2008-11-10

4x6/1km @ 3:20/3:40-3:50

Förra veckan bestod återigen av rätt mycket mängd kryddat med några längre intervallpass. På onsdagen väntade progressiv snabbdistans i 50 minuter i tempo 3:30 ner till 3:10.

Lördagens pass var desto tuffare. Lamas instruktioner löd: 4x6/1km @ 3:20/3:40-3:50. I populärlitteratur kan detta översättas till 4x6km i 3:20-fart med en km pausjogg på 3:40-3:50 per intervall. Således ett ganska styggt pass där 24km totalt skulle plogas i 3:20-fart. Dagen innan passet kände jag mig hängig och seg i kroppen. Lite som om det var en infektion som låg runt hörnet. Mamma Marika hade dessutom bäddat ner sig i sängen med en förkylning vilket säkerligen inte gjorde saken bättre.

Jag var mycket osäker på hur kroppen skulle reagera på ett intervallpass av hårdare karaktär. Jag valde tillslut efter lite velande att testa och avbryta om det inte gick att köra som planerat. Så fort benen fick springa fort så släppte dock segheten. Kilometerna rullade på enligt plan eller strax under och det bidrog säkert till att reptilhjärnan stimulerades på ett positivt sätt. Jag hade rekat en 3.4km lång runda genom Silverdal som var så flack som möjligt och den låg jag och harvade runt i knappt 32km. Att springa varvbanor har alltid passat mig både på träning som tävling. Benen kändes pigga och rappa under hela passet och någon stumhet infann sig inte ens på sista 6:an som trots allt genomfördes med knappt 3 mil i benen. Jag slarvade/fegade dock på pausjoggen. Coachen hade instruerat 1 km på 3:40-3:50 men min pausjogg blev mera runt 4:00. Jag vågade helt enkelt inte mosa på i högre tempo på den lilla vila jag hade till förfogande.

Tyvärr började jag under slutet av passet få ont under trampdynan på höger fot (strax innan tårna). Jag misstänker att det är en liten överbelastning tillföljd av ökad mängd och flera längre snabbdistanser/intervallpass som genomförts i lätta/tunna tävlingsskor.

Mellantiderna på passet blev:
1. 19:44.4 (3:17.4)
2. 19:55.2 (3:19.2)
3. 20:02.4 (3:20.4)
4. 19:54.6 (3:19.1)

Nu vila och kurera kropp och själ. Jag hoppas innerligen inte att jag åker på en förkylning ala Lidingöloppet och att min stackars trampdyna håller skenet uppe i någon vecka till.

5 kommentarer:

Tröskelkungen sa...

Starkt av dig att springa igenom det passet. Är 3.20 din tröskelfart? Grymt långa tröskelpass du kör isåfall.

Patrik Engström sa...

Tröskelkungen:
Tack för pepp! Jag vet inte riktigt om 3:20 är min tröskelfart. Brukar man inte kalla den farten man kan hålla på ett halvmarathon som tröskelfart? Jag har gjort 1:08.23 på halvan men borde kunna pressa den tiden till 1:07.xx. Så utifrån detta och mitt resultat på 10 000m tror jag att min tröskelfart borde ligga kring 3:10 - 3:14. Kanske får nån annan insatt regmogöra exakt för vad som räknas som tröskelfart? Du e ju Tröskelkungen så du kanske kan förklara det i detalj för mig! :)

Tröskelkungen sa...

"Tröskeln" - som man kallar den innebär egentligen den fart/puls då laktat nivån i blodet uppgår till 4 mmol. Vidare brukar det vara den hastighet som man vid en maxprestation kan hålla en timme (så i ditt fall väldigt likt halvmarathonfart) japp.
Jag testade för skojs skull mina laktatnivåer vid olika löphastigheter på ett testinstitut och hade min tröskelfart på 3.35 min/km vilket som vi just konstaterat stämmer bra med halvmarathonfart då jag höll 3.39 min/km på Stockholm halmarathon.
SÅ...
Vad är då 3.20 fart för dig? är det din tänkta marathonfart då månne?

Patrik Engström sa...

Tröskelkungen:
Tack för redögörelsen! Och du e nåt på spåren... Det är ju trots allt en tävling kvar på säsongen och jag har medvetet legat lite lågt om den. :)

Unknown sa...

www1027michael kors outlet
christian louboutin shoes
canada goose
jordan uk
kate spade
mbt shoes
red bottom shoes
coach outlet
prada shoes
hogan shoes