2009-05-15

Livrädd med stil

Cykel till och från jobbet idag igen med lite extra korrigering runt Edsviken innan hemfärd. Var inne och kikade lite på Alfs blogg och kan bara instämma med lidelsen. Cykelkrascher är inga vackra saker.

Jag ska erkänna att jag mestadels är fullkomligt livrädd då jag cyklar i trafiken. Jag litar inte på någon. Fotgängare kan snedda kors och tvärs över gångbanan likt yra höns utan att ha en blekaste aning om att de kan vakna upp på sjukan med en cykel och/eller cyklist i ryggen. Cyklister är även de ett pack som inte heller går att lita på. Färdas man i trafik får man rätta sig efter rådande trafikregler. Man kan inte köra på en väg och sedan ignorera ett rödljus bara för att det finns en lucka att hinna före korsande trafik. Jag har även upptäckt att många mötande cyklister ibland knappt lyfter på huvudet för att se vad som händer framför dem. Det hela får till följd att man måste skrika på dem så att man med en hårsmån kan undvika en frontalkrock.

Och sedan har vi de västa syndarna av alla - bilisterna. Maken till fantasilösa varelser finns inte. Igår var jag absurt nära att smälla med en BMW (så klart) i Duvbos fashionabla villaområde. Längre fram på gatan ser jag hur bilen mitt på gatan bromsar lägger in backen och börja röra sig i riktning mot mig. För att inte köra rakt in i ändan på bilen eller köra ut i mötande trafik tvingas jag ut i väggrenen för att ta mig förbi. I samband att jag håller på att passera bilen svänger han till höger rakt framför mig in på en sidogata. Karln kan inte ha tittat i sin back- eller sidospegel innan dessa rally-manövrar. Jag hinner inte tänka så mycket, i panik väjer jag också in på sidogatan parallellt med bilen samtidigt som jag försöker att inte låsa upp framhjulet. En framåtvolt med cykel fastsittandes i fötterna är kanske en rolig syn för utomstående men är man den som voltar så håller man sig lätt för skratt.

Nu får bilisten syn på mig med förvånade ögon. Var dök du upp från? Jag själv kokar av ilska, kliver av cykeln och går fram till bilisten som vevar ner rutan (skriver man så? Veva ner rutan alltså? Det gör man ju inte längre, man typ... aktiverar ner den). Får anstränga mig till det yttersta för att inte i sann mellanösternstil ta av mig min ena cykelsko och slå in skallen på karln.
- Du kan ju inte backa och svänga utan att se dig för övrig trafik oavsett om det är bilister eller cyklister!
- Men...
- Fattaru hur nära det var att jag körde rakt in i dig?
- Men vaddå, jag cyklar också!

WTF!? Hur kan man på fullaste allvar vräka ur sig ett sådant svar? Var det liksom det bästa han kunde kläcka ur sig? Jag kör också bil, men inte fan backar jag mot trafiken eller gör otillåtna svängar utan att först försäkra mig om att det inte varken finns bilar eller cyklister i min omedelbara närhet.

Så nu har jag grinat och avreagerat mig lite. Känns klart bättre. Måste dock tyvärr avsluta dagens bloggpost med lite opeppiga nyheter: Den nya fina inomhushallen för friidrott i Sollentuna som skulle byggas nu under hösten är lagd på hold. Orsak: pissig rådande ekonomi.