2008-10-13

Hässelbyloppet

Joel Lewis-Jonsson, Erik Sjöqvist och jag.
Foto: Thomas Windestam


Säsongens sista tävling på svensk mark och äntligen fick jag till det någorlunda på ett Hässelbylopp! Genom åren har det varit skador, sjukdomar eller tävling nära inpå som förstört möjligheterna till en framskjuten placering och tid.

Det höll dock på att bli en utebliven start. På väg till tävlingen hade det skett en bilolycka vid Hjulstakorset. Helt stopp och all trafik omdirigerades till andra vägar. Lite panikslagen satt jag och familjen och krypkörde på ettan och såg minuterna ticka iväg. Jag kom dock fram i tid och hann faktiskt med en stressad uppvärmning tillsammans med Herr Larm. Då jag skulle ta på mig shorts och tävlingslinne så pajkade Polar-klockan. Dess armband bara föll i bitar och där försvann möjligheten till banprofil och mellantider från loppet. Det var verkligen fint höstväder under tävlingen, solsken och en behaglig temperatur på lite drygt 12 grader. Tyvärr blåste det som attan vilket vi bistert fick uppleva under loppet.

Starten gick och Sjökan tillsammans med en hel hög av importerade Hässelby-Marockaner drog iväg. I den klungan fanns även Landin och Woldu. Jag tillsammans med Tjärdal, Fjärlismannen och Unicorn-Linus låg en bit bakom . Med i denna klunga fanns även en Göta-löpare som jag inte kände igen. Efter loppet fick jag reda på att det var Joel Lewis-Jonsson. Jag och Joel slog följe till tredje kilometern då vi passerade Boafif som parkerade efter en tvär kurva och kort därefter sprang vi om två till marockaner. Benen kändes hyfsat pigga men jag hade inget direkt flyt i löpningen utan fick jobba för att hålla tempot uppe. Kände mig lite kantig och avig i löpningen men det rullade iallafall på. Joel fick här en lucka på ett tiotal meter och jag befann mig i en liten svacka. Revanschlusten från Lidingöloppet gjorde dock att jag bibehöll fokus och gnetade på trots att jag inte fick något gratis. Vid fem kilometer passerade jag en trött Woldu och sedan efter ett par skarpa och knixiga svängar så vände banan hemåt mot mål. I samband med detta gick vi in i ett backigare parti och motvinden grinade oss bokstavligen i fejset.

Dags för målgång efter spurt.
Foto: Thomas Windestam


I backarna efter fem km så kom jag ikapp Joel och vi slog följde. Joel drog ifrån lite på flacklöpningen men jag tätade då det gick uppför. Framför oss skymtade vi Landin som verkade ha tappat fart och vid 8.5 km kom vi ikapp. Strax efter 9km drog jag upp tempot för loppets avslutning och Landin släppte då. Joel låg dock som klistrad vid min rygg och skuggade mig. Nu var det alltså dags för slutskedet av loppet och en kamp om andra platsen – fullt fokus med andra ord. Jag hade som sagt inte haft en bra känsla under loppet men försökte få lite mental-pepp genom att tänka tillbaka på de spurtsegrar jag gjort under säsongen. Jag var först in i de två skarpa vänstersvängarna in till stadion och i samband med detta lade jag på en spurt. Kände att jag fick till en bra fartväxel och kunde sedan under upploppet på tartanen utöka mitt försprång till en marginal på sex sekunder. Verkligen skönt med en andraplats och ännu seger i en spurtduell. Tiden 31:23 är jag trots allt ganska nöjd med, med tanke på den besvärliga vinden och den kantiga löpningen under loppet. Prisutdelning tillsammans med Joel och den suveräne segraren Sjökan. Inte varje dag men får kliva upp på pallen med Raggarn från Gnesta himself. Fick även en segerpremie på 2000 balobas som säkerligen kommer till användning framöver.

Avslutningsvis kan man ju fråga sig var Hässelbyloppet fått sitt rykte om att vara en snabb bana? Jag håller med Snusan när hon anser att loppet fått ett oförtjänt gott rykte. Den är mycket vindkänslig, knixig, halkig (höstlöven), bitvis backig (andra hälften) och dessutom rätt tråkiga kilometer. Hur som helst är jag lite förhoppningsfull inför Cremona halvmarathon nästa helg. Om väder och löpkänslan är bättre då så kan det gå riktigt bra.

Alla resultaten »

Mannen, myten, legenden.
Mr. ALJ alltså...
Foto: Thomas Windestam


6 kommentarer:

LN sa...

Om du behöver förnya ditt japanska pass föreslår jag att du använder det här fighting fejset: http://www.pixbox.se/pic_show_id24115165.html

Patrik Engström sa...

Ln:
Haha, well... det var nån gång en man som klagade på mina avslutningar på tävlingar. Det ilar fortfarande som en inåtvänd nagel i mina hjärna och ger mig lite extra tändvätska... Ungefär som en viss icke smickrande Hässelby-sammanställning som publicerades för ett tag sedan...

Mackan sa...

Ser bra ut Patrik. Tror det kommer gå kanon nere i Italien. Grattis till segern bland icke-raggarna! :-)

Patrik Engström sa...

Mackan:
Tack för pepp! Jo om man får lite tur med väder och vind samt flyt i löpningen så skall man väl kunna hota perset åtminstone.

Peter sa...

Grattis till andraplatsen! Om du vill ha bilderna så är det bara att säga till.

Patrik Engström sa...

Peter:
Peter som i PinballWiz? Bilderna är ju kanon (förutom att jag tar i så jag nästan skiter på mig på en bild). Jag skulle hemskt gärna vilja ha en eller flera bilder. Kan du maila dem till mig (patrik@decerno.se).

Tack på förhand!