2009-02-24

Potträning


Venla håller på att lära sig gå på pottan. Eller rättare sagt, Mamma Marika och Pappa Patrik försöker febrilt få henne och inse storheten med att lätta på trycket i en potta istället för att uträtta behoven i en blöja.

Merparten av helgen ägnades åt detta bestyr med blandad framgång. I början stirrade Venla mestadels helt oförstående på den underligt formade plastbiten som uppenbarligen mamma och pappa verkade väldigt exalterade över. Sedan tidigare har vi vid blöjbyten plockat fram pottan och med entusiastiska miner instruerat hur detta ädla ting enklast skall användas. Under den senare delen av helgen plockade vi helt sonika bort blöjan från Venla och så fort hon gjorde på sig så ilades det med hast till badrum och potta för att sätta sig på den. Tillslut gjorde Venla kopplingen att då man pinkar på sig skall byxorna tas bort och man skall bege sig till pottan. Då Venla såg hur glada vi blev tog hon till sig detta. Men ungefär där slutade framstegen. Att begripa att man ska ta av sig byxorna och sätta sig pottan innan det är dags att lätta på trycket är tydligen svårt. Nu är det istället omvänd ordning som gäller. Pinka på sig, gå till toaletten, ta av sig byxorna och sist angripa pottan. Att sätta sig på pottan är det inte heller frågan om. Nej då. Den skall vridas, lyftas och monteras under rumpan. När inte pottan vill sitta kvar (tack och lov för det!) så skriker Venla högt, ljudligt och länge av besvikelse. Att i lugn och ro enkelt sätta sig på den är absolut inte aktuellt.

Well, kampen kommer intensifieras kommande helger. Än är inte slaget över. Drömmen är att ha en blöjfri två årig dotter till sommaren.
Känns just nu lite som en högoddsare.