2008-11-11

24 timmar träning på en vecka

Jag satt och bläddrade lite i söndagens DN och hittade artikeln om hur Charlotte Kalla tränar. I artikeln beskrevs en 24-timmars-träningsvecka och det var lite så att jag höjde på ögonbrynen. Visst, 24 timmar e fruktansvärt mycket träning under en vecka, men det är självfallet skidåkning kombinerat med gym och löpning. Löpning sliter som bekant aningen mer än tex cykel, skidåkning och simning varvid det inte är direkt många i världen som kan mata in 20-timmars veckor utan att gå sönder. Så jag måste erkänna att jag blev lite paff då jag läste vidare i artikeln och konstaterade att hon under denna träningsvecka mosar in inte mindre än tio timmar löpning.

Tio timmar... Det är en ansenlig mängd. Och utöver detta så kryddar hon det hela med 14 timmar annan träning. Så, fortsatt konfunderad. Tränar hon löpning 10 timmar i veckan fördelat på fem pass så borde hon med sin kondition utan problem utmana några av våra starkaste kvinnliga löpare. Men som sagt, jag är lite nyfiken på vad som exempelvis egentligen döljer sig bakom hennes tre timmar löpning på måndag förmiddag. Läs artikeln själva och fundera/förundras.

37 kommentarer:

Anonym sa...

Jag undrar liksom du vad de tre timmarna innehåller. Är det klockat från dörr till dörr eller?

Patrik Engström sa...

Sussie:
Jo man undrar ju lite hur och vad hon mäter egentligen. För inte kan det väl vara faktiskt 'löp-tid' hon avser?

Tröskelkungen sa...

Kalla har tidigare deklarerat att hon siktar på en total träningsmängd på c:a 700 timmar vilket jag tror avser faktisk träning så som vi andra är vana att räkna. Kanske har hon berättat om träningen för en journalist som har plitat ner det på sitt sätt.

Anonym sa...

Har du sett Kallas lår, de ser inte direkt ut som löpares. Det är en helt annan muskelmassa som krävs för att klättra upp och ner i elitens skidspår, än för att kuta asfalt om man säger så. Där har vi hela anledningen till att hon inte är elit även löpmässigt.
Det är ju heller inte ovanligt att skidåkare hävdar sig bra på LL eftersom terrängen är lik det de tränar i och tidpunkten är perfekt efter deras grundträning med mycket löpning.
Och sedan har vi ju olika talang också. Du var ju t.ex. ungefär på min nivå för ett par år sedan och är nu ljusår bättre, inte bara till följd av att du tränat lite mer skulle jag säga.

Patrik Engström sa...

Tröskelkungen:
Hmm... så kanske det är... Men frågan kvarstår. Är hon faktiskt ute och springer i tre timmar på måndag förmiddag för att sedan köra två timmar till träning på eftermiddagen? Jag misstänker att de tre timmarna inkluderar en hel del stretch mm som jag normaltsett utelämnar då jag redogör för min träningstid under en vecka.

Patrik Engström sa...

Joey:
Jo det stämmer det du skriver. Kalla och många andra skidåkare är ju självfallet optimerade för skidåkning och inte löpning varvid deras kroppar formats på lite annat sätt. Så jag håller med dig om att hon inte kanske kan utmana vår svenska elit fullt ut på löpning men jag misstänker att hon med sin enorma pump skulle kunna pressa de flesta trots att hon egentligen saknar teknik och kropp för löpning. Hur som helst så är jag dock fortfarande lite nyfiken på vad hennes 10 timmar löpning i veckan egentligen omfattar? Uppvärmning, stretch, löpskolning, vila, resa?

Dunceor sa...

Ett annat blogginlägg som kan vara intressant är detta: http://magdagad.blogspot.com/2008/11/springa-40-timmar-i-veckan.html

Det är en tidning som hävdar att Anna Rahm springer 40 timmar i veckan och denna bloggare ifrågasätter det lite (ifrågasätter artikeln, inte Anna). Dock verkar inte artikeln vara uppe än.

