2008-08-12

Lidingö-genrep

Genrep i Lidingöspåret
I lördags hade Coach Lamas skissat upp ett litet genrepspass ute i Lidingö-spåret. Tack vare en finsk starköl så lyckades jag muta med mig sällskap i form av Herr Larm. Karln är en av Sveriges tre morgonpiggaste män så han föreslog start på snabbdistanspasset klockan 08:00. Jag blev lite lätt pankislagen men lyckades förhala avfärden till 09:30.

10:10 joggade vi igång från Lidingökyrka fram till 20km-skylten (ca 2.5 km). Väl där stretchades det lite och kördes lite löpskolning och sedan påbörjades snabbdistanspasset. Lamas instruktioner var 20km i spåret med maxfart på 3:35 per km. Ingen idé att slita sig blodig med snabbare tider. Vi följde planen nästan till punkt och pricka. Vissa kilometer gick snabbare men åt andra sidan tappade vi en del i backarna vid Abborrbacken och Golfbanan. I mål hade jag 1:11.49 vilket gav ett snitt på 3:35.5 per kilometer. Både jag och Larmen var nöjda med passet som genomfördes i ganska varmt väder. Det som slet mest för mig var den tidiga starten. Jag är oftast ganska seg på morgonen och att dra igång 20km snabbdistans redan klockan 10 är väl inte direkt något favoritupplägg.

Hur som helst så var det bra med ett sådant här genrepspass så pass tidigt på säsongen. Jag har inte nött särkskilt mycket terräng och ännu inte finslipat formen med specifika snabbdistanspass. Jag är övertygad om att det finns en hel del att kapa på min perstid från ifjol med lite mer träning och förberedelse. Och gärna helst lite bättre väder än i fjol då det verkligen var suliga yttre förhållanden.

Och starkölen som jag mutade herr Larm med intogs givetvis efter passet och inte före.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ölen innan hade kanske gett passet en lite roligare vinkling?

Anonym sa...

Tycker att du har hög puls på passet - speciellt när du antyder att 3,35 inte direkt är något märkvärdigt! Du måste ju ligga över tröskel - eller?

Patrik Engström sa...

Swyzak:

Hehe, vi hade kul på passet ändå utan öl.

Patrik Engström sa...

Anonym:

Jag visste att jag skulle få en kommentar om snittpuslen under passet. Snittpulsen på de 20km var 174 vilket är tröskel för mig. Då jag exempelvis kör 10 tusingar kan jag ofta ligga mellan 185-190 och toppa på sista intervallen runt knappa 200. I vintras kördejag 4x3 km på band i ökande lutning (3,4,5,6%) men fallande fart (3:20,25,30,35). Únder den sista intervallen (3km i 6% med 3:35-fart) så snittade jag 191. Det var ruggigt tungt att i nästan 11 minuter ha det snittet och de sista sekunderna på passet hade jag 198 i puls. Men det anger ju tydligt att jag har hög maxpuls. Samtidigt har jag inte särskilt låg vilopuls. Jag är skapt på detta sättet, bara att acceptera och göra det bästa av situationen.

Känslan då jag gick i mål var att kunna köra en mil till i samma tempo men det var inte syftet med passet då återhämtningen skulle bli längre. Jag tror även att snittpulsen var några slag högre pga den tidiga starten för passet. Jag gjorde ett likvärdigt pass i fjol med start 18:00. Hade lite sämre snitt per km men aningen lägre snittpuls.

Vem är du mr. Anonym?

Anonym sa...

Hejsan Patrik - anonym är en man som är sämre än du på att springa men på uppåtgående. Jag snittar 10k i 35min tempo på runt 171! Det borde signalera att min tröskel ligger något lägre...! Läser regelbundet din blogg och gillar den skarpt..

Patrik Engström sa...

Anonym:

Kul att du är på uppgående! Snart får man börja oroa sig för ditt flås i nacken! :)

Det där med puls är ett ganska intressant ämne. De flesta av mina träningskamrater har betydligt lägre snittpuls än mig på våra gemensamma pass (distans som intervaller). Ofta kan det skilja så mycket som 10-15 slag vilket är ganska mycket men det som är skumt är att de kan pusta och frusta hårdare än jag trots min högre snittpuls. Lite skumt. Sedan har jag några kamrater som verkligen har hamsterhjärtan. En gång joggade jag ett lätt distanspass på knappa milen med en arbetskollega och höll på att tuppa av då han berättade att han haft 223 i snittpuls under passet, vilket enligt honom var normalt. Pulsen är såleds väldigt individuell. Jag tror det viktigaste är att försöka få så stort diff mellan min- och maxpuls. Alltså skulle en vilopuls på 30 men maxpuls på 180 ge ett absolutvärde på 150. Detta, enligt mig, borde vara likvärdigt med diffen 50 och 200. Vad tror du? Kanske kan det dock vara så att en hög maxpuls resulterar i en bra pump (hjäörtat) vilket kan ge vissa fördelar i kuperad terräng?

Lycka till med löpningen!

Anonym sa...

K22 10km startar kl. 9:50 på lördagmorgonen ute på Lidingö. JIPPIE!!!

Patrik Engström sa...

Ussie:

Haha, ok, gör då inte som jag gjorde innan lördagens pass och vakna 30 minuter innan avfärd! Jag lovar att kroppen inte är helt vaken då! :)

5689 sa...

zzzzz2018.9.16
ugg boots
nike blazers
true religion jeans
adidas shoes
supreme clothing
christian louboutin
jordan 4
off white outlet
ugg boots
salomon shoes

Unknown sa...

www0927

off white clothing
adidas clothing
kate spade outlet
red bottom shoes
christian louboutin shoes
pandora jewelry
converse trainer
superdry uk
nike outlet
hugo boss