2009-08-17

Midnattsloppet 2009

I lördags var det kvällslöp runt Söder och dess gator. I sedvanlig ordning mot slutet av sommaren anordnades Midnattsloppet med upp mot 22 000 anmälda löpare. Lagom till start började regnet så smått strila ner från himlen. Detta störde dock inte nämnvärt då det annars var idealisk temperatur för löpning.

Efter en lite kaosartad start där speakern babblade så mycket att ingen knappt begrep att startskottet gått så kom vi dock iväg. Den första hälften är lättlöpt och många löpare brukar öppna i ett för optimistiskt tempo då den andra hälften är ordentligt kuperad. Så var det även i år då en drös med löpare bombade på rätt bra inledningsvis. Nytt för i år var att man efter någon inledande kilometer vek av ner mot Erikdalshallen och sedan vidare utmed en rundvandring på Skanstullsbron innan man fortsatte en sväng utmed Hammarbyhamnen. På det stora hela kändes det som om nästan första hälften av loppet var helt nytt och jag måste erkänna att jag tyckte denna banförändring klart försämrade loppet. Den nya bansträckningen var mindre publikvänlig då man springer bort från de centrala delarna där publiken finns. Sedan innebar den nya banan fler knixiga kurvor, mycket löpning på gatusten samt fler backar. Kort sagt tycker jag det var mycket synd att arrangörerna valde att ändra banan.

Jag slog följe med Seas från klubben och tillsammans jobbade vi oss upp placering för placering. Vid tre (?) kilometer plockade vi upp Majling och strax innan fyra kilometer passerade vi McRae. Innan Sofia Kyrka kom vi ikapp Jayo och tillsammans började vi den tuffa stigningen upp mot kyrkan. De första fem kilometerna hade löpts på ett kontrollerat sätt och jag kände mig fräsch och stark till backarna mot slutet. Det är trots allt på den andra hälften som loppet egentligen börjar då banprofilen är så pass skiftande. I stigningen upp mot Sofia kyrka skakade jag av mig Seas och Jayo och hamnade sedan lite i ett vakuum. Längre fram framför mig kunde jag skymta Hammarbys burundier Thernce Mbonabirama och Hälles Patrik Andersson. Vid sju kilometer hade jag tätat avståndet fram till dem och gick direkt till spets och fortsatte borra på. Andersson släppte kort därefter men Therence hängde på. Jag agerade draglok åt honom fram till stigningen upp till Mosebacke där jag gick loss och sedan kunde löpa sista kilometern in mot mål utan att behöva pressa mig till det yttersta. Under de avslutande delarna av loppet hade jag tagit in på Archer framför mig men fick aldrig den nödvändiga kontakten för att kunna utmana honom i en spurt. Jag kom in som sjunde man (femte svensk) på tiden 32:02.

Måste erkänna att jag var väldigt nöjd med hur jag genomförde loppet med tanke på min skadebakgrund. En lugn och kontrollerad öppning första hälften utan att förta mig för att sedan kunna pressa på bra sista hälften i de tuffa stigningarna. En genomgående bra och stabil känsla och jag behövde inte pressa mig helt fördärvad mot slutet. I fjol gjorde jag 31:44 men då var de yttre förutsättningarna närmast perfekta. I år var det halt på grund av regnet och dessutom var den nya banan tuffare så jag rankar min tid i paritet med fjolårets. Således ett gott besked om att formen är på väg uppåt.

Roade mig lite med att sammanställa en jämförelse av de tolv första löparna hur de disponerade sina krafter under loppets två halvor. Det syns ganska tydligt vilka som öppnat för hårt:
1. Kipkorir, 29:48 (14:24/15:24 + 1:00)
2. Kiptanui, 29:49 (14:23/15:26 + 1:03)
3. Skoog, 30:00 (14:24/15:36 + 1:12)
4. Wallerstein, 31:18 (14:56/16:22 + 1:26)
5. Archer, 31:54 (15:21/16:33 + 1:13)
6. Engström, 32:02 (15:43/16:19 + 0:36)
7. Therence, 32:13 (15:23/16:50 + 1:27)
8. Andersson, 32:27 (15:30/16:57 + 1:27)
9. Olsson, 32:29 (15:44/16:45 + 1:01)
10. Svensson, 32:34 (15:43/16:51 + 1:08)
11. Andersson, 32:37 (15:55/16:42 + 0:47)
12. Majling, 32:43 (16:08/16:35 + 0:27)

Resultaten »
(Adil Bouafif saknas i resultatlistan då han saknade chip. Han kom dock in på en femte plats.)

10 kommentarer:

swyzak sa...

As usual, strongeligen jobbat... Kan bara hålla med om att den nya bansträckningen inte var till banan/loppets fördel och jag upplevde oxå den delen som helt oigenkännlig från tidigare år.

Patrik Engström sa...

Swyzak:
Med tanke på det hala väglaget och den tuffare banan så tycker jag insats också var riktigt strong.

Låt oss hoppas de ändrar tillbaka banan som den var i fjol.

Ellinor sa...

Hurra! Hurra! Hurra!

swyzak sa...

Dock verkar det highly unlikely att dom ändrar tebaka eftersom d var polisönskemål om en omdragning av banan p g a det ökade antalet löpare om jag förstod det rätt...

Patrik Engström sa...

Ellinor:
Tack! Tack! Tack!

Patrik Engström sa...

Swyzak:
Jo men det är ju bara girigt av dem att försämra stora delar av loppet bara för att kunna svälja några fler löpare. Jag tycker man skulle kunna nöja sig med 18 000 deltagare och behålla den tidigare banan som var klart bättre.

Jonas sa...

Fick du något pris?

Patrik Engström sa...

Jonas:

Nepp, inte ett skit. Spelar ingen roll men det ska erkännas att det hade varit skoj att få gå upp på scenen i det fina sällskapet med bla Skoog, Wallerstein och Adil. De har en sådan stor och fin scen samt hela Zinken fullsmackad med folk så några stackars löpare till kan de plocka upp även om de inte delar ut nåt pris. Det är en sådan känsla man skulle komma ihåg om 20 år när man ser tillbaka på loppet. Inte om man gick hem med en brödrost som prispremie under armen.

Tröskelkungen sa...

Bra genomförande. Det var nog ett vinnande koncept. Ser ut som att formen blir bättre och bättre sedan skadeperioden. Vad har du i tankarna tävlingsmässigt under hösten, blir det lidingölopp?

Nyfiken....

Patrik Engström sa...

Tröskelkungen:
Jo det känns som om formen sakta är på väg uppåt. Är mer stabil och trygg nu i löpningen och vet ungefär vad man kan pressa ur kroppen. Intervallerna går även de bättre och bättre. Det är dock inte rimligt att begära att jag ska ha samma utveckling som förra hösten då allt klaffade med träning, skadefri och sjukdomsfri. Jag är dock mest ute efter kontinuitet så kommer resultaten komma.

Vad gäller tävlingar framöver så är det dags för Telge stadslopp på lördag, LångLöparnasKväll 10000m nästa tisdag. Efter det blir det nog Bellmansstafetten, ALJ Open (10000m) och höjdpunkten Lidingöloppet. Jag kör dock lite för lite tröskel och mängd och måste krydda upp dessa inslag om jag ska bli konkurrenskraftig över 30 km. Jag grunnar även lite på en start i Stockholm halvmarathon. Du'rå? Vad har du planerat i tävlingskalendern framöver?