2008-08-17

Fullträff på Söder

Jag är orolig deklarerade jag för herr Larm en kvart innan start. Det känns riktigt bra i kroppen. Benen är pigga och alerta och jag är sugen som fan på att kuta. Herr Larm flinade och svarade med lite ironi att detta aldrig är ett bra tecken. Och han har rätt. Det skall aldrig kännas bra på uppvärmningen. Det skall vara segt och motigt. Så är det bara. Men sedan när loppet väl startar så brukar det rulla på. Igår var det dock annorlunda. Det hängde nåt i luften. Allt bara stämde. Då tävlingsskorna, strumporna, shortsen och linnet drogs på så nästan svävade jag fram.

Radade upp mig vid startlinjen flankerade av många tunga namn i löpar-Sverige då Midnattsloppet sin vana trogen nu fungerar som observationslopp inför den stundande Finnkampen. Sjökan, Skoog, Algers, Uhris och Finn-Utriainen. Brajjen-arrangörerna bränner (i dess sanna bemärkelse) av ett fyrverkeri som ingen egentligen verkar bry sig om. Brajjen-Willy håller låda som speaker men glömmer i sitt lyckorus för alla 20 000 anmälningar att räkna ner till start så när startskottet väl smäller av är det många som står på hälarna och blir tagna lite på sängen.

Planen är att försöka genomföra loppet som i fjol, dvs öppna fösta fem kilometer lugnt och kontrollerat och sedan då backarna börjar andra hälften börja plocka löpare. Största målet med loppet är att göra en attack och försöka gå under 32 minuter vilket är nog så svårt med tanke på banans profil. Många rusar iväg i starten och jag låter dem försvinna i nattmörkret. Hittar ett bra flyt och rullar på. Strax efter första kilometern rusar Marek om med väldig frenesi. Han springer så och det är rätt koolt att se. Från ingenstans uppenbarar sig Coach Lamas klara stämma i nattmörkret och jag får en lägesupdate om att jag är på 16e plats och framförvarande klunga ligger ca 10 sekunder före mig. Herr Larm parkerar sig strax bakom mig och jag agerar draglok fram till Sofia Kyrka och 5km-skylten. Jag struntar i att kolla passertiden men känner på mig att det gått aningen snabbare än i fjol (viket stämde, 15:43 mot 16:00).

Här börjar egentligen loppet för min del. Jag är fräsch och har kunnat rulla på fram hit utan att bränna särskilt mycket energi. Klungan ligger ca 20 meter framför mig men jag tätar avståndet i den första hälften av stigningen upp till Sofia Kyrka. Klungan består av Lidingö-Bergman, Fjärilsmannen (aka Österberg), Brajen-Jensen, Olsson och Marek. Jag går förbi och får återigen agera draglok vilket jag egentligen inte har något emot. Det är här i backarna som jag skall grilla mina motståndare så hårt som möjligt. Backen är kolmörk och jag försöker hela tiden se var jag sätter fötterna då jag inte vill trampa snett. Marschallerna de satt upp räcker inte till, det är för mörkt och inte blir det bättre av att många i publiken ideligen bränner av en massa fotoblixtar i nyllet på mig vilket totalt sabbar mörkerseendet. Vid toppen av stigningen så plockar vi in första löpare som öppnat för hårt, i detta fall Daniel Woldu från Spårvägen.

Jag ligger längst fram i klungan och borrar och jag hör hur den successivt decimeras. Jag vet inte vilka eller var de faller bort men strax innan Mose backe får jag en ny update från Lamas som anger att jag ligger på 11e plats. Precis i samband med detta så returnerar Spårvägens Johan Olsson och går förbi mig och får ett par meter. Jag biter dock i och avståndet växer inte till mer någon sekund. Olsson ser stark ut men jag jagar honom och svänger in på det långa långa upploppet. Benen är fortfarande hyfsat pigga och jag har på känn att det kommer gå att växla tempo för en bra avslutning. Upploppet är dock nästan 600m så jag avvaktar en liten stund och går sedan ikapp och om Olsson. Näste man framför mig är Oskar Landin som uppenbarligen har disponerat loppet på ett inte optimalt sätt. Mjölksyran börjar nu komma men jag tar in ett tiotal meter på Landin och lägger med jämsides med honom. Landin svarar, borrar och får ett par meter till på mig. Jag returnerar och lyckas höja tempot ytterligare, går om och rusar nu mot mål. Utan förvarning dyker det upp en Kenyan ytterligare 10 meter framför mig. Mjerda! Benen är nu fulla av syra och vill bara att det skall vara målgång. Hjärnan räknar dock ut att det är en niondeplats som står på spel och jag har bra speed just nu. Förmår mig med en viljeansträngning öka farten lite till, tätar avståndet till Kenyanen, passerar honom och är en sekund före i mål. Hinner till och med lyfta armen till en segergest.

