2009-08-11

20x400m, PJ: 200m 50-52''

I lördags kväll kom vi tillbaka till Helsinki, Veikkola, varefter det infann sig en möjlighet att nöta tartanintervaller på Veikkolas nya friidrottsstadion som ligger bara 1.5 km från hemmet. Lite skillnad mot att bila 11 mil t&r till Kuopio för tartankänning vilket jag hade gjort tidigare under veckan.

Lamas hade denna gång skissat upp ett lite märkligt pass åt mig. Planen var att köra minst 20 stycken 400ingar med en rask pausjogg på 50-52''. Farten per 400ing meddelade Lamas skulle vara kontrollerad. Vad menas med det? Kontrollerad fart? Och minst 20 stycken?

Well, jag är ju pedant och en extremt (somliga skulle kanske kalla det sjukligt) strukturerad person. Jag vill ha det klargjort tydligt och exakt vad som ska löpas och i vilken fart och vila det handlar om. Att bli instruerad att nöta minst 20 stycken 400ingar i en kontrollerad fart var inte något som lätt sjönk in i skallen på mig.

Nåväl, jag reviderade passet en aning till att köra exakt 20 stycken 400ingar och försökte inledningsvis under passet hitta en bra och jämn (Lamas skulle kanske kalla det kontrollerad) fart. Jag satte igång passet ackompanjerad av ett 20 tal kvinnor som på höjdhoppsdelen av stadion likt en sektrörelse gemensamt körde nån form av finskt Frisk&Svettis-pass. Lika konstigt som jag tyckte det såg ut när de utförde sina övningar måste de tyckt att jag såg ut som harvade runt och runt på banan.

Passet blev lyckat och jag kunde till och med öka den 'kontrollerade' farten en aning den avslutande hälften vilket oftast brukar vara ett gott tecken. Det som slet mest under passet var dock den korta vilan på 200m som jag lade strax under 50''. Det innebär en återhämtningsjogg i 4:10-fart och med syra i benen från en 400ing så hinner man inte återhämta sig nämnvärt under denna tid.