2008-09-18

30:28.20 - Klubbrekord!

Ok, var skall jag börja?

Det är något magiskt över stadion. När mörkret lägger sig och arenan badar i strålkastarnas sken då infinner sig en märklig känsla. Man nästan svävar fram på tartanen och alla steg känns fjäderlätta. Vädret igår var nästan helt perfekt, vindstilla, torrt och aningen småkyligt.

Under dagen innan loppet hade jag försökt ta det så lugnt som möjligt. Jag lämnade Elias vid dagis och lekte lite med Venla. Farfar svängde förbi strax innan middag och tillsammans drog vi sedan till Stadion där jag fick stifta bekantskap med den mycket trevlige Johan Olsson (från och med nu kallad Jayo). Tillsammans med honom, Fjärilsmannen, Tony Berglund och Unicorn-Linus så kom vi överrens om att försöka växeldra varandra.

Nu blev det lite si och så med dragjobbet de första varven då Fjärilsmannen drog iväg i ett rasande tempo. Första varvet tror jag han hade 70'' och Linus och jag sladdade några meter efter. Efter något varv kom vi ikapp och försökte sedan hitta en bra rytm där vi kunde dra två varv vardera. Efter någon kilometer hade rytmen infunnit sig och nu var det jag, Jayo, Tony Berglund och Unicorn-Linus som höll i taktpinnen. Varven klockades på mellan 73-74''. Upp mot dryga tre kilometer tror jag att Tony och Unicorn-Linus släppte en liten lucka till mig och Jayo. Strax innan fem kilometer fick jag några meter på Jayo och jag passerade sedan halva distansen på 15:19, dvs en klart tuffare öppning än på LLK där jag hade 15:37 halvvägs.

Benen kändes fortfarande pigga och jag hade bra tryck i steget. Kände mig riktigt fräsch och beslöt mig för att försöka pressa på och göra en bra andra hälft. De återstående 12-13 varven var det bara jag och skallen som kämpade mot varvtiderna. Coach Lamas matade mig med varvtider och Mr. ALJ himself höll mig ständigt uppdaterad om loppets läge och vilka kilometertider jag hade. Vid det här laget befann jag mig i ett ruskigt flyt och jag gick på som en klocka. Fokus och koncentration var på topp mycket tack vare pepp från alla runt om banan. Så gott som alla varven klockades på runt 73.0 - 73.4''. Sista kilometern avverkades på strax under tre minuter och jag skar mållinjen på 30:28.20, nytt pers med osannolika 25 sekunder och tillråga på allt slog jag ett 45 år gammalt klubbrekord. Känslan var grym! Splittarna blev 15:19 och 15:09, alltså återigen progressiv löpning vilket indikerar att det fanns krafter kvar trots den hårdare öpningen.

Bakom mig spurtade Unicorn-Linus ner Jayo men båda gick under fina 31 minuter. De noterade båda feta pb:n med knappa minuten. Stort grattis till grymma insatser! Övriga Studenter persade även hejvilt, verkligen kul och inspirerande att se.

Nu gäller det att hålla sig frisk och skadefri och försöka få till ett bra race på Lidingö om lite drygt en vecka. Det gäller att inte slappna av för mycket och känna sig nöjd. Än är säsongen inte över.

För någon vecka sedan var jag på ett företagsmöte där man diskuterade stress och krav på arbetsplatsen. Doktorn varnade för en så kallad prestationsbaserad självkänsla. Det ligger säkert en hel del ett i detta påstående, men under några dagar framöver skall jag bara njuta och må bra. Och denna självkänsla är helt och hållet prestationsbaserad.

Alla resultaten »

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jättegrattis Patrik. Att du haft det i kroppen har jag inte tvivlat på men det ska ju göras också. Grymt bra sprunget!!!

Anonym sa...

Grattis Patrik! Grymt sprungit. Såg lätt ut när du sprang. Undrar sedan du börja träna löpning har du gått ner i vikt eller alltid varit så lätt, vad väger/längd du idag? Fortsätt så här så blir lidingö en rolig resa

Anonym sa...

Den löpande länsmannen(to be) lyfter på hatten. :)
Ruskigt bra sprunget! Trevligt att få byta några ord oxå. Ses framöver!
J.O

Patrik Engström sa...

Mackan:

Tack för pepp Mackan! Jo, det är viss skillnad att träna för en viss tid och sedan faktiskt genomföra det på tävling. Kul att du e tillbaka i gemet, du lär rada upp persen nu!

Patrik Engström sa...

Erik:

Tack för gratulationen! Det kändeslätt och kontrollerat under loppet så det var bara att flyta med.

Vad gäller min vikt så har jag alltid varit lätt flugvikt. Ända sedan barnsben. Både min mor och far är tunna och lätta så jag har nog ärvt det av dem. Som mest har jag vägt 66kg vilket jag gjorde under lumpen. Annars har min matchvikt sedan vuxenålder legat stadigt på 64kg. Då jag 2004 började med löpning så har den krupit ner till 62kg och där pendlar den idag upp och ner med ca 0.5kg beroende på lite hur mycket vätska man tappt under träning. Längden är 184 cm vilket således ger rätt bra vikt/längd-förhållande för långlöpning.

Under hela min uppväxt var det fotboll (och en rad andra sporter) som gällde. Någon säsong spelade jag faktiskt i AIK:s pojkallsvenska lag. Tyvärr (?) tenderade senior-fotbollen till att bli väldigt fysisk vilket av förklarlig anledning inte passade mig särskilt bra. Löpning är så vitt jag kan minnas den enda sport där min längd och vikt givit mig en fördel. :)

Patrik Engström sa...

Jayo:
Du sprang inte så illa själv heller. Snacka om att din utvecklingskurva pekar spikrakt uppåt. Skall bli grymme intressant att följa sitt succetåg nu och sedan sub 2:22 i Frankfurt. Hör av dig då du huserar vid Polishögskolan så tar vi och rullar några kilomter tillsammans.

Anonym sa...

As always, grymmers sprunget... Lär synas på LL, Battlefield Lidingö pt. 2...

Anonym sa...

Jabadabadoooo! grymt!

Anonym sa...

Grattis! Är det varven runt tvåånhalvan i Ursvik som gjort allt??

Patrik Engström sa...

Ellinor:

Scoobey Dooooo!?

Patrik Engström sa...

Ala:

Hehe, vi kan väl säga det? Du blir väl lite extra glad då? :)

Anonym sa...

Så bra sprunget! Jag läser din blogg så gott som dagligen, speciellt före mina egna blygsamma träningspass, för att få lite extra motivation.

Du är en förebild!

Patrik Engström sa...

Gustav:

Stort tack för dina snälla ord! Kul att jag kan inspirera lite. Jag har varit inne på din blogg och kikat lite och det ser ju ut som om du plogar på ordentligt ute i spåret! Lycka till med träningen!

Anonym sa...

Vi har redan pratat en hel del per sms, men jag vill ändå lämna ett avtryck på din blogg och gratulera dig till en makalös prestation. 30.28 är helt fantastiskt.

Patrik Engström sa...

Cédric:

Tack Cedden för dina snälla ord. Det värmer extra mycket att höra dem från dig!