2008-12-19

Backpass: 5x2.5km

Nytt backpass på löpbandet igår. Eftersom förra veckans pass gick lagom smärtfritt så ökade Coach Lamas på längden på intervallerna till denna gång. Istället för 5x2km så blev det 5x2.5km vilket innebar en ökning med respektabla 25%. Således lite lagom orolig för hur passet skulle genomlidas. Vilan och återhämtningen har även den fått sig en liten törn i sidan då jag på kvällarna varit lite upptagen med diverse julbord.

Nåväl, värmde upp med några strö-kilometer på bandet innan det var dags för passet. 5x2.5km med fallande fart men stigande lutning enligt: 3:12, 3:16, 3:20, 3:24, 3:28 och 2, 2.5, 3, 3.5, 4% lutning. Vilan var satt till 25 sek ståvila då bandet varvades ner och sedan 1:30 joggvila i 4:45-fart och avslutningsvis 25 sek ståvila då bandet varvades upp.

De tre första intervallerna löptes kontrollerat och med hanterbar ansträngning. På fjärde blev det dock tungt väldigt snabbt. Jag pressade mig igenom den med hög snittpuls och var mycket osäker på om jag skulle palla med den femte och sista intervallen. Mosade på första kilometern och sedan ploppade bryttankarna upp allt oftare. Lyckades lura hjärnan och benen att bita i till två kilometer och sedan kliva av. Väl där lyckades jag förmå mig till att stå kvar ytterligare en liten stund och tillslut hade jag avverkat de 2.5 kilometerna. Ruggigt sliten och pulsen visade 194 då jag utmattad klev av bandet. Snittpulsen för de tre avslutande intervallerna var på 183, 185 och 187 så nog fick sig pumpen en ordentlig genomkörare. Överraskande nog återhämtade jag mig väldigt snabbt och kände mig redan fräsch lite senare under kvällen.

Nu ska jag testa det där med fredag.
Har hört att det är angenämt.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Om du inte provat det där med fredag så rekommenderar jag det starkt. Gärna med nå´t gott framför tv´n och ett stort glas cola... Jag ska ta och prova det där med löpning nå´n dag framöver, det verkar jobbigt!

Patrik Engström sa...

Haha, då har vi en deal. Jag kör lugnt fredagsmys med stor uppsättning Cola och du kör stenhårda intervaller!

pegman sa...

Hej!
Hur komemr det sig att du kör mer på löpband, är det bättre eller annat?

Anonym sa...

sho!
Jag fattar inte varför du springer på löpband! det suger balle och så e det svårt att får samma kraft och löpkänsla. hehe men du e ju en frusen japan så jag förstår att du inte vill utsätta din känsliga hud för kyla HAHA :P
HARE GUTT o ta hand om dig!
// ät en selleri

Tröskelkungen sa...

194! i puls det var som attan. Vad har du i maxpuls? 201-202?

Vad var syftet med passet? Tröskelpass eller VO2 max? låter som ett sjuhelvetespass mot slutet. Var det avsikten från coach lama att du skull pressa dig till bristningsgränsen på det passet?

Löpband regerar! Har ett hemma som används ett par gånger varje vecka. Man får ju draghjälp. Nästan som att ligga bakom någon som håller rätt fart helt enkelt. Bra också för att träna löpekonomi tycker jag.

Anonym sa...

Smart att lägga in planerad ståvila vid själva bandfartändringen, så man kan göra den utan att riskera liv och lem om man är trött efter arbetsdelen. Jag har själv funderat på hur man skulle hantera de ganska stora fartändringarna vid intervallträning på smartaste sätt. Själv ska jag testa Frank's Killer Tempo Run på måndag, tror jag, fast inte alla 25 varven, utan bara 21...

Patrik Engström sa...

Pegman:


Well, anledningen till löpband är flera. Jag punktar upp dem nedan:

* Skönt att få springa i ljus, linne och shorts.
* Skaderisken minskar då detr under vintern är isigt och halt utomhus.
* Möjligheten att exakt styra sina pass på band. Jag kan lägga in backpass där lutningen är svagt uppför i 2-3km. Detta är inte möjligt ute i terrängen.
* Bandet är ibland ett bra draglok om man kör solo. Ofta får jag köra mina intervallpass ensam och då är det lätt att 'vika' ner sig när det blir riktigt jobbigt. Står man på ett band vet man att man har fullföljt passet bara man står på bandet tills tiden gått ut eller sträckan är sprungen.

Patrik Engström sa...

Yoie:

Haha, du e verkligen ett orginal. Tack för att du finns!

Till mitt försvar rörande löpbandet så hänvisar jag till mitt ovanstående svar.

Patrik Engström sa...

Tröskelkungen:

Jo, jag tror mig ha strax över 200 i maxpuls. Som värst har jag snittat 189 i 11 minuter på ett backpass och då visade maxpulsen under den intervallen 195.

Tanken med dessa backpass är inte tröskel utan VO2-max. Pulsen får under de långa inervallerna i relativt högfart med stigande lutning jobba som attan så mot slutet så är det ju ren VO2-max. Liten annorlunda typ av syra man får på dessa pass jämfört mot korta internsiva inomhus-intervaller.

Patrik Engström sa...

ALA:

Well, jag har testat en hel del olika varianter för att hantera vila och ändring av hastighet och lutning på band och kommit fram till att detta är den mest optimala. Jag är dock öppen för fler förslag om du har några liggandes på lager! :)

Unknown sa...

www1027oakley sunglasses
yeezy boots 350

nike air max
ralph lauren polo
adidas clothing
james harden shoes
fitflops clearance
christmas presents
mlb jerseyssandy sa...ارخص شركة مكافحة البق الدمام شركة مكافحة بق الفراش الدمام
ارخص شركة مكافحة الفئران بالمدينة المنورة شركة مكافحة فئران بالمدينة المنورة
ارخص شركة مكافحة الفئران بالاحساء شركة مكافحة فئران بالاحساء
ارخص شركة مكافحة الفئران بالدمام شركة مكافحة فئران بالدمام
ارخص شركة مكافحة النمل الابيض بالدمام ارخص شركة مكافحة الارضة بالدمام