2009-07-22

Resultattävling 5000m

Starten.
Foto: Kingis


Så var säsongens första tävling på bana gjord. Verkligen kul att bila ut till Enhörnaland (Södertälje) och stifta bekantskap med en för mig helt okänd idrottsplats, Södertälje IP.

Mycket osäker på form och banvana då tävlingen tyvärr bara innebar fjärde banpasset på hela säsongen. Banlöpning är trots allt ganska annorlunda mot landsvägs- eller terränglöpning. Snackade ihop mig lite med Unicorn-Linus innan start och kom överrens om att försöka lägga farten kring 72'' per varv och turas om med draghjälpen per 600m vardera.

Starten gick tillslut efter tre blankskott av Hasse Nilssons nyinköpta leksakspistol och Björn Borg gick planenligt upp i spets med Oskar Landin i släptåg. Strax efter följde Linus med mig på fjärde plats. Några 72''-varv var det dock inte tal om. Jag tror täten hade runt 2:19 efter två varv och jag beslutade mig då för att låta dem löpa på och själv försöka hitta ett något mer mänskligt tempo.

Björn Borg anför täten med Landin, Unicorn-Linus och jag på släptåg.
Foto: Kingis


Tättrion tuffade på och gled sakta men säkert ifrån mig. Jag försökte hitta mitt eget tempo och borra på så gott jag kunde på egen hand. På målrakan var det bitvis ganska irriterande motvind och jag tvingades ploga den på egenhand då jag hade valt att släppa klungan. Nu infann sig dock en lite ovan situation. Jag brukar vara bortskämd med att Lamas servar mig med varvtider så man inte tappar fokus för mycket utan hela tiden håller sig alert och vet hur man ligger till tidsmässigt. Idag var karln inte på plats och till råga på allt fanns det ingen varvräknartavla vilket gjorde att jag efter rusningen i början helt tappade kollen på hur många varv jag sprungit och självklart hur många varv jag hade kvar. Detta var en ganska olustig känsla och gjorde det svårt att bedöma hur jag skulle hushålla med krafterna samt vad jag hade för passertider utmed banan.

Under tredje kilometern råkade jag ut för en liten krock då killen jag precis skulle passera i andraspår tog ett kliv ut så jag sprang rakt in i ryggen på honom. Ingen fara men jag tappade lite rytm. Under de två sista kilometerna började jag dock ta in på Linus och Landin. Per hade hängt av dem och körde nu själv för en tid ner mot 14:45. Då det återstod två varv kom jag ikapp Linus och gick om men kände hur han svarade och tog rygg på mig. Med 500m kvar var jag ikapp Landin som svarade i 100m innan jag satte in slutspurten på sista varvet och kom in som tvåa skuggad av Linus och Landin en bit efter. Tiden blev 15:04.8m och jag vet ärligt talat inte hur jag ska klassa den. Visst, det hade varit kul med en sub-15-tid men åt andra sidan var detta första bantävlingen för säsongen som varit kantad av skador. Dessutom befinner jag mig i en tung träningsperiod just nu vilket kanske drog ner tiden en aning. Men den stora nackdelen med dagens race var nog att jag sololöpte stora delar av loppet utan att veta varv- eller kilometertider. Med lite sparring och feedback utmed banan kan jag nog skala av 10-15 sekunder. Det positiva med dagens lopp var att det trots allt var den snabbaste 5000m-tävlingen jag öppnat säsongen med.

Hur som helst mycket nyttigt med lite bantävling vilket var det primära syftet med tävlingen och dessutom var det mycket kul att få snacka med Unicorn-Linus och Björn Borg.

Sololöpning under större delen av loppet.
Foto: Kingis


Resultaten »

2 kommentarer:

Dunceor sa...

Det låter tungt att inte få feedback på hur man ligger. Men annars ett kanonlopp och det bådar väl gott att det är det snabbaste du har startat säsongen med trots din stressfraktur. Söt tjej på sista bilden också ;=)

Patrik Engström sa...

Dunceor:

Jo det var faktiskt lite små läbbigt att kuta runt utan varken koll på hur långt det var kvar eller vad jag höll för fart. Ska akta mig för detta i framtiden. Lika bra att fästa klock-fan på armen om man inte har Lamas i närheten.

Och vad gäller den söta lilla tjejen så får jag väl hålla med. Men under loppet tränger inga sådana tankar in i skallen. Då det är det fullt fokus på att överleva och ta sig i mål med hedern i behåll. :)