Tröskelkungen sa...

Om man tror på tidsangivelserna så är jag än mer "imponerad" av 2 timmar skateintervaller än av 3 timmars löpning. Skateintervaller är visserligen ospecificerat just vilken sorts intervaller det gäller men man får väl antaga att det handlar om ett högintensivt pass. Det är för mig uppenbart att det handlar om den sammanlagda tiden för passet från och med uppvärmning, kissepaus, stretch, drickepauser. Däremot tror jag inte hon räknar in resan till träningen. Men den här exempelveckan rimmar ju inte alls med den årstotalmängd som hon beskrev i ett nummer av runner´s world under det gångna året (c:a 700 timmar) så frågan är om dettaär hennes toppvecka mängdmässigt och då kan det ju faktiskt stämma. Längdåkare är extremt tidsfixerad/mängdfixerade farten på passen har inte samma skrytfaktor. Gunde Svan hade ju sommartid toppveckor på 28 timmar i veckan under sina glansår. Aalsgaard och Södergren som var på Grönland och kombinerade träning med fiske körde goe goe långa pass löpning där (var det 5 timmar?).

Anonym sa...

Inlägget och kommentarerna känns något oinitierade (så brukar inte vara fallet på denna blogg :-).

Vi talar om världens bästa längdskidåkerska och Sveriges mest vältränade idrottskvinna med det högsta testvärdet som har någonsin har uppmätts för en svensk idrottskvinna. 3 h är för henne, precis som schemat indikerar, vardagsmat. Att längdåkare är, trots ganska mycket extra skidmuskler, brutala löpare (speciellt i terräng) och tränar mängd är ju ingen hemlighet. Kalla kan säkert redan nu matcha sig ganska bra mot tiderna som de bästa svenskorna gör (och som faktiskt ät ganska blygsamma).

Sveriges bästa kvinnliga löpare är dock den här tjejen:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.1429906

Sixten J

Patrik Engström sa...

Dunecor:
Jag läste faktiskt exakt samma artikel i tidningen Mitt i Sollentuna. Det verkar som om den distribueras till flera lokaltidningar. Men jag reagerade även på samma sak. Anna redogjorde för 45 timmar arbete och 40 timmar träning. Ingen i svenska löpeliten tränar 40 timmar per vecka. Jag tror hon ligger och snittar mellan 16-20 mil i veckan och det kan inte ens med stretching mm resultera i 40 timmar. Men börjar man räkna in pass från dörr till dörr så kanske det kan bli så. Men för min del tycker jag det verkar vettigast att räkna faktiskt träningstid. Alltså så länge jag springer, gymar eller vilken idrott jag nu pysslar med. Inte skriver jag upp 4 timmar träning då jag springer 3000m. Jag skriver in uppvärmning, tävling och lite nerjogg... HUr gör ni andra?

Patrik Engström sa...

Sixten J:
Haha, well inte vill vi ha en massa oinitierade kommentarer här!

Men det enda jag reagerade på var hennes långa pass och sedan kombinerat med kvalité på eftermiddagen. Även om Kalla har grymma testvärden så är jag inte helt övertygad om att hon faktiskt springer i tre timmar. Har du testat att göra det själv någon gång? Att krydda det med intervaller samma eftermiddag låter inte som ett direkt klokt upplägg, även om man nu har en grym fysik och övriga testvärden. Men men, hon kanske gör det och då skall hon a redigt med cred (bara hon inte går sönder).

Du får gärna nämna några goda skidåkare som presterat bra resultat på löpning. I terräng som på LL går de säkert bra även om jag vill minnas att Svärd inte palrade sig under 1:50 på LL för något år sedan. På asfalt och flacka lopp så tror jag de är desto mänskligare och inte kanske inte riktigt 'tål' asfalten. En skidåkare som var aktiv samtidigt som Gunde och Mogren (attan, har glömt hans namn) gjorde väl ner mot 1:06 på halvan men utöver honom så har jag ingen koll. Du nämner att Kalla kan matcha de flesta i dameliten, vad anser du om herrarna? Tror du att någon svensk elitåkare kan utmana några av våra bästa löpare (de som normalt sett är aktuella för finnkampen)?