Himla nöjd!
Topp tio i gott motstånd, sjätte svensk (i en finnkampsuttagning), nytt pb 31.44 på Midnatssloppsbanan och äntligen sub 32!
Rankar detta som ett av mina bästa lopp hittills. Iallafall det klart bästa landsvägsloppet.
Vilken kväll. Vilken stämning.

I målfållan får jag reda på att Skoog revanscherat sig från den (om man får kalla det så) mediokra insatsen på SM 5000m och vunnit loppet någon sekund före en Kenyan. Imponerande och framförallt ett ruskigt bra styrkebesked från honom. Tiden på 29:43 är även den fruktansvärt bra.

Upp på scenen för prisutdelning är det bara de fem första löparna som får gå upp. Det tycker jag är så sjukt dåligt. Har man 20 000 föranmälningar och en sådan inramning med musik och fest utmed banan så kan man väl som arrangör plocka upp några fler stackars löpare? Bränna ett par hundra tusen på ett fyrverkeri går tydligen bra för deras budget. Jag håller fullständigt med Lasse Johansson som i fjol sågade loppet totalt och på sin blogg kallade det för det största utsugarlopp han någonsin deltagit i. Av de fem löpare som fick gå upp på scenen var dessutom två utlänningar vilket innebar att det i slutändan bara var tre svenskar som kom upp. Jag tycker detta är under all kritik. Jag skriver inte detta för att jag själv nu råkade bli nia. Om jag kommit på 50e plats så hade jag ändå tyckt det vore kul och roligt för mina motståndare att få gå upp på scenen och njuta lite av stämningen och atmosfären. Det är sådana små detaljer och händelser som man bär med sig och ger inspiration under den tunga och stundande träningen i vintermörkret.

Nåväl, nu låter det ju nästan som jag är lite bitter...
Drar hem med herr Larm, duschar och byter om.
Spelar TV-spel tills OS-maran startar och glor ett tag tills ögonen blöder.
Lägger mig strax innan 03:00 men kan omöjligen somna.
Är speedad som en knarkare på Söder.
Upp vid nio tiden med mindre än tre timmars sömn i kroppen.
Men vad gör det?
Inombords så kvittar fåglarna och jag trippar på små moln.

Alla resultaten »

19 kommentarer:

Anonym sa...

Extremt bra sprungit av dig igår Patrik! Du springer smart, väldigt smart. Jag hade också en bra träff igår och persade på Midnattsloppsbanan med 34 sekunder på 32.50 men ändå är du 1.06 före! Det är ofattbart. 31.44 på denna bana är från en annan planet. :)

För övrigt håller jag fullständigt med din kritik om prisutdelningen. Kan man bränna fyrverkeri och ta så mycket betalt per anmälan för 20000 löpare bör man kunna främja de elitsatsande med lite bättre uppmärksamhet, de är ju ambassadörerna för löpningen och står för en del av showen.

Anonym sa...

Efter den spurten kan jag inte annat än lyfta på hatten. Trodde jag hade hängt av dig men tji fick jag. Lysande avslutning!
Hälsn. J. Olsson

Anonym sa...

Sjukt grymt mannen...! Att du sedan inte orkade hålla dig vaken till slutet av kvinnornas marathon är en annan femma...

Anonym sa...

Snyggt, eller vad vet jag jag såg ju inte ens röken av dig! Passade linnet nu? F.ö. har jag faktiskt svart på vitt av Herr Midnattslopp att det är ett motionslopp. Glöm inte att kommentera på SGP utvärderingen!

Anonym sa...

Grymt jävla bra helt enkelt! Blir till att putsa lite på tiden till nästa år så du får bli topp-5 då.. ;)

Bra skrivet också, naglarna är en bra bit kortare än innan den där upploppsfajten! :D

Kör hårt!

Anonym sa...

Hurra! Hurra! Hurra!

Patrik Engström sa...

