2009-01-26

Reflektioner

Efter nästan sju månaders pappaledighet så väntade första arbetsdagen för mig idag. Jag fuskade lite och jobbade hemifrån idag då Venla missade lite inskolningstid under förra veckan. Lika bra att finnas nära till hands om det skulle gå åt pipan på dagis. Nu gick det strålande vilket gav mig lite välbehövlig arbetsro. Visserligen har jag bränt av lite arbetstimmar under min lediga tid men idag var trots allt den första då jag var officiellt i tjänst.

En kollega som inte själv har barn frågade mig en gång under tiden då jag var pappaledig med Elias vad jag egentligen gjorde med all min fritid? Eh? Jag svarade att jag inte riktigt förstod hans fråga och han uttryckte sig då på följande sätt: Du är ju hemma nu med ditt barn och har därmed obegränsat med fritid. Så vad gör du av all tid?

Well, som jag nämnde hade kollegan inga egna barn varvid han på sätt och vis är lite ursäktad. Men uppenbart var att han inte riktigt förstod hur ockuperad och sysselsatt man kan bli av ett eller flera barn. Ordet pappaledig vilseleder likaså. Det borde heta något i stil med pappaupptagen eller pappasysslosatt. Det skall dock erkännas att jag med ledigheten tillsammans med andra barnet (Venla) inte kände samma initiala oro som jag kanske gjorde i början av tiden då jag tog hand om Elias. Nu kunde jag göra de flesta saker lite på autopilot. Åt andra sidan hade jag två barn istället för ett att ta hand om under min ledighet. Eller förlåt, upptagenhet skall jag nog kalla det. Elias skulle tas till dagis och hämtas ett antal timmar senare. Då man är hemma med ett barn får det äldre vistas kortare tid än normalt på dagis. Detta resulterade i att jag hade relativt lite tid från lämning till hämtning om jag ville hinna göra några vettiga saker. Så var det inte riktigt då jag var hemma med Elias under 2005. Då kunde man masa sig upp i godan ro på morgonen utan stress för dagislämning. Sedan kunde jag sticka ut och springa med babyjoggern eller ta en sväng in till stan utan att känna mig pressad av olika deadlines.

Så där ja, inleder veckan med lite filosofiska reflektioner. Bra med sådana ibland, sätter saker och ting i perspektiv. Frågan är hur man kommer hantera hela logistiken med barnlämning/hämtning om storken kommer med en tredje lill-rackare om några år? Då kanske jag blickar tillbaka på den här tiden och känner det som om man hade precis, som min kollega så träffsäkert uttryckte sig, obegränsat med fritid. Gränser förskjuts hela tiden. Oavsett om det gäller sekunder som skall kapas från personbästat eller hur man skall få hela familjelogistiken att fungera på bästa sätt.

6 kommentarer:

Dunceor sa...

Det är lite roligt med såna kommentarer. Jag har inte själv barn men har sett hur brorsan har slitit med sitt barn och även andra på jobb. Hur kan någon ens få för sig att det är en enda lång ledighet?

Jag är grymt imponerad av småbarnsföräldrar som lyckas trycka in en massa träning. Trots jag numera är singel och utan barn och styr helt över min tid tycker jag det är svårt att få in över 6-7 timmar träning i veckan.

Anonym sa...

Jo jag har också varit "ledig" två gånger sex månader och andra gången fanns det inte speciellt mycket ledig tid alls till att göra nåt. Då tränade jag inte heller, och jag tror inte jag hade kunnat köra dubbla pass den tiden om jag inte haft nån slags avlastning i form av släkt i närheten, vilket jag inte har. Nu när man jobbar har man mer tid åt träning paradoxalt nog!

Patrik Engström sa...

Dunecor:

Hehe, jo man är ju iofs ledig från jobbet men man är inte direkt ledig i hemmet! :)

På sätt och vis är det kanske bra att man har jobb och familj att sköta. Skulle jag inte ha det skulle jag nog träna ihjäl mig. Men det stora skillnaden som jag upplevde fungerade bättre innan barnen trillade ner var att återhämtningen gick snabbre och bättre. Får man nattsömnen rubbad med en massa avbrott så läker man ihop klart sämre...

Men tack för pepp. Biter i ett litet tag till, eller så länge man utvecklas som löpare. :)

Patrik Engström sa...

Medeldist:

Jepp, klart mindre tid att hitta på några vettiga saker då man var ledig med andra barnen då det första barnet skulle hämtas/lämnas på dagis med ganska kort mellanrum. Jag brukar säga att man åker till jobbet och vilar upp sig (jag har ett stillasittande jobb). Sedan har man lite energi kvar till löpning och familj! :)

chenlina sa...

chenlina20151126
gucci outlet
louis vuitton
oakley sunglasses cheap
louis vuitton outlet
ugg boots outlet
louis vuitton handbags
cheap ray ban sunglasses
the north face uk
ugg outlet
cheap toms
oakley outlet
hollister co
pandora outlet
ray ban sunglasses outlet
michael kors bag
nike huarache shoes
coach outlet
coach outlet store online
p90x
oakley sunglasses
oakley sunglasses
abercrombie & fitch
louis vuitton handbags
ralph lauren outlet
cheap jordans
michael kors outlet online
cheap oakley sunglasses
michael kors handbags
jordan concords
louis vuitton outlet
north face jackets
louis vuitton outlet
oakley outlet
michael kors outlet
kobe 9
jordan concords
michael kors handbags
abercrombie fitch
louis vuitton purses
michael kors outlet
as

chenlina sa...

adidas zx flux
cheap ugg boots
michael kors outlet clearance
mont blanc pens
polo ralph lauren outlet
louis vuitton uk
nike roshe run
michael kors outlet clearance
instyler
pandora jewelry
chenlina20170207