Och Lisa Norden i all ära men jag klassar dock sveriges bästa kvinnliga löpare som Isabellah Andersson. Hon verkar ha en enorm potential.

Tröskelkungen sa...

>>Patrik, du tänker nog på "Majan" alltså Christer Majbäck.
Han var en löpare av rang och samtida med Mogren och Svan.

Anonym sa...

Har varit ute och farit och missat detta inlägg. De flesta i skidlandslaget kör i stort sett all sin löpträning i skog och fjäll. Sen vet jag inte om de kör just 3 timmar varje gång (jag tror att journalister överdriver lite) men mkt OBT-löpning i lugn fart blir det för dem med lite myrlöpning som pricken över i. Har sprungit samma tävling som damen i fråga och kan säga att det klippet hon har i steget uppför slalombacken strax efter starten är inte att leka med. Den tjejen är ruggigt vältränad!

Anonym sa...

Hej! Intressant diskussion. Alltid kul med träningsprat! Kallas timmar är "riktiga" timmar. Dock är det 3h i ett lugnt tempo. A1 på skidåkarspråk. De flesta skidåkare är timjägare, så har det alltid varit..

Skidåkare på svensk elitnivå tränar många långa pass - både löpning och rullskidor och annat. Kan garantera att Kallas 3h är 3h träning. Ingen direkt stretching i timmarna, mer än lite lätt efter kanske 20 minuter. Det kan jag själv bekräfta eftersom jag har varit aktiv skidåkare och tränat med flera av Sveriges bästa skidåkare. Dock går så gott som alltid löppassen i mjuk terräng, ex myr eller terräng. En del skidåkare är så extrema så de tom stänger av klockan på passen i nedförsbackarna på ex rullskidpass. Sjukt värre! Idag är det inte många (troligtvis ingen) skidåkare (är väl Martin Johansson då) som hänger med de bästa löparna i Sverige i löpning. Inte en chans! Dock var det skillnad för 20 år sedan då var det faktiskt var flertalet skidåkare som sprang ex Lidingöloppet på runt 1.43. Tror inte det är många idag som kommer under 1.50h, dock är det annorlunda träningsupplägg i skidåkning idag. Ex mer styrketräning osv...

Många av skidåkarna är extrema i träningsmängd men på 80-talet i Norge var orienterarna de mest extrema av alla som hade träningsprg som gav 850-1000h per år.(Löpning) Tydligen var Jan Fjaerstad värst av alla med träningsveckor på upp mot 40 mil (dock i ett mkt lugnt tempo + ett intervallpass per vecka, då ofta 1000ingar på ca 2.45-2.50) och han vann Nordiska mästerskapen på marathon och två dagar senare sprang han Norge mästerskapen på 10000 meter och vann på 29 minuter. Brutalt. Trodde inte det gick men tydligen... Helt sjukt!

Personligen tror jag dock att man måste hitta det träningsupplägg som är bäst för varje enskild person än att jaga timmar. Det verkar ex du ha gjort =)

Seb Coe sprang inte många timmar i veckan men jävlar vilken löpare han var!! Han hade slagit alla i världen då han var aktiv även på 5000 om han själv velat!! Det är nog många som såg han "bara" som en 800 o 1500 meters löpare. Ett exempel på att kunde även på längre race var att han slog även OS-mästaren på 5000 meter och VM 1:an på 10000 under ett fyra miles lopp några månader innan OS.

Kul att läsa din blogg, det är intressant. Önskar dig lycka till med träningen inför 2009.

Mvh L-O Gävert
www.l-ogaverth.com

Patrik Engström sa...

