2009-02-09

Aptitretare

Så var äntligen debuten gjord för tävlingssäsongen 2009. I söndags var det Raka Spåret i Sätra hallen med genomgående riktigt bra startfält på i stort sett alla grenar. In i det sista tvekade jag till start men eftersom vaden höll under testpasset i torsdag så valde jag tillslut att göra en efteranmälan.

Inför start hade jag väldigt låga förväntningar till följd av allt strul jag haft med träningen under januarimånad. Eller vad sägs om två vadbristningar, en lättare förkylning och en vinter-vomit-disease fördelat på drygt en månad? Well, inte världens bästa förberedelse. Hur som helst så var jag mest ute efter en rejäl genomkörare och få en liten smak på distansen. Lite som en aptitretare.

Tobias Lundgren skulle agera hare med 67.5-varv vilket för mig var för optimistiskt med tanke på hur lite fart jag kunnat träna under januari. Landin och dansken Hannibal (som sedan segrade på fina 8:24) tog rygg på honom medan jag bildade andra klunga tillsammans med Per Sjögren, Jan Westerberg och Laser. Jag valde medvetet att starta lugnt och försiktigt och Jan drog föredömligt första kilometern åt min klunga. Efter några varv fick dock Sjögren nog och ryckte sig loss och lade sig knappt 10 meter före oss. Efter första kilometern, som passerades på 2:53.5, tappade Jan lite fart varvid jag tog över dragjobbet och gick till spets i vår klunga. Strax efter föll Jan och Laser bort och jag hamnade lite i ett vakum. Under andra kilometern (2:55) lyckades jag dock jaga ikapp Sjögren och passerade även honom under de inledande varven på tredje kilometern. Med tre varv kvar returnerade dock Sjögren och jag lade mig i rygg på honom. 300m från mål gjorde han en tempostegring som jag inte förmådde svara på varvid Sjögren tog tredjeplatsen och jag fjärdeplatsen med 8:43.45. Tredje kilometern passerades även den på 2:55 vilket innebar att farten genom hela loppet var jämn och stadig. Jag var egentligen inte så sliten i varken lungor eller ben men jag hade ingen riktig fartväxel i kroppen. Kunde inte riktigt ta ut mig så mycket som jag hade önskat och däri lyser delvis orutinen vid tävling igenom. Lite ringrostig var jag nog med tanke på att senaste tävlingen var Milano Marathon i november. Och dessutom har jag kort och gott tränat för lite i högt tempo.

I fjol debuterade jag med 8:42 och hade sedan en liten uppåtgående resultatkurva med 8:40 och 8:38. I fjol hade jag även varit besviken med gårdagens tid men med tanke på hur lite intervaller jag kunnat springa inomhus så är jag ändå ganska nöjd med min insats. Och bäst av allt, vaden höll för den här maxbelastningen. Jag valde dessutom medvetet att inte springa i spikskor vilket säkerligen innebar att jag gav bort ett par sekunder per kilometer. Valet var dock helt rätt med tanke på att vaden belastades mindre.

Sammanfattningsvis kan loppet beskrivas som en anonym och slätstruken insats men det fungerade faktiskt som en aptitretare precis som jag hade önskat. Med denna tävling i ryggen är jag nu ruggigt sugen på att få genomföra några fler hårda och slitiga nyckelpass för att sedan om två veckor på nästa 3000m-tävling gå in med en klart högre ambitionsnivå och därmed springa mer offensivt.

9 kommentarer:

Anonym sa...

All is well, han e tillbaka på tävlingsbanan igen och vaden höll... Najs, najs...

Anonym sa...

"Inte så sliten i varken lungor eller ben...". Kommentaren stämmer väl in på hur jag uppfattade loppet för din del. Du såg riktigt pigg ut och såg ut att flyta på bra hela vägen in i mål! För egen del kändes benen som telefonstolpar, men jag kommer igen...

Patrik Engström sa...

Swyzak:

Well, jag kunde ju inte göra annat än mitt bästa. Imponerad av din insats dagen innan!

Patrik Engström sa...

Janne:

Tjena! Kul att höra av dig. Det var verkligen kul att få snacka med dig. Du borde komma ner lite oftare för lite race! Tack för dina snälla kommentarer. Jag har dig att tacka för föredömlig farthållning första km. Jag tror inte du skall dra för stora växlar av din egen insats. Du hade ju ett bra men tungt träningsläger i ryggen. Får du bara lätta lite på träningen och krydda den med bra fart på intevallerna så skall du se att det blir fina tider på de kommande tävlingarna för din del. Jag håller tummarna!

Hoppas också hemresan gick bra. Vi höres!

Anonym sa...

Hoppas du ser detta inlägg! :) Det börjar kännas lite bättre i benen för min del. Har lytt dina råd och lättat på träningen en hel del! Avstår dock från att tävla i helgen, vilket var min tanke från början. Om jag förstår ditt inlägg rätt så avser du att springa 3000 m nästa helg, d.v.s. 21 eller 22 februari. Vad är det för lopp och var går det? Låter riktigt intressant för min del, så det är inte otänkbart att jag dyker upp!

Anonym sa...

Såg först inte att det fanns 3000 m på programmet på Formenkollen. Det gäller ju dessutom som IDM, så min kvalificerade gisnning är att du avser att springa 3000 m på söndag den 22 februari i Sätra! :)

Jag siktar in mig på det loppet jag med! :)

Patrik Engström sa...

Janne:

Kul att höra att kroppen svara upp bra på lättningen. Med tanke på hur bra du körde på under ditt tränigsläger så tror jag att du kommer få ut en riktigt bra formtoppning. Tävlingen du frågar om är precis Formenkollen i Sätra hallen som även fungerar som IDM för oss i Stockholm. Jag hoppas verkligen du tar dig ner och ställer upp. Jag tror vi tillsammans kan hjälpas åt att hålla god fart! Vi ses på söndag!

chenlina sa...

clarks outlet
uggs on clearance
coach factory outlet
omega watches
giuseppe zanotti
boston celtics jerseys
adidas yeezy
kate spade outlet
christian louboutin
pandora jewelry
chenlina20170426

Unknown sa...

oakley sunglasses sale
christian louboutin shoes
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
montblanc pen
longchamp outlet
prada shoes
michael kors outlet clearance
prada handbags
cheap tods
2017.5.26chenlixiang