2009-01-23

Comeback

Igår var det äntligen dags för en liten smyg-comeback med intervaller. Som ni säkerligen känner till så råder det vansinnig iskana utanför dörren så intervallerna förflyttades från terrängen in till löpbandet vid Sollentuna simhall.

Tyvärr fick jag inte tag på det fina, tunga och stabila bandet utan fick nöja mig med det andra lite klenare som dessutom dras med egenskapen att det varierar lite i fart trots att man inte rör hastighetskontrollen. Värmde upp med några stillsamma kilometer som även innehöll ett falskt brandalarm med utrusning som följd. Coach Lamas hade gett mig en stege som skulle fungera som en liten light-test men faktum är att jag tvingades ploga på ordentligt. Passet bestod av en stege enligt 4', 5', 6', 5', 4' med varierande lutning 3, 2.5, 2, 2.5, 3%. Farten var satt rakt av till 3:10 och vilan 15'' ståvila då bandet varvades ner, 45'' joggvila i 4:30 och slutligen ökning av bandet till angiven fart och lutning. Maxade pulsen till 193 på mellersta intervallen (6 minuter). Lite sliten efter det och tvingades sedan ta en kortare ståvila under de två avslutande intervallerna för att låta pulsen acklimatisera sig på lite mänskliga nivåer.

Vet inte om det var bandet som var annorlunda kalibrerat mot det som jag brukar springa på men jag upplevde det som om jag fick slita lite onormalt mycket för att hålla målfarten. Kanske har jag blivit lite smittad av övriga familjemedlemmar som varit sjuka under veckan. Eller så saknar jag lite flås och speed då jag mestadels tröskat mängd då vaden varit pajko. Förmodligen är nog sanningen lite av alla dessa tänkbara anledningar. Det som dock var positivt var att vaden pallade hela passet trots nästintill maxbelastning och det ger mig lite glädje och ro i själen. På söndag tar jag ett till pass på bandet och sedan hoppas jag kunna harva lite inomhusintervaller på tisdag.

Idag gjorde även Venla comeback. Fast inte med intervaller utan med inskolningen. Då hon varit febersjuk hemma så har den blivit uppskjuten i ett par dagar för hennes del. Skulle hämtat henne efter lunch idag men så ringde dagisfröken strax innan och meddelade att det hela hade gått så bra under dagen att de skulle testa att låta henne sova lunch tillsammans med övriga dagisbarn (som skolats in lite mer än henne).

Tänk vad glad man kan bli av en dotter som sköter sig på dagis. Och en hel vad osså förstås. Om det nu bara kunde smälta lite så man slapp halka omkring som en vettvilling på gatorna så skulle allt vara perfekt.

Nu fredag.
Distans, laxsoppa, tv-spel och lite chips.
Frid!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Najs mannen, go gentle nu...

pegman sa...

Hej,Patrik!
Jag hade en fråga till dig!
Det är så att jag springer också på band, just nu ligger jag mellan 18-19 km/h på mina intervall, men från början låg jag mellan 15-16 km/h. kan man säga att jag kommer att göra milen snabbare till våren? eller hur brukar du mäta dina förbättringar på milen än tävlingar? mvh: Pegman Zand

Anonym sa...

Tjoho superlöparen, hur gick det på bandet idag? Och hur gick det igår, jag hoppas verkligen du tog det försiktigt och inte halkade och slog på gluteus i nån slipprig backe. Usch usch usch-underlag.

Patrik Engström sa...

Swyzak:

I'm trying, I'm trying...

Patrik Engström sa...

Pegman:

Hej, sorry för sent svar. Mycket nu med jobb, träning och familj...

Det var inga dåliga hastigheter du plogar på band. Fortsätter du så får jag väl se din ryggtavla framför mig i framtiden!

Självklart kommer du att springa milen mycket snabbare med din utveckling. Jag kör aldrig skarpa race på band för att mäta hur mycket snabbare jag blir. Det har mycket att göra med hur utvilad man är, hur hårt/mycket man kört dagarna innan mm. Målet med passen på band (eller intervallpassen generellt sett) är att få pulsen att jobba ordentligt i tävlingsförberedande syfte. Baserat på form och hur man utvecklats så justerar Coachen mina pass. Sedan utformas passen även med tanke på vad som ligger närmst i tävlingskalendern. Nu när det är inomhussäsong så kör vi korta snabba saker på bana medan jag tröskar lite längre saker på band. På band kan man även med fördel dra ner på tempot en aning men istället leka lite med lutningen. Det är ett bra sätt att spara vader/minska skaderisken samt att du kan arbeta upp lite benstyrka.

Men enkelt sett; som du tränar tävlar du. Då jag springer ut på en tävling så vet jag nästan inom 10-20 sekunder vad jag är kapabel till att prestera. Träningen ljuger aldrig så det handlar egetligen om att bara utföra det man tränat på. Sedan kan det självklart variera lite med draghjälp från konkurrenter, väder och vind men så kommer det alltid vara på tävlingar.

Patrik Engström sa...

Floppis:

Det gick ganska bra på bandet. Tack för gott sällis i snöblasket/halkan. Vi ses snart i spåret igen!