Cédric:

Du har så rätt i allt du skriver. Din formulering borde skickas till Midnattsloppets administration...

Grattis till perset. Av dina mellantider från loppet så framgår det att du disponerat loppet mycket klokt! Detta var ju ett grymt formbesked inför LLK!

Patrik Engström sa...

J. Olsson:

Jag får buga och bocka för god sparring sista delen av banan. När du drog om såg du ruggigt stark ut. Fortsätter du utvecklas i denna takt så kommer jag bara få studera din ryggtavla i framtiden.

Patrik Engström sa...

Swyzak:

Grattis själv till en bra insats. Backstyrkan kommer du ha enorm nytta av inför stundande LL.

Och damernas marathon... Tja, jag tappade nog sugen när ingen av japanskorna såg ut att kunna försvara guldet från Aten.

Patrik Engström sa...

Sussie:

Tack för linnet. Det passar kanoners. Enda felet är att det står Puma och inte Asics på det! :)

Herr Midnattslopp? Är det Willy Wonka från Brajjen? Om det nu är ett motionslopp så tycker jag det inte är så passande att det fungerar som observationslopp till Finnkampen...

Patrik Engström sa...

Berglund:

Tack för gratulationen! Well, posten blev lång. Guldstjärna till dig som orkade läsa ända till spurten! :)

Patrik Engström sa...

Ellinor:

Tack, tack, tack!

Unknown sa...

mulberry outlet online
mac makeup
replica handbags
ugg outlet
converse sneakers
canada goose coats
iphone cases
coach outlet store
hermes belt for men
ugg boots
cheap mlb jerseys
nhl jerseys wholesale
asics
cheap toms
michael kors outlet online
nike air max 2014
ferragamo shoes
michael kors handbags
hermes bags
moncler jackets

柯云 sa...

2016-01-28keyun
oakley outlet
ralph lauren
christian louboutin shoes
louis vuitton purses
louis vuitton handbags
louboutin femme
coach factory
louis vuitton outlet
abercrombie & fitch
coach factory outlet
gucci handbags
pandora charms
coach outlet
nfl jerseys wholesale
ugg boots
the north face jackets
coach factory outlet online
michael kors outlet store
hollister clothing
michael kors outlet
abercrombie and fitch
nfl jerseys wholesale
michael kors outlet
toms outlet
prada handbags
coach outlet online
coach outlet online
louis vuitton outlet stores
nike trainers sale
oakley outlet
ugg outlet
air max 95
coach factory outlet
oakley sunglasses sale
coach outlet
cheap uggs
louis vuitton outlet stores
oakley sunglasses sale
ralph lauren outlet
coach outlet

dongdong sa...

rolex replica watches
converse sale
ghd flat iron
christian louboutin uk
true religion
michael kors purses
calvin klein underwear
levis 511
michael kors outlet online
ray bans
coach factory outlet online
ray ban sunglasses
ray bans
canada goose sale
omega seamaster
ralph lauren outlet
ray ban sunglasses outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet clearance
michael kors bags
coach factory outlet
ed hardy uk
oakley sunglasses wholesale
coach outlet
hermes belt
calvin klein outlet
longchamp outlet
supra shoes
chaussure louboutin
prada outlet
nike air max 90
michael kors watches
jordans shoes
kate spade outlet
burberry outlet
toms outlet
vans outlet
coach outlet
mizuno running shoes
20163.12wengdongdong

Unknown sa...

michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
ralph lauren outlet
cheap nike shoes sale
coach outlet
ed hardy
los angeles clippers
michael kors outlet
cheap michael kors handbags
ray ban sunglasses

Unknown sa...

longchamp handbags
michael kors purses
longchamp outlet
nike air force
air jordan shoes
true religion jeans
adidas ultra boost
pandora jewelry
chrome hearts
lacoste online shop

caiyan sa...

coach factory outlet
ralph lauren outlet
coach outlet
michael kors outlet
adidas yeezy
true religion outlet
marc jacobs bags
denver broncos jerseys
ed hardy clothing
ralph lauren outlet
0503shizhong

Obat TBC (Tuberkulosis) Alami sa...


The article is very useful, thank you for sharing. Allow me to share articles about health here, God willing, useful. thank you :)

Obat Tradisional ISK (Infeksi Saluran Kemih)
Obat Herbal utk Infeksi Usus
Pengobatan Penyakit Jantung Iskemik