Tröskelkungen:
Jepp, just det! Det var exakt han (Majbäck) jag tänkte på. Tack för hjälpen!

Patrik Engström sa...

Ellinor:
Hej, kul att ha dig tillbaka! Och menar du att du inte hängde av Kalla direkt i starten upp för slalombacken? :)

Patrik Engström sa...

L-O:
Hej, kul att du hittat hit och tack för dina kloka kommentarer om hur skidåkare tränar. Det ät tydligt att den skiljer sig en del mot löpares och däri ligger säkert felet hos mig. Jag läste artikeln med en löpares ögon och såg framför mig ett 3 timmars förmiddagspass på asfalt under måndagsmorgonen följt skateintervaller sedan på eftermiddagen. Även om det är lågintensivt så sliter asfalten ner kroppen en hel del. Kör man dock i skog och myr kan jag tänka mig att det blir klart mindre slitage och att man sedan kan krydda på det hela med lite intervaller på eftermiddagen.

Jag tror säkert att skidåkare och löpare kan lära sig mycket av varandra. Martin Johansson är för mig förutom en grym löpare även en orienterare. Att han sedan pysslar med skidåkning förstärker bara min bild av honom som fantasisk idrottsman. Men så kanske det blir när man håller till i Mora. En god vän och kollega till mig (Jonas Buud) är även han grym på löpning, orientering och skidåkning. Och självfallet är han uppväxt och fostrad i just Mora!

Och för att avsluta det hela så stämmer det självfallet att man skall hitta det upplägg som passar bäst för varje individ. Kalla har fysik, tid och ekonomin för att göra en fullsatsning. Då kan man säkert träna 24 timmar i veckan. För min del blir det lite lugnare. Två barn och heltid på jobbet tar en hel del. Så man får spränga in lite löpning när det finns luckor. Skulle jag träna mer inser jag att jag måste få till bättre återhämtning. Dels mellan passen samma dag och dels under nattsömnen.

Jag var även inne och kikade på din hemsida. Kul att läsa om vad du sysslar med och fantastiska bilder!
Lycka till med träningen framöver.
/Patrik

Unknown sa...

guowenhao20150328
air jordan 11
michael kors outlet
polo ralph lauren outlet
tiffany jewelry
soccer jerseys for sale
nba jerseys wholesale
giuseppe zanotti sale
coach outlet
mlb jerseys
mont blanc
m a c cosmetics
lebron shoes
air force one shoes
foamposite shoes
mac cosmetics
coach outlet
adidas shoes
air force 1 shoes
polo ralph lauren outlet
coach outlet online
coach outlet online
adidas outlet
air jordan shoes
michael kors handbags
ralph lauren
toms
kate spade handbags
marc jacobs
true religion jeans
coach outlet
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
chanel handbags,chanel bags,chanel outlet,chanel 2.55
hollister clothing store
giuseppe zanotti outlet
nhl jerseys wholesale
louis vuitton outlet uk
herve leger
links of london jewellery
michael kors outlet store

achang sa...

rolex watches uk
manchester united jersey
san francisco 49ers jerseys
atlanta falcons jersey
boston celtics jersey
hermes belt
hermes birkin
burberry outlet
soccer shoes
futbol baratas
coach outlet
nike air max uk
lebron james shoes
philadelphia eagles jerseys
cheap nike shoes
oakley sunglasses
hermes outlet
the north face outlet store
kansas city chiefs jerseys
north face jackets
chicago bears jerseys
chelsea jersey
los angeles lakers jerseys
ugg boots
michael kors uk
chanel handbags
chicago blackhawks jersey
tory burch outlet online
mulberry uk
christian louboutin uk
stuart weitzman boots
denver broncos jerseys
san antonio spurs jerseys
nike trainers
moncler coats
juicy couture outlet
new england patriots jerseys
air jordan shoes
gucci shoes
kate spade outlet
0619

Unknown sa...

