2009-04-15

Tanto-rappoprt

TSM-banan

Igår var det dags för terrängintervaller och rekning av TSM-banan i Tantolunden. Swyzak bilade upp från Västeråsland och plockade upp mig vid jobbet strax efter klockan fem. Två felåkningar och 40 minuter senare var vi färdigparkade och joggade ner mot lunden.

Väl där mötte vi upp klubbkamraterna Seas, Flanell-Hannes, Simmar-björnen och Mattias och Jonas. Därefter väntade en knapp timme av stor förvirring. Trots karta och det faktum att några av oss löpt banan under DM 2006 så hade vi stora problem att reka banan korrekt. Likt en stor flock av yra hönor rände vi runt i Tantolunden bland Brajen-supporters och annat löst söderpack. Till slut hade vi dock pinkat upp ett revir som till stor del motsvarade bansträckningen på kommande TSM.

Intervallandet började med gemensam start och två varv (4km) direkt på varandra. Därefter en ståvila som varierade mellan 2:30-2:55 för att fasa in en jaktstart. Jag stack ut som siste man och fick jaga ikapp klubbkamraterna framför mig och det ska erkännas att det är mäkta svårt att slå av reptilhjärnan i dessa situationer. Man ska bara täta avståndet till framförvarande löpare. Helst på en gång. In 2km senare på 6:06 och ganska syrad i benen. Sedan väntade 90'' ståvila innan nästa varv skulle avhandlas. Nu fanns det inte lika många ryggar att jaga ikapp och tempot bedarrade till 6:20. Som extra bonus hade Lamas belönat mig med ett femte varv som påbörjades efter ytterligare 90'' ståvila. Hade turen att få lite draghjälp av klubbisarna som fasade in sig på delar av mitt avslutande varv. Klockade sista på 6:23 vilket avslutade ett icke progressivt intervallpass.

Det är alltid svårt att lägga snittiderna jämnt på en ny bansträckning som man inte känner till och dessutom försvåras det om man på vissa varv har bra draghjälp och andra inte. Nåväl, det viktigaste med passet var att få smaka och lära känna banan mer i detalj. Banan ser vid första anblick inte ut att vara särskilt krävande men efter några varvs löpning i hårt tempo så ändrar man snabbt uppfattning. Banan är ganska utslagsgivande och det gäller att disponera krafterna på ett klokt sätt. Det lär bli en hel del löpare som underskattar banan och drar på för hårt under de tre fyra första varven. En stor del av banan löps på gräsunderlag vilket innebär att om det blir dåligt väder under tävlingshelgen så kommer banan att bli otroligt tuff och det hela förvärras även av det faktum att herrarnas 12km går sist på programmet.

6 kommentarer:

swyzak sa...

Word att många äro dom som kommer underskatta banans natur...

Per sa...

Tjena, vad tror du på för skoval vid torrt resp. vått "före"

Gurra sa...

Vad är målsättningen för TSM?

Patrik Engström sa...

Swyzak:

Jo, det lär bli några som kommer göra så... Gäller bara att hålla skallen kall inledningsvis.

Patrik Engström sa...

Gurra:

Ojoj, vilken svår fråga du ställer. Siktet är nog inställt på en placering mellan 8-12. Jag tror jag placerat mig strax över tioende platserna de två senaste åren. Nu är jag bättre löpare men har ju tyvärr åkt på en förkylning. Sedan hänger det mycket på vilka som kommer till start. Men faktum är att TSM är det absolut tuffaste loppet vad gäller svenskkonkurrens under hela året. Här ställs man mot löpare som kommer från både kortare och längre distanser samt att lag-tävlingen är mycket prioriterad vilket gör att många klubbar ställer upp med många duktiga löpare. På tex utomhus SM mm så fördelas många löpare ut på de olika distanerna 1500m, 3000m hinder, 5000m och 10 000m så där minskar konkurrensen en aning.

Patrik Engström sa...

Per:

Tjena Per! Kul att du hittat hit. Jag har varit inne och kikat på din blogg och vill passa på att gratulera dig till dina fantastiska resultat. Jag blev jublande glad över ditt grymma lopp på ISM 3000m och lider samtidigt med dig att du blev utan medalj. Jag personligen tycker det är tragiskt att man på SM-tävlingar tävlar mot de som inte är svenska medborgare. Känns lite märkligt. Om tex Adil inte varit med hade du sprungit hem ett brons!

Men men... Om det blir vått före så tror jag stenhårt (tyvärr) på spikskor. Banan kommer på stora delar löpas på gräsunderlag och regnar det samtidigt som banan springs upp av andra tävlande så komemr det bli tungsprunget och lerigt. Jag själv ser detta som en nackdel då mina vader inte trivs så bra i spik. Vi får se om jag vågar snöra på mig dem. Mina vader brukar smälla ibland. Är det torrt så tror jag det går bra att köra med några lätta tävlingsskor med lite grövre sula, tex Asics DS Racer som jag sett att du brukar tävla i.

Så hur resonerar du inför TSM? Ställer du upp på båda distanserna?