2009-08-03

SM 2009

Jag och Linus under loppet inledande skede.
Foto: Gustav Lindqvist


Då var mitt fjärde utomhus-SM lagd till handlingarna. På lördag morgon var det väckning i ottan för att flyga ner till Malmö. Som sig bör innan viktig tävling blev det klent med sömn, svårt att somna då jag mentalt redan stod på startlinjen på SM. Väl på plats i Malmö styrde jag kosan mot centrum där jag checkade in på hotellet för att i lugnan ro ladda och vila lite.

Strax efter 15 promenerade jag knappt en halvtimme från hotellet till Malmö stadion där jag sedan prickade av mig och hämtade ut nummerlapp. Uppvärmningen genomfördes tillsammans med Unicorn-Linus och Lill-Lasse och blev lite kortaste laget då man inför dessa lite större tävlingar har lite fler hålltider. 20 minuter innan start är det upprop och sedan är det gemensam inmarsch 10 minuter innan start.

Inne på stadion var det bara att köra några stegringslopp för att få upp pulsen en aning och sedan rada upp sig för start på 10000m. Det var 20 löpare föranmälda men bara 13 kom till start vilket måste betraktas som mycket klent. Framförallt var det löpare i min klass som av olika anledningar inte kom till start. Bra för individuella placeringen men sämre då det ofta resulterar i mycket vakumlöpning. Starten gick och det bildades mycket snabbt olika grupperingar. Tätgruppen anfördes direkt från första varv av Ekvall som lade varvtiderna stabilt ner mot 71''. Tyvärr blev Ekvall kvar ensam längst fram då ingen ville lösa av honom och det kan tyckas lite orutinerat av honom att ända fram till sjunde kilometer ligga och borra längst fram.

I min klunga var det Linus som tog tag i taktpinnen de två första kilometerna innan jag avlöste honom med farthållningen. Då vi började närma oss halva loppet var det jag och KO-Martin som växeldrog varandra. Iron-Micke och Linus, som fått problem med håll, hade då börjat sladda en bit bakom. Vid fem kilometer hade vi nästan plockat upp Benjria som då valde att kliva av. Strax efter hade vi nästan hunnit ifatt Brajen-Therence som även han sedan klev av. Jag och KO-Martin passerade 5000m på 15:38.

Jag och KO-Martin. Två varv kvar.
Foto: Gustav Lindqvist


Längst fram hade Skoogen spräckt fältet med tre kilometer kvar att springa men vågade sedan inte fortsätta hålla farten uppe varvid han sedan föga överraskande fick ge sig i slutspurten där Adil precis som jag tippat (tyvärr) sprang hem guldet med Käcken som silvermedaljör och Uhris som trea. Jag måste erkänna att det hade varit roligare med en svensk som SM-vinnare. Det känns oerhört skevt att ha en svensk mästare på 10000m som dels inte är svensk medborgare och inte heller kan ge en segerintervju på svenska. Friidrottsförbundets regler är i vissa avseenden mycket märkliga.

KO-Martin och jag hade med två kilometer kvar fått syn på Grossen som börjat sladda markant. Vi tog in på honom och med 200m kvar trodde jag att vi skulle kunna smyga upp nära honom och spurta ner honom. Precis i detta ögonblick skriker en vettvilling med enorm stämma (det visade sig senare vara Hälles tränare Ulf Friberg) från läktaren 'PLOCKA GROSSEN' varvid KO-Martin får på en ordentlig spurt, går ifrån mig och ikapp Grossen. Grossen i sin tur blir då varse att vi är på väg att passera honom och lyckas då kraftansamla en spurt han också. Han får ge sig mot KO-Martin men håller undan för mig. I mål som nia med den föga smickrande tiden 31:31.01. Drygt en minut över personbästat men det ska erkännas att det är svårare att prestera en bra tid i 20 graders värme i augusti än ett kylslaget Stadion på senhösten. På ett mästerskap är ju placeringen det som i första hand räknas men det kändes lite surt att behöva ge sig mot både KO-Martin och Grossen.

Målgång och spurtförlust mot Gross och KO-Martin.
Foto: Gustav Lindqvist


Nåväl, det mest postiva med loppet var dock att respekten för de 25 varven som ska plogas på ett 10000m-lopp försvann en aning. Det tar nåt lopp innan man har hittat gränsen för var fart-ribban ligger. Jag har dessutom bara genomfört sex pass på bana (träningar och tävlingar inkluderade) vilket är på tok för klent. I lördags var jag lite för feg under det kritiska partiet mellan 5-8 km, där ska jag kunna gå hårdare. I framtida lopp under säsongen ska det inte vara omöjligt att lägga varvtiderna 1-1.5 sekunder snabbre och då är jag nere på sub31-tider igen.

Avslutningsvis ska jag be att få tacka för stödet/läktarvåldet som mina två vänner på läktaren stod för. Gustav och Boxar-Johanna måste säkerligen varit lite små-hesa efter tävlingen!

Resultaten »

18 kommentarer:

Sussie sa...

31.31 är inte fyskam för en gångare som tydligt syns på sista bilden! :-D

Tröskelkungen sa...

Tack för utförlig rapport. Kul läsning!

Vad gäller din inställning till osvenskar i SM så ställer jag mig frågan:
- Hur gör de andra förbunden?
Vet att Vladimir Smirnoff plockade hem ett anta SM-guld i längdskidåkning på nittiotalet exempelvis.
SM är en