2009-02-04

Respons

Sen bloggpost, men what the heck. Bara den trillar in innan klockan slår 24:00 så e man förlåten. Blev utmanad av Tröskelkungen häromdagen. Här kommer responsen:

1. Vilken typ av löpare är du?
Har under mina år som löpare testat på distanser från 1500m upp till marathon. Har aldrig riktigt varit så sugen/fascinerad av de kortare distanserna utan jag gillar kombinationen av uthållighet och fart. Det är förmodligen därför min favoritdistans är milen/10000m. Mitt optimum ligger nog nu från milen upp till halvmarathon men på sikt hoppas jag kunna bli konkurrenskraftig på marathon.

2. Hur länge har du löpt?
Vann som 12 åring en skoljogg på 8km med tiden 32:15 och visste då att jag hade lätt för löpning. Harvade sedan runt på fotbollsplan med största merit en säsong som avbytare i AIK under deras vistelse i pojkallsvenskan. Under studietiden på KTH gjorde jag inte många knop. 2002 slog jag vad om att springa ett maraton under 3:30 vilket infriades med några minuter tillgodo. Gjorde Klassikern 2003 och sprang Lidingöloppet på 1:57 och milen på 34:50 med minimalt med träning. Gick med i FK Studenterna 2004 och har sedan dess bedrivit någon form av elitsatsning på löpning.

3. Hur mycket löper du per vecka?
En normal träningsvecka brukar bestå av 10 – 14 mil fördelat på 7 - 10 pass. Inför prioriterade tävlingar drar jag dock ner på träningen så att benen hinner piggna till lite. Snittet för hela året inklusive en till två veckors löpuppehåll och vissa irriterande skadeperioder har de två senaste åren landat på 9 mil i veckan.

4. Vilket är ditt “feelgood”-tempo?
Standardfarten på mina distanspass brukar vara 4:08. Där trivs jag bra.

5. Vid vilken ålder började du springa?
26.

6. Vilka andra sporter utövar du regelbundet?
TV-spel och serietidningsläsning.

7. Vad måste du ha med dig på ett pass?
Pulsklockan.

8. Varför springer du?
Det är alltid oerhört inspirerande att känna att kroppen är i form och sedan fungerar löpningen som ett avstressande moment i min vardag. Då jag är ute och springer tänker jag inte på ett smack förutom själva löpningen vilket är fantastiskt skönt. Men frågan varför jag väljer att elitsatsa är svårare att svara på. Kanske för att se hur långt man kan pressa sig eller för att det är just under sporten löpning som jag verkligen kan ta ut mig till fullo. Eller så är det för att nirvana börjar vid sub 30 på milen.

9. Har du någon gång ljugit för att få springa? Hur löd lögnen?
Har väl en och en annan vit lögn på mitt samvete om mitt egentliga skadeläge. Coach Lamas är så snabb på att förbjuda löpning och sedan ordinera core-bore-boll eller annan tråkig rehabträning. Han har dock börjat se igenom dessa så det fungerar inte lika bra längre.

10. Hur ofta köper du skor?
Tack och lov har jag förmånen att få alla mina skor gratis från Asics men det blir 7-9 par om året (distans och tävlingsskor).

11. Hur ofta köper du annan löprelaterad utrustning?
Se ovanstående svar. Två till tre ggr per år beställer jag hem delar av Asics aktuella kollektioner.

12. Var/hur handlar du utrustningen?
Asics. Som halvjapan måste jag ju köpa japanska skor och klädesplagg! Nä, ärligt talat så tycker jag Asics modeller är absolut skönast. Gäller det annan löprelaterad utrustning som pulsklockor, reflexer eller pannlampor mm så är det Runner’s Store eller Löplabbet som gäller.

13. När föredrar du att springa?
Strax innan middag. Kroppen är igång då och benen brukar rulla av sig själv. Under den mörka delen av året väljer jag dock medvetet att lägga dagens längre pass kring lunch då jag tycker det är mentalt tufft att springa ensam i mörker. Att få möjlighet att springa i solljus lättar upp enormt.

14. Hur ofta tävlar du?
Ca 20 ggr per år.

15. Vilka distanser?
1500m upp till marathon.

16. Vilken är favoritdistansen?
10000m.

17. Har du ett mantra som du rabblar i huvudet?
Två stycken som jag direkt kan komma på:
- Banan ljuger aldrig.
- Nirvana börjar vid sub 30.

