2009-06-09

Sjukvård

Stackars lilla Venla har under knappt två veckor dragits med en besvärande rethosta som inte vill ge med sig. Hostan dyker upp precis då det är läggdags vilket förlänger somna-in-prceduren ganska markant. Likt en löpare med lite småkrämpor har jag hoppats att hostan ska ge med sig med tiden. Då den (misstänkt likt min bäckenbensskada) vägrar ge med sig så fattades igår beslutet att ta kontakt med vårdscentralen.

Sagt och gjort, klockan åtta prick försöker jag ringa upp dem. Efter en kvart av frenetiskt ringa upp, upptaget och lägga på igen så kom jag till slut fram till deras automatiska telefonsvarare där jag ombads uppge personnummer och telefonnumer. Strax efter klockan nio skulle de återkomma. Well, bara att sitta av tiden hemma och känna arbetsdagen sakta men säkert rinna ur händerna. Runt 09:30 ringer de äntligen tillbaka med beskedet att det är fullt med tidsbokningar för dagen. Ta emot Venla? Nej tyvärr det går inte. Boka tid framåt var tydligen inte heller aktuellt då det närmade sig semestertider och inga tisdbokningar fanns tillgängliga.

Tja, vad gör man? Vad svarar man på något sådant? Hur kan alla tider vara slut? Venla dras ju 'bara' med en besvärlig rethosta men tänk om det hade varit något värre? Är det då bara att bita i det sura äpplet och rätta in sig i ledet för att förhoppningsvis få en tid hos doktorn imorgon? Istället gav de mig tipset att försöka vända sig till närmsta närakut som ligger käpprätt åt hel*ete och ofta är förknippade med ganska saftiga väntetider.

Det är ett fantastiskt sjukvårdssystem vi har.
Kan någon påminna mig vart alla mina skattepengar tar vägen?

8 kommentarer:

Herr Larm sa...

Köp en privat sjukplats åt barnen på Sophiahemmet, där har du lösningen...

Vi har ett amerikanskt system i Sverige redan nu.

http://www.bsmartina.se/

Trist men sant!!!

Anonym sa...

Vårdcentraler är ju inte direkt smidiga. Vår på Kungsholmen har ju drop-in på morgonen, men sitta 1-3 timmar och vänta med ett sjukt barn är ingen höjdare. Då fungerar närakuten på kvällen betydligt bättre de få gånger man har behövt söka läkarvård för barnen. Du kanske ska testa Närakuten Barn vid KS?:

http://www.cityakuten.se/stockholm/halvprivat/narakuten-barn/index.php

Märtha Louise sa...

Tack gud för "privatläkare", om man lyckas hitta en bra. Kostar lika mycket som att gå till vårdcentraler, men brukar vara betydligt mer måna om sina "kunder"/patienter. Annars tycker även jag att närakuterna brukar funka..

Patrik Engström sa...

Herr Larm:

Jo det är banne mig läge för en privat sjukplats. Vi har sådana förmåner via jobbet men till barnen får man nog ordna det hela privat. Du har rätt, trist men sant. Kollar upp Sophiahemmet imorn.

Patrik Engström sa...

Medeldist:

Nä du har rätt, sitta 1-3 timmar i en miljö som bara oooosar sjukdom är inte riktigt happy hour. Då är ju ett system med tidsbokningar smidigare. Förutsatt att det självklart finns några tider tillgängliga.

Det fick bli närakuten vid Löwenströmska sjukhuset ikväll. Tidsbokat och allt. Men sent som attan för min lilla tvååring. Medicinen verkar dock fungera strålande, hon hostade inte en enda gång ikväll innan hon somnade!

Patrik Engström sa...

Louise:

Jo jag börjar så smått inse att det är privat sjukvård alternativt närakuter som gäller. Personligen är jag sjuk ytterst sällan och har liksom lite turligt nog sluppit uppleva allt detta. Men med två småbarn så blir det säkerligen en hel del sjukdomar.

För min egen del handlar det mer om idrottsmässiga skador och där har jag lite fördel av att ligga i gräddfilen och få kompetent specialistvård nästan ögonblickligen. Sådant ger en enorm trygghet.

swyzak sa...

Helt sjukt minst sagt...

Patrik Engström sa...

Swyzak:

Amen to that!