gristwood flåsade som en blåsbälg. Han måste släppa snart tänkte jag inombords, det lät som om han skall sprängas. Men han bet sig fast vid min rygg. Han drog inte en meter och det irriterade mig en aning. Speaker Lamas försökte via micken uppmana till växelvis dragning men någon sådant var tydligen inte aktuellt. Inombords gnisslade jag tänder och borrade vidare. Blir det spurt ska jag banne mig dra längsta strået lovade jag mig själv. Då det återstod två varv var det bara att bränna de sista krafterna som fanns kvar. Spurten drogs igång och jag fick till en bra fartväxel. Gristwood försökte hänga på men tillslut under sista varvet fick jag en lucka som jag sedan successivt kunde utöka in i mål.

Tiden 30:53.52.
Glädje, rosa moln och nirvana.
Och självfallet extra kul att få göra det framför alla klubbkamrater!

De två avslutande varven gick enligt uppgift på ca 65'' vardera och sista kilometern på ca 2:50. Återigen en bra spurt på ett lopp vilket ger självförtroende. Halvorna genomfördes i sann progressiv anda på 15:37 och 15:16. Jag hade press bakifrån av Gristwood under hela loppet men jag fick inte en enda meter draghjälp av honom. Enligt uppgift (har ej kollat upp detta själv) skall Gristwood tagit stafett-guld i somras vid orienterings VM så nog har killen kapacitet. Det känns dock som om det finns ett tiotal sekunder till att kapa om man får samma yttre förutsättningar men några ryggar att jaga istället för varvtider. Det är mentalt mycket tyngre att hela tiden själv ligga i spets och försöka hålla varvtider än att bita sig fast vid ett par ryggar och försöka följa så länge som möjligt. En stor skillnad mot tex SM 10000m var att jag behöll koncentration och fokus genom hela loppet. Någon svacka infann sig inte vilket är mycket lätt hänt under de monotoma 25 varven som skall plogas. Nåväl, ett av säsongens stora mål var att försöka göra sub 31 och det har jag lyckats med. Nu hoppas jag kunna bli stabil kring tider runt låga 31 för att till nästa säsong försöka hota klubbrekordet från 1963 som lyder på 30:44.2.

Varvtider (tack Cykel-Lazer och Frill-Olof):
Varv   Tid        Varvtid
1.      01:15.1   75.1''
2.      02:30.4   75.3''
3.      03:44.2   73.8''
4.      04:56.3   72.1''  (för snabb tryckning)
5.      06:14.2   77.9''
6.      07:28.9   74.7''  (rätt igen)
7.      08:43.8   74.9''
8.      09:58.0   74.2''
9.      11:13.7   75.7''
10.    12:30.0   76.3''
11.    13:44.6   74.6''
12.    14:59.6   75.0''
13.    16:14.0   74.4''
14.    17:28.5   74.5''
15.    18:44.1   75.6''
16.    19:58.3   74.2''
17.    21:13.0   74.7''
18.    22:26.7   73.7''
19.    23:42.1   75.4''
20.    24:56.8   74.7''
21.    26:11.5   74.7''
22.    27:25.0   73.5''
23.    30:53.0   3:28,0  (1200m)

Alla resultaten »

9 kommentarer:

sdfdf sa...

Grymt Patrik! Härlig läsning som vanligt.
Gristwood verkar vara guldmedaljör på o-vm anl wikipedia iaf: http://sv.wikipedia.org/wiki/Graham_Gristwood

//Stefan

Dunceor sa...

Det är en riktigt grym tid! Roligt!

Anonym sa...

Snyggt! Snyggt! Snyggt!

gg sa...

Nice report - really good for my Swedish practise :)
Sorry that I annoyed a little...

Patrik Engström sa...

Stefan:
Du hade rätt om mr.Gristwood. Har chattat lite med honom och kikat på hans blogg. Tack för infon!

Patrik Engström sa...

Dunceor:

Danke! Inga junk-miles här inte! :)

Patrik Engström sa...

Ellinor:

Jag visste att du skulle skriva det där! ;)

Patrik Engström sa...

GG:

Haha,

Sorry for the 'annoyed'-part. But you know how it is. When you get tired all the small things grows in porportion. No hard feelings! :)

I'll be keeping a eye out for you and your results!

gg sa...

No problem - likewise. Will you run the half marathon?