18. Vilken typ av vätska dricker du?
Dricker aldrig på mina träningspass, inte ens långpassen (de få jag gör). De enda tävlingar där jag tagit sportdryck är Lidingöloppet och marathon. Ser dock till att dricka ordentligt efter mina träningspass och tävlingar. Då kan det bli både vatten och sportdryck och en och en annan Cola. Bryr mig inte så mycket om vad jag dricker bara man återställer vätskedepåerna.

19. Springer du helst i grupp eller ensam?
Trevligt sällskap är alltid att föredra. Oavsett om det gäller draghjälp på intervaller eller konversation på långpass. Har insett att desto mer jag springer desto större blir behovet av att ha någon att träna tillsammans med.

20. Hur återställer du dig efter ett långpass?
Springer långpass relativt sällan. Föredrar pass i relativt gott tempo upp till 20 km. Har svårt att mentalt hålla lågan uppe på långpass, blir lätt otålig. Efter hårda intervallpass är det dock lite protein som gäller, snabbt få i sig mat och dricka mycket. Återhämtningen går mycket snabbare då. Sedan gäller det självklart att unna kroppen mycket (sammanhängande) sömn men det är det klart svårare att få till med två småbarn hemma.

21. Vilken snabbhetsträning föredrar du?
Gillar faktiskt det mesta. Allt från banintervaller, tröskelpass och terrängintervaller. Men favoriten är dock 10x1000m på bana i exempelvis 3:00-fart och kort vila, 30 sekunder.

22. Vart blir du oftast skadad?
Vaderna smäller titt som tätt.

23. Vilket lopp drömmer du om att springa?
Jag är gift med en finska så drömmen vore självfallet att tvåla dit finnarna på deras hemmaplan på 10000m. Skulle vara mycket intressant att se vart lojaliteten står hos min finska släkt.

24. Vilken kändis skulle du helst vilja springa med?
Winona Ryder (pleeeeease call me!).

25. Vilken idrottsstjärna skulle du vilja springa med?
Forrest Gump.

26. I filmen om dig, vem spelar rollen som du?
Darth Maul eller Jocke Berg.
Eller både och.

27. Vilka löp-/träningsbloggare utmanar du?
Well Laser, bollen e din.

8 kommentarer:

Dunceor sa...

Något som jag har funderat på eftersom du har lyxen att få skor av Asics, har du någon möjlighet att få tag på de japanska versionerna? För kollar man på asics japanska sida så finns det SÅÅÅ MYCKET schyssta lätta skor. Jag älskar asics men jag får sällan mer än 500km ur mina asics skor =)
Intressant läsning i alla fall!

Tröskelkungen sa...

Kul läsning som alltid på denna blogg.

Jag hoppas att kapar ditt pers på 10 000 meter med minuten till sommaren 2010 och därigenom fixar målet med finnkamp.
Rimligt tidsperspektiv va?

Anonym sa...

Kul att läsa svaren :-)

Anonym sa...

http://www.asie-shop.com/
köp.............

Patrik Engström sa...

Dunceor:

Det brukar vara mycket svårt att få tag i några utländska produkter hos svenska Asics. För några år sedan tog de hem ett par Asics Hayate vilket var japans Pirahna. Modellen kom något år tidigare till Japan varefter svenska Asics tog hem en begränsad testkollektion.

Tittar man på Asics vanliga street-kollektion utomlands så hade de många mycket trevliga och snygga skor. Tyvärr har vi inte en enda sådan modell här i Sverige vilket jag tycker är mycket synd. Om jag fattar det hela rätt går det mycket bra för Asics här så man är ju lite konfunderad över varför de inte breddar och utökar sitt utbud/sortiment.

Patrik Engström sa...

Tröskelkungen:

Jag hoppas också att jag kan kapa lite på 10000m-perset under 2009. Men det kommer krävas kontinuerlig träning, bra motstånd och goda yttreförhållanden. En finnkamp lär det dock aldrig bli tal om ävenom jag skulle kapa en minut på milen. Att en förbundskapten skulle satsa med debut för en 33-34 åring är inte realisiskt. Då finns det fler och bättre yngre förmågor som skall sparras mot de bästa finnarna.

Jag överlåter landslags-springandet åt mina barn. :)

Patrik Engström sa...

Ellinor:

Tack tack! :)

Patrik Engström sa...

Anonym:

Hmm... jagvet inte riktigt om du vill att jag skall köpa skor/produtker från deras hemsa eller om jag skall köpa hela företaget. Det verkar om om de pga yen:ens ökande kurs har blivit tvugna att konka.