2008-11-28

Gyminstruktör

Igår var det dags för lite gym. Gymmet som låg närmst mitt hem visade sig vara Sats, ett gym som jag normalt försöker undvika pga deras extremt höga prissättning och oflexibla prismodeller (antingen är det ett år eller så får det liksom vara). Jag är oftast bara intresserad av att köra lite gym och löpband under de grisiga månaderna (december - mars) och således inte intresserad av att lägga en hel förmögenhet för ett 12-månaders-kort.

Nåväl, de erbjöd mig komma dit och testa en gång och det tackade jag ju inte nej till. Anlände strax innan 19:00 och fick en liten privat genomgång av en instruktör, modell XL. Jag berättade att jag var löpare och att jag var nyfiken på löpbanden, om de gick att höja och sänka samt hur snabbt man kunde varva upp dem.

Instruktör-XL: Så, du är löpare?
Patrik: Ja, det blir några mil i veckan.
Instruktör-XL: Ok, vill du springa på bandet nu?
Patrik: Jag önskar jag kunde det. Men jag sprang en mara i söndags och har beordrad löpvila nu.
Instruktör-XL ser lite förvirrad ut
Instruktör-XL: Så hur snabbt springer du då?
Patrik känner på sig vad som nu kommer, nu skall det mätas längden på xxx.
Patrik: Maran gick på 2:26 men milen har jag gjort på låga 30.
Instruktör-XL funderar ett tag. Ingen direkt reaktion.
Instruktör XL: Ah, det är ju bra. Jag sprang lite liknande saker då jag gick på gymnasiet.
Nu ere Patrik som är förvånad. Normalt sett brukar killar dra historien om hur de sprang milen på 35 då de gjorde lumpen. Patrik fiskar vidare.
Patrik: Vad sprang du då under gymnasietiden?
Instruktör-XL: Jag vann skolmästerskapen på 5km!
Patrik: Grattis, hur snabbt gick det då?
Instruktör-XL funderar en kort stund. Det ser ut som om han resonerar med sig själv.
Instruktör-XL: Deg var nog 14:40. Jo så var det! Jag vann!
Patrik: Tja, det kan jag tänka mig.
Instruktör-XL: Fast då var jag lite lättare. Jag boxades mycket då.

Så där har ni det. Instruktör-XL på Sats sprang 5km på 14:40 i skolmästerkapen på gymnasiet. Som boxare! Det var verkligen inte illa. Ni kanske förstår att jag log lite åt hela den här diskussionen under mitt pass på Sats...

14 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, det kanske är boxning man ska börja med då för att förbättra sina 5km-tider. Funkar ju uppenbarligen bra för vissa :) Eller så träffade du en mytoman till PT. Jag tror nog på det senare.

Anonym sa...

Uhhhm... Okej, fan jag håller på med fel sport för att springa snabbt... Boxning is tha shit...

Lena sa...

Skrattar så jag gråter;)

Tröskelkungen sa...

Oerhört komiskt. Där ser man gyminstruktör XL har bättre pers än du Patrik på 5000 meter. Hade du sagt at du gjort låga 28 på milen så hade hans gymnasietid på 5000 meter säkerligen varit i närheten av världsrekordet. Tror att det helt enkelt är så att han har noll koll på löpning och inte alls kan värdera de tider du nämner, det enda han är säker på var att han själv var en sjuhelsikes löpare i gymnasiet och att en helt vanlig kille som kommer in som kund på hans gym knappast kan ha varit bättre än vad han var då.....

kul inlägg!

Anonym sa...

Känner en fd boxare som gjort strax över 15 så varför skulle inte sub 15 kunna stämma??

Beordrad löpvila???

Patrik Engström sa...

Medeldist:
Jo man skall kanske byta till lätt-fjädervikt. Kanske gör succe för löpningen? Det senare alternativet är nog det mera korrekta i det här fallet.

Patrik Engström sa...

Swyzak:
Jepp, vi byter du och jag. Skall ta upp det på årsmötet! :)

Patrik Engström sa...

Lena:
Jo hela situationen var ganska komisk. Men man får ta det hela med en klackspark. Det blir liksom enklast så.

Patrik Engström sa...

Tröskelkungen:
Jo du har verkligen förstått hela situationen korrekt. Hans pb på 5000m beräknades fram efter det jag angav som pers på milen. Det var tydligt att det var viktigt för honom att känna sig konkurrenskraftig på löpning när jag nu utgav mig för att vara just löpare. Men som sagt, jag var ju mest intresserad av att veta hur snabbt banden gick att varva upp inte hans pb från gymnasietiden. :)

Patrik Engström sa...

Mange:
Jag har full respekt för att boxare kan göra stygga tider på löpning. Och vem vet han kanske har gjort 14:40 på 5km?

Det kändes dock som om han resonerade lite med sig själv rörande hans tid på 5km efter vad jag angett som pers på milen. Alltså, typ 30 på milen, osså drog han av hälften och lite till. Hade han presterat detta under hans tid på gymnasiet så borde han rimligtvis kvalicficerat sig till nåt JEM eller liknande. Hur många 16-18åringar i Sverige är goda för 14:40 på 5000m? De lär inte växa på träd. Alltså, hade jag angett 28 på milen hade han utan tvekat sprungit 5km på 13.30 och därmed varit nära det svenska rekordet.

Och bara för att avrunda det hela så är det enorm skillnad på strax över 15 min på 5km mot tex 14:40. Det är dyrköpta sekunder som man får träna på rätt duktigt för att prestera. Och din föredetta boxare gjorde han sin tid på 16-18åring?

Beordrad löpvila:
Well, säsongen är över och avslutades med en mara. Upp till två veckors löpvila är beordrad av Coach Lamas för att låta kropp och skalle läka ihop så man är hungrig och fräsch inför kommande säsong. Därför har jag kryddat den senaste veckan med vila, gym och cykel. Hoppas dock kunna smyga igång löpningen lite smått i mitten av nästa vecka.

Anonym sa...

Haha, ungefär en liknande SATS-erfarenhet berättade stavhoppar-Martin Eriksson för mig.
"Jasså det är dags att komma igång lite nu..!!"
M: jo jag har ju tränat en del förut...
"Men vad bra, då kan vi på SATS hjälpa dig att träna mer ordentligt nu"

Det roligaste är att killen ju inte ens _ser_ otränad ut, med axelbred XL och kroppsfett 4 %. SATS alltså, jag säger då det... Hur fort gick löpbandet då? Om det är SATS Kista så är det ju vana vid löpgalningar, Måns tränade ju en del där....

Patrik Engström sa...

Floppis:

Haha, Sats e för sköna! Ett av banden gick upp till 22.5km/h så det måste klassas som bra. Tydligen var det inköpt från Ryssland (hmmm). Jo jag har hört att Mr. Höiom varit där och plogat lite. Kanske ere så man skall grunda för att kapa några minuter på mara-perset? :)

Anonym sa...

Roligt inlägg och trevlig blogg. Kommer tillbaka en annan kväll när jag har mer tid!

/River

琐事 sa...

michael kors handbags wholesale
cheap nfl jerseys wholesale
instyler max 2
nike huarache trainers
ed hardy outlet
pandora charms
michael kors handbags sale
tiffany and co outlet
lebron shoes
longchamp le pliage