20150623 junda
ray ban outlet
michael kors purse
toms shoes sale
cheap soccer jerseys
pandora charms
chanel outlet
true religion outlet
football jerseys
ray ban sunglasses
coach factory outlet
michael kors handbags
gucci handbags
true religion
michael kors
gucci uk
coach factory outlet
oakley sunglasses cheap
abercrombie and fitch
ralph lauren polo shirts
michael kors bags
coach outlet
oakley sunglasses outlet
true religion sale
oakley sunglasses
kate spade bags
retro jordans
toms shoes for women
ray ban outlet
hollister kids
kate spade bags
michael kors watches
ray ban glasses
cheap oakley sunglasses
michael kors handbags
toms outlet store

Unknown sa...

calvin klein online store
chicago bears jerseys
kate spade outlet
oakley outlet
coach outlet online
valentino sale
converse outlet
ferragamo shoes
new york knicks jersey
michael kors uk
polo lacoste pas cher
fred perry polo shirts
michael kors outlet
insanity workout
fitflop
oakley sunglasses
the north face outlet
chanel handbags
polo ralph lauren outlet
giuseppe zanotti
air max 2015
louis vuitton outlet online
boston celtics jersey
louis vuitton outlet
michael kors uk
mcm backpack
cheap wedding dresses
louis vuitton outlet online
true religion jeans
mont blanc
manchester united jersey
true religion
nike huarache
cheap ray ban sunglasses
coach outlet store
toms outlet
ray ban sunglasses
michael kors canada
marc jacobs handbags
fivefingers shoes
achang 0713

Unknown sa...

2015-7-27 xiaozhengm
cheap jerseys
kate spade handbags
kate spade outlet online
nike air max
mont blanc pen
ray ban wayfarer
louis vuitton
hollister clothing store
soccer jerseys wholesale
pandora charms
cheap true religion jeans
burberry outlet
chanel outlet
michael kors handbag
coach factory outlet
ray ban sunglasses
coach outlet
toms shoes
louboutin
toms outlet
ray ban uk
michael kors bags
coach factory outlet
ray ban sunglasses
coach outlet online
polo ralph lauren
true religion
tory burch outlet
hollister clothing
ralph lauren outlet
sac longchamp
oakley sunglasses outlet
coach outlet
sac longchamp
tory burch shoes
toms shoes outlet
michael kors outlet
tory burch outlet online
pandora jewelry
cheap beats

Unknown sa...

20150828daigege
nike roshe run women
mizuno shoes
michael kors handbags
oakley sunglasses
ralph lauren uk
new balance
nike free run womens
air max 90
polo ralph lauren outlet
nike free runs
true religion
adidas superstar
polo ralph lauren
michael kors handbags
jordan uk
soccer jerseys wholesale
nike blazer
adidas trainers
ralph lauren
tory burch outlet online
borse louis vuitton
mulberry bags
mizuno running shoes
nike air max
nike socks
nike running shoes
mont blanc pen
longchamp outlet
coach outlet online
nike basketball shoes
air jordan
canada goose
ray ban sunglasses
ed hardy
air max shoes
oakley sunglasses wholesale
tory burch outlet
michael kors bag
toms shoes
pandora rings

Unknown sa...

201591dongdong
fake oakley sunglasses
jordan 4
louis vuitton outlet
coach factory outlet
coach factory outlet online
michael kors
coach outlet
oakley sunglasses
louis vuitton handbags
prada uk
swarovski jewelry
michael kors handbags
louis vuitton outlet stores
toms shoes
ray-ban sunglasses
michael kors outlet online
nfl jerseys
hollister co,hollister jeans,hollister.com,hollister ca
timberland boots
nike huarache
abercrombie fitch,abercrombie and kent,abercrombie & fitch,abercrombie outlet,abercrombie kids
cheap ray bans
nike air max
ralph lauren
coach factory outlet
ghd hair straighteners
oakley vault
oakley vault
louis vuitton outlet
jordan 11
coach canada outlet
michael kors outlet online

