2008-09-03

4x3000m

För några dagar sedan damp skissen fram till Lidingöloppet ner i brevlådan signerad Coach Lamas. Det var lite så man blev svettig under fötterna då man läste den. Några ordentliga gruvpass är inplanerade och dessutom så kombineras detta med mycket mängd och mestadels tre kvalitetspass per vecka. Nåväl, ambitionsnivån till årets Lidingölopp är klart mer uppskruvad i år än fjol. Dels har jag utvecklats mer som löpare och dels har jag nu lite mer rutin på denna lite längre distans. Får jag bara vara hel och frisk så kan det bli riktigt intressant den 27/9.

Först ut på Coach Lamas skiss var mardrömspasset 4x3000m på bana i 3:05-fart. Vilan var satt till 400m joggvila på 2:10. Jag letade febrilt efter löpsällskap till detta pass men fick inte napp. Grodlårs-Cedden hade andra planer då han snart drar till Peking och Paraolympic och Herr Larm är fortfarande inte kvitt sin segdragna förkylning. Så det var bara att bita i det sura äpplet och bege sig ner till Sollentuna vallen och stänga av skallen i drygt 30 varv.

Jag måste erkänna att det var länge sedan jag var så nervös inför ett intervallpass. Att bränna 7.5 varv (3000m) solo i 3:05-fart kräver att man måste vara på topp mentalt hela vägen och även ligga och pressa 74''-varv. Dessutom har jag köttat på med en hel del mängd de senaste dagarna så benen var inte heller i toppskick. Men kort efter det att jag påbörjade passet så infann sig det där flytet i löpningen som jag haft nu ett tag. Det var bara att ligga och rulla och beta av varv efter varv. Pulsen höll sig på hyfsat anständiga nivåer och kilometertiderna indikerade att jag följde planen. Förutom den första intervallen som gick aningen för fort så lyckades jag matcha måltiderna enligt:

1. 9:10
2. 9:14
3. 9:16
4. 9:14
Snitt: 9:13.5

Mycket nöjd med passet och att jag framförallt lyckades genomföra det utan sparring. Det skall erkännas att skallen sattes på hårdare prov än benen. Det var en stor utmaning att mentalt orka bita i varv efter varv. Så nu väntar lite terrängintervaller i Ursvik imorgon och sedan snabbdistans på lördag. Förhoppningsvis kommer jag upp i knappa 140 km innan veckan är slut. Och just det, jag kommer inte springa Stockholm halvmarathon på lördag. Jag väljer istället att träna på gott och komma väl förberedd till ALJ Open och Lidingöloppet.