2009-03-25

12x1000m, 40'' ståvila

Igår var det dags för det andra passet i följetongen 12x1000m. Skillnaden mot föregående veckas pass var att vilan denna gång hade sänkts från 50'' ner till 40''. Således inte så mycket tid att pusta ut på men bara att acceptera och gilla läget. Det handlade ju faktiskt om hela tolv tusingar vilket är att betrakta som rena födelsedagstårtan.

Vädret var verkligen inte på topp igår. Under dagen blåste det stormvindar och växlade mellan solsken, snöyra och hagel. Under kvällen var det visserligen uppehåll men ack så attans kallt det var och dessutom kryddat med en svidande och besvärande vind som verkligen gjorde sitt bästa för att sabba snittiderna på tusingarna. Till min stora glädje fick jag mäkta fint sällskap på intervallerna av Herr Larm och Jayo. Jayo som nu under två veckor fördriver dagarna med att leka tjuv & polis på Polishögskolan hedrade oss med sin blotta närvaro. Killen har sedan maran i Milano haft lite problem med sitt knä men av det märktes inget på intervallerna. Verkligen kul att se att han är på gång igen!

På grund av den besvärliga vinden blev tiderna på de udda och jämna kilometerna ganska varierande. De som plogades i motvind gick på ca 3:08 medan majoriteten av de som körde i medvind faktiskt snittades under 3:00. Efter åtta intervaller blev jag lämnad ensam och fick pressa solo i vinden men lyckades hålla ihop löpningen bra. Snittet för de tolv tusingarna blev 3:04.5 vilket var över 1.5 sekunder snabbare än förra veckan trots 10 sekunder kortare vila per intervall. Ett bra formbesked som skänker mig lite välbehövligt andrum och ro inför kommande helgs tävling. Nu ska det trappas ner lite försiktigt och sedan laddas och fokuseras för fullt.

2 kommentarer:

Tröskelkungen sa...

Hu vilken kort vila....
Du kommer inte riktigt upp i din
VO2 max hastighet då va? även om förhållandena varit idealiska?
Jag får det till att du ligger på 100% av VO2 max på landsväg vid c:a 2.55min/km.

Själv klarar jag max 7 stycken tusingar i VO2 max fart därefter tappar jag obönhörligen fart till följd av all mjölksyra som bildats...och jag brukar välja 2 minuters vila. Då hinner man om inte annat ladda om mentalt för att plåga sig igen.

Patrik Engström sa...

Tröskelkungen:

Sorry för sent svar. Kort vila brukar prägla det mesta som min Coach kastar åt mig i intervallväg. Då jag primärt tävlar på lite längre distanser så är det kort vila som gäller för att få passen så tävlingslika som möjligt. Alltså skär vi ner på målfarten men kör med kortare vila istället för hög maxfart och lång vila.

Jag har inte så stor koll på VO2max. Jag har tex aldrig kört tusingar med längre vila än 60'' stå. Normalt på bana brukar vilan vara antingen 30'' stå eller 60'' pausjogg 200m. Kan nästan tycka det är skönt att man inte hinner tänka efter så mycket mellan intervallerna. Bara att stanna, återhämta sig så mycket som möjligt och sedan plgoa igen. När jag kör kortare intervaller i högre fart inomhus tycker jag nästan det är mentalt påfrestande att behöva gå och vänta på nästkommande intervall.