2008-11-03

Mängd

I fredags var det dags för en stege av modell längre. Vädret var ruskigt bistert. Nån enstaka plusgrad, spöregn och besvärlig blåst. Inget att göra åt utan bara att gilla läget. Jag värmde upp med 40 minuters löpning och begav mig ut till Norra Djurgården där jag sedan påbörjade stegen 3/4/5/6km i 3:20-fart. Pausjoggen mellan dessa intervaller var 5 minuter i 4:10-fart.

Under de tre första intervallerna höll jag planen eller sprang tom aningen snabbare. Men på den sista intervallen vek jag av hemåt, fick lite motlut och mestadels motvind vilket resulterade i att några sekunder per km gick förlorade. Jag orkade inte ploga i motvinden och hade dessutom börjat bli lite nerkyld. Men som sagt, fullföljde nästan planen och hade det inte varit för den bitvis riktigt besvärliga blåsten så hade jag nog kunnat matcha planen full ut. Lite drygt 33km för passet visade GPS:en.

På söndag var det dags för en ny långkörare. Coach Lamas hade ordinerat ut mig i lite drygt 2.5 timme. Hur hanterar man det? Jag kör normalt sett aldrig långpass så jag var lite lätt panikslagen över att behöva vara ute så länge. Inte blev det bättre av att jag inte heller hittade min mp3-spelare och något löpsällskap hade jag inte heller. Nåväl, väl ute i det nu vackra höstvädret (här svänger det snabbt) så märkte jag direkt att benen rullade på av sig själva. Lätta och pigga ben trots mycket mängd under veckan. Klockade de två första milarna på 40 minuter jämnt och sög sedan i mig en gel. Lår och vader alltjämnt fortsatt lätta så jag rullade på, behövde inte ens ta i för att ligga på tider strax under 4:00 per km. Vid 30 km hade jag knappt 2 timmar på klockan och sög i min den andra gelen. Nu gjorde jag en fartökning i 25 minuter ner till 3:45 och benen svarade återigen upp bra på detta. Väl tillbaka vid hemmet så hade jag 2:34 på klockan och exakt 39 km. Snittet per km blev överraskande 3:57 men det som var mest positivt var hur lätt allt rullade och att mängden inte alls påverkade varken lår eller vader. Lite lätt konfunderad, trodde att det skulle vara jobbigare och tråkigare. Jag sprang mest och väntade på att jag skulle bli knockad av tristessen men den slog aldrig till och jag tror inte jag hade en enda mental dipp på hela passet sololöpningen till trots.

Förra veckans totala mängd landade på 154 km och bestod av tre kvalitetspass/långdistanser. Denna vecka blir det inte fullt lika mycket mängd men några tuffa intervallpass väntar runt hörnet.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Alltid kul att läsa din blog!!! Undrar lite vad det är för GPS, om du vet hur exakt den mäter? Testat på bana kanske. Med tanke på att endast 5s fel per kilometer är mycket på elitnivå. Springer man kilometrar på 3:20 så vill man ju att det ska vara 3:20 och inte 3:25...
Erik

Anonym sa...

Shit, som du skrev till mig nå´n gång i våras, varför inte addera 3 km till så haru gjort hela distansen redan... =) Fan va bra borrat av dig, najs för psyket oxå inför Milano...

Anonym sa...

Kör du inte lite för fort på ditt distanspass? Jag ligger aldrig över 4.15 på mina långpass.

Anonym sa...

Tja, Kjell-Erik Ståhl låg ju i 3:45 på sina långpass...

Anonym sa...

Tänkte inte på det.....

Patrik Engström sa...

Anonym:
GPS:en jag använder är en Garmin 405. En trevlig liten sak som framförallt är ett bra hjälpmedel på snabbdistanser då den piper till varje km. Då jag springer tävlingar eller bana så kör jag dock med min Polar RS800 som jag upplever som lite lättare och smidigare.

Jag vet inte hur exakt den mäter men jag utgår från att det är hyfsat korrekt. Jag tror inte den mäter fel på 5 sek per km. Om den nu mäter fel så skulle den väl teoretiskt kunna ange 3:20 fast man springer 3:15 på samma sätt som den skulle kunna visa 3:25?

Nåväl, det är ju bara ett hjälpmedel och den ger en indikation om att man håller rätt tempo. För bara någåt år sedan var detta en omöjlighet att mäta på detta sätt och man hade bara sin egen uppfattning/ansträgningsgrad att gå på.

Patrik Engström sa...

Swyzak:
Jag skall erkänna att jag var lite sugen att avrunda upp passet till 40km jämnt. Men jag var så pass nöjd med hur fräscha benen var att det kändes onödigt! :)

Patrik Engström sa...

Jonas:
Du har rätt. Egentligen är det inte nödvändigt att lägga dem under 4:00. Men löpningen under söndagen fungerade ruskigt bra. Jag höll i handbromsen och ändå visade klockan km-tider strax under 4:00. Bara att rulla på då. Lamas instruktioner var att köra 2 timmar i 4:00-4:20 och sedan göra en fartökning i 25 minuter till 3:45. Så jag sprang aningen snabbare än hans instruktioner.

Patrik Engström sa...

Medeldist:
Haha,

Kjell-Erik Ståhl har ju det svenska rekordet på marathon. Då ska man banne mig kunna fisköra ett långpass på 3:45! :)

raybanoutlet001 sa...

michael kors handbags
nike air force 1
cheap jordans
ed hardy clothing
michael kors outlet
christian louboutin outlet
michael kors handbags
michael kors handbags wholesale
michael kors handbags wholesale
michael kors outlet

1111141414 sa...

longchamp outlet
yeezy boost 350
patriots jerseys
longchamp handbags
timberland outlet
michael kors handbags
michael kors outlet store
michael kors handbags
adidas nmd r1
adidas stan smith uk

Unknown sa...

nike roshe run
roshe run
timberland boots
yeezy boost
dior glasses
prada glasses
michael kors outlet store
air yeezy
true religion outlet
adidas neo

Unknown sa...

cheap ugg boots
nike trainers
gucci sito ufficiale
michael kors handbags
christian louboutin sale
broncos jerseys
coach factory outlet
ugg boots
nike tn
michael kors bags

raybanoutlet001 sa...

versace jeans
jordan 4
prada outlet
browns jerseys
michael kors uk
yeezy shoes
ugg boots
ray ban sunglasses
pandora outlet
ugg boots