2009-06-01

Buuden regerar

Yours truly skymtar till i bakgrunden.

Vilken helg! Vackert högsommarväder och dessutom extra kryddat med Stockholm marathon. Inte fy skam. Precis som väntat skördade värmen många offer såväl elitlöpare som motionärer. Jag stod på några ställen utmed banan och skrek lite passertider till de främsta svenska löparna innan jag begav mig till Stadion för att se slutet på Defars 10 000-lopp och sedan ta emot löparna i mål.

De två stora favoriterna, Bouafif och Peterson, fick betala dyrt för sina tuffa öppningar. Halvvägs hade Said tätat luckan till dem och drog sedan långsamt ifrån. Bouafif klev mer eller mindre av (han kom faktiskt i mål på 3:23) och Petersson tog fullständigt slut efter 25 km. Said rullade på i täten och plockade även han placering efter placering (läs: kenyaner) och med sin rutin så hade han inga direkt problem att försvara sitt SM-guld. Då mellantiderna bakom Said började rulla in så steg peppet inom mig. Träningskamraten och kollegan Jonas Buud höll sin fart trots en tuff öppning halvvägs (1:11.23). Buuden fullständigt pulvriserade motståndet sista 15 km in mot mål och sprang till sig en fjärdeplats totalt och ett fint SM-silver att hänga runt halsen. Jag var så jekkla glad och stolt för hans skull! Få löpare är så envisa och uthålliga som Buuden vilket han inte minst visat på Swiss Alpine men han har inte riktigt fått till det i några av sina tidigare SM-starter. Ändå tills nu. Pang bom så visade han var skåpet ska stå. Att göra 2:24.37 på Stockholms tuffa bana i den extrema värme som rådde under tävlingen är helt enkelt otroligt bra. Trots sin tuffa öppning så höll han farten under andra varvet (1:13.14).

Andra löpare som det var extra kul att se sprinta i mål var förstås den gamle trotjänaren Herr Larm. Förståndig öppning och sedan en kontrollerad andra hälft. Trött var han dock i mål. Så trött att han bad mig ta hans medalj. Den orkade han nämligen inte bära. Tur att man är snäll och hjälper till.

Swyzak fick äntligen till det och trots värme och banprofil mosade han sitt tidigare pb ner till 2:36.25 (föredömligt jämnt löpt: 1:17.40/1:18.45). Swyzaks spurt sista 200m då han bara skulle pressa sig förbi en stapplande Erik Petersson värmde i djupet av mitt hjärta. Bortsett från Buudens fantastiska prestation så överraskade även Emil Lerdahl tack vare hyfsat jämna halvor med en 8e plats totalt och 4e svensk.

Och ni missade väl inte min nuna på DN:s första sida på sportdelen? Tyvärr ställde sig en viss Isabella Andersson i vägen. Hon vill verkligen synas i media hela tiden!
*skämt*

Inga kommentarer: