2008-08-23

5x2000m

I fredags var det genrep inför stundande 10000m på Långlöparnas Kväll. Coach Lamas hade skissat upp det mycket svåra passet 5x2000m med 200m joggvila på ca 60''. Alla ni som harvat intervaller på bana vet att det mentalt är väldigt svårt att köra sträckor längre än 1000m. Lamas tanke med de långa intervallsträckorna var att jobba lite på den mentala biten. Det är väldigt lätt (det hände mig på SM) att få en mental dipp under de 25 varv som skall avverkas och därmed tappa onödiga sekunder. Alltså, långa intervaller i tilltänkt tävlingsfart. Snittet per km var satt till 3:05 vilket skulle ge en slut tid per intervall på 6:10. Här skulle man få bekänna färg ordentligt, dels vad gäller den mentala biten och dels fartmässigt.

Benen var initialt lite sega under uppvärmningen och jag oroade mig lite inför det stundande passet. Kroppen hade bara fått en återhämtningsdag sedan snabbdistansen i Ursvik. Men då vi väl drog igång passet så lossnade det nästan omedelbart. Jag kan inte riktigt sätta fingret på det men de senaste veckorna har det känts riktigt bra på intervallpassen. Faktum är att jag nog aldrig haft ett så bra flyt i löpningen som jag har nu. Jonas och jag växeldrog den första 2000ingen tillsammans. De fyra följande drog Larmen första 1000m medan jag sedan körde vidare ett varv som Larmen vilade och sedan slog vi följe igen sista 600m. Upplägget fungerade perfekt!

Jag var rädd för att den avslutande hälften på intervallerna skulle bli tung men det flöt bara på. Känslan och flytet gjorde att jag inte behövde slita nämnvärt. Det är skön känsla när allt bara klaffar och passertiderna matchar planen. Herr Larm skall ha en guldstjärna för god draghjälp, utan hans hjälp hade inte passet gått så bra. Så gott som alla första kilometer på varje intervall gick på 3:07 och följaktligen kunde jag höja tempot en aning till den avslutande tusingen. Här följer mellantiderna:

1. 6:09.9
2. 6:08.5
3. 6:07.9
4. 6:09.6
5. 6:03.2
Snitt: 6:07.8

Avslutande kilometern på sista intervallen klockade på 2:56 vilket indikerade att det fanns en del kräm kvar i benen. Joggvilan fuskade vi dock lite med. Den blev aningen längre än 60'' (66'') men åt andra sidan så genomfördes intervallerna strax under tilltänkt plan. En annan positiv sak var min låga snittpuls som per intervall faktiskt var lägre än det jag normalt sett har på det lättare passet 10x1000m. Således ett av mina bättre banpass jag genomfört och detta ger mig ett gott självförtroende att sub 31 på 10000m skall vara möjligt. Nu står det lite vila och återhämtning på programmet och sedan är det full fokus inför tisdagens tävling.