Unknown sa...

rolex watches, http://www.rolexwatches-uk.co.uk/
tiffany and co, http://www.tiffany-outlet.us.com/
steelers jerseys, http://www.pittsburghsteelersjersey.com/
the north face outlet, http://www.thenorthfacejacket.us.com/
hermes outlet, http://www.hermesbags.co.uk/
canada goose jackets, http://www.canadagoose.us.org/
hollister canada, http://www.hollistercanada.com/
louis vuitton handbags outlet, http://www.louisvuittonhandbags.org.uk/
miami heat, http://www.miamiheatjerseys.net/
beats by dre, http://www.beats-headphones.in.net/
lululemon outlet, http://www.yogapants.us.com/
michael kors outlet online, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
los angeles lakers jerseys, http://www.lakersjerseys.us/
tods outlet, http://www.todsoutlet.us.com/
mulberry uk, http://mulberryoutlet.outlet-store.co.uk/
rolex watches,rolex watches,swiss watches,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex
nike air huarache, http://www.nikeairhuarache.org.uk/
herve leger dresses, http://www.herveleger.us.com/
snapbacks wholesale, http://www.cheapsnapbacks.us.com/
mac makeup, http://www.maccosmetics.in.net/
1015minko

Unknown sa...

2015-11-5leilei
michael kors outlet
air max 90
nike cortez shoes
retro jordans 13
adidas shoes
tory burch
louis vuitton purses
jordan 3 white cenment
jordan shoes
michael kors
coach factory outlet
kate spade handbags
michael kors outlet
ugg boots wholesale
michael kors outlet online
nike air max 95
michael kors outlet
christian louboutin outlet
canada gooses
gucci handbags
mcm handbags
cheap ugg boots
hermes belt
coach outlet online
michael kors outlet
gucci outlet online
juicy couture
nike trainers
jordan pas cher
michael kors
sac longchamp
coach factory outlet
true religion sale
fitflops uk
moncler jackets
ghd hair straighteners
louis vuitton handbags
oakley sunglasses
ugg boots
montblanc pens

Unknown sa...

michael kors usa
mizuno shoes
air force one shoes
new england patriots
cheap oakley sunglasses
coach outlet,coach outlet online,coach outlet store
nike roshe run
michael kors online outlet
monster beats
true religion sale
moncler jackets
celine outlet online
basketball shoes
roshe run women
michael kors handbags sale
snapback hats
cheap uggs
ray ban sale
michael kors outlet online
cheap oakley sunglasses
new orleans saints
ray-ban sunglasses
new york giants
tommy hilfiger outlet
michael kors factory store,michael kors outlet online sale,michael kors,kors outlet,michael kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
swarovski outlet
hollister
pandora outlet
lacoste polo
ddddd1106

chenlina sa...

chenlina20151126
ugg boots
cheap uggs for sale
ed hardy clothing
ugg sale
nike roshe run women
coach factory outlet
coach factory outlet
cheap uggs
louis vuitton handbags
coach factory outlet online
michael kors outlet
uggs for men
prada handbags
cheap uggs
burberry outlet
cheap uggs
gucci shoes
michael kors outlet online
uggs on sale
uggs outlet
nike air max
abercrombie kids
uggs outlet
michael kors outlet
nike free runs
michael kors outlet online
ray ban sunglasses
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
adidas originals
michael kors outlet online
abercrombie kids
nike trainers uk
air max 90
lebron 11
canada goose outlet
timberland outlet
air max uk
toms shoes
adidas uk
as

Unknown sa...

mulberry outlet online
mac makeup
replica handbags
ugg outlet
converse sneakers
canada goose coats
iphone cases
coach outlet store
hermes belt for men
ugg boots
cheap mlb jerseys
nhl jerseys wholesale
asics
cheap toms
michael kors outlet online
nike air max 2014
ferragamo shoes
michael kors handbags
hermes bags
moncler jackets

dongdong sa...

fitflops
coach outlet
prada handbags
nike free runs
coach outlet online
ralph lauren uk
ralph lauren uk
fitflops clearance
converse all star
jimmy choo outlet
burberry uk
michael kors bags
adidas gazelle
micahel kors
kate spade outlet online
hollister clothing store
polo ralph lauren outlet
michael kors outlet
ture religion outlet
michael kors
coach outlet online
levis jeans
oakley sunglasses
canada goose sale
designer handbags outlet
ralph lauren outlet
christian louboutin uk
louboutin outlet
reebok
lululemon sale
christian louboutin shoes
burberry outlet
ugg outlet
vans shoes
converse shoes
michael kors bags
coach purses
reebok outlet
running shoes
nike store uk
20163.12wengdongdong

Unknown sa...

TEN0323
babyliss flat iron
mulberry handbags
longchamp handbags
mulberry handbags
michael kors uk
mulberry handbags
hollister uk
tiffany jewellery
oakley sunglasses uk
fitflops uk
fitflops shoes
ralph lauren outlet
ralph lauren pas cher
tiffany and co
oakley sunglasses wholesale
hollister shirts
tiffany outlet
hollister shirts
coach outlet store
mulberry sale
oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
hollister clothing
kate spade handbags
burberry outlet online
coach outlet online
true religion jeans
burberry outlet

柯云 sa...

2016-04-27keyun
louis vuitton outlet stores
canada goose outlet
polo ralph lauren
nike trainers men
adidas wings
michael kors outlet online sale
cheap oakley sunglasses
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet
true religion outlet online
louis vuitton handbags
adidas factory outlet
asics running shoes
jordan 3 powder blue
louboutin femme
coach outlet
adidas superstar
nike store
michael kors canada outlet
cheap ray ban sunglasses
coach outlet
beats by dr dre
kate spade handbags
nike huarache black
michael kors outlet
toms shoes
michael kors outlet online
jordan retro 11
coach factory outlet online
christian louboutin sale
true religion jeans
ralph lauren
adidas outlet store
louis vuitton handbags
louis vuitton
coach outlet
ray bans
jordan 3s
instyler

xumeiqing sa...

20160729meiqing
ray ban sunglasses
reebok shoes
ralph lauren outlet
coach outlet
cheap jordans
michael kors outlet store
burberry outlet
michael kors outlet clearance
adidas stan smith
moncler outlet
adidas nmd runner
basketball shoes
rolex submariner
ugg outlet
coach outlet
true religion jeans
cheap ferragamo shoes
adidas superstar
nike air max
north face jackets
nfl jerseys wholesale
ray ban outlet
michael kors purses
ray ban sunglasses discount
michael kors handbags outlet
michael kors outlet online
toms shoes
north face jackets
cheap jordans
polo ralph lauren
michael kors outlet
fitflops clearance
armani watches
fitflop
ray ban sunglasses
nike free flyknit
asics shoes

obat aborsi sa...

This blog is so nice to me. I will continue to come here again and again. Visit my link as well. Good luck
cara menggugurkan kandungan

Pengobatan herbal Penyakit Rematik/Rheumatoid Atrhitis sa...


It is great to have visited your website. Thanks for sharing useful information. And also visit my website about health. God willing it will be useful too

Obat Pelancar Haid paling Ampuh
Cara Menghilangkan Bopeng Bekas Jerawat
Cara Membersihkan flek di Paru-paru
Obat Herbal Walatra Berry Jus
Cara Mengobati Telapak Kaki Berlubang
Obat Koreng Bernanah Alami

cara menggugurkan hamil sa...

now present in your city
1. manfaat kurma untuk persalinan
2. manfaat buah nanas
3. aktivitas penyebab keguguran
4. apakah usg berbahaya
5. penyebab telat haid
6. cara melancarkan haid
7. cara mengatasi keputihan
8. tanda tanda menopause

jan sa...


غسيل خزانات بالمدينة المنورة