2009-03-19

Gudarna måste vara tokiga

Det har varit torrt och fint ute på asfalten vilket självfallet uppskattas. Nu springer jag bara runt och hoppas att de snart sätter igång att sopa upp allt det otrevliga gruset som fullkomligt täcker gatorna.

I tisdags hade jag en dånande spänningshuvudvärk och i samråd med Coachen så skar vi ner intensiteten på intervallpasset. Under passets gång så tyckte jag dock benen kändes hyfsat pigga och lätta varvid jag testade att pressa på aningen mer än ordinerat. Och mycket riktigt, skallen värkte som minst under intervallpasset. Alltså, skippa Treo och allt vad det heter. Intervaller är tydligen grejen!

Intervallpasset blev till ett lättare tröskelpass. Värmde upp med 8 km i farter mellan 4:00 - 3:45 innan jag påbörjade en fartökning som varade i 9 km. Kilometertiderna varierade då mellan 3:18 - 3:30 lite beroende på vind och motlut. Snittet för det snabba partiet blev 3:25 och fördelat på passets 18 km blev det 3:43.

Idag måste Coachen fått rejält snäpp i skallen. Som ni vet är det fortfarande svårt att ta sig ut i terrängen för att pressa lite höjdmeter så Coachen instruerade tolv stycken tusingar på asfalt! Farten satt till 3:15 kombinerat med 50'' ståvila. Inte nog med detta. Samma pass skall upprepas de kommande två veckorna(!) fast med reducerande vila med 10'' per gång. Lika bra att njuta medan man kan. Det dröjer säkert till 2012 innan man får köra flera tusingar!
Lyx och pepp om vartannat!

2 kommentarer:

Tröskelkungen sa...

Vadan denna kärlek för tusingar? Gäller din kärlek för tusingar även när du inte är i 100% form? Då kan de vara otäckt avslöjande....
Då brukar jag välja 3 x 10 x 30-30 på terrängspårså kan man iallafall tro att man är i form ;-)

Hur ser din tävlingsplanering ut för våren förresten? När blir det utomhusdebut?

Patrik Engström sa...

Tröskelkungen:

Well, what can I say?! Jag gillar tusingar. Plain and simple. Allt jag springer på mäts nästan uteslutande i km-farter. Med visst undantag för helmaran där man ibland viktar upp 5km-passeringarna. Tusingarna på asfalt eller bana är ofta, precis som du hintar om, mycket avslöjande. Vilket ibland nästan kan få en otrevlig effekt om man inte är i form. Det går inte att sticka under stolen med att en av anledningarna till att jag gillar tusingarna är att de är så lätta att mäta och sedan omvandla till rimliga tider på andra distanser. En annan orsak till mitt sug efter tusingar är att Coachen ofta pga dessa anledningar väljer att köra andra typer av intervallpass. Även om det ibland ordinerats tusingar så väljer han ofta att lägga på lutning, variera farter samt dra ner på vilan ordentligt. Bara för att sabba upp det hela så att det inte bli lika jämförbart! :)

Well, fick på ett bra pass igår i kyla och ruggig snålåblåst. Tävlingsdebuten närmar sig med stormsteg. Premiärmilen nästa söndag och sedan är det TDM och TSM som står på programmet. Hade gärna velat försöka försvara andraplatsen på Påsksmällen från i fjol men över påsk kommer familjen att vara i Finland. Ska försöka se till att inte spränga sönder min vad då vilket jag brukar göra då jag är på besök där...

Hur ser det ut för din del? TSM har jag förstått är ett stort mål. Hur ser tävlingsprogrammet fram till dess ut?