2009-08-10

Ålder och längd

Vid middagsbordet sitter Elias och grubblar lite för sig själv. Sedan ställer han följande fråga med en lite förbryllad min:

Elias: Pappa, visst är mamma ett år äldre än dig?
Patrik: Jo det stämmer. Mamma är äldre än mig.
Elias: Men jag förstår inte riktigt.
Patrik: Vad är det du inte förstår?
Elias: Jo, fast mamma är ett år äldre än dig så är du längre än hanne. Det är jätte konstigt.

Det är lätt att dra lite på smilbanden när man får dessa frågor men sätter man sig i Elias situation så är nog frågan ganska berättigad. I Elias värld är ju de som är längre nästan alltid uteslutande äldre. En sexåring är längre än en femåring och så vidare. Följaktligen borde jag rimligtvis vara äldre än mamma eftersom jag är längre än henne. Logiskt eller hur?

Tänk vad enkelt och bekvämt det skulle vara om man fortsatte växa på längden allt eftersom man åldrades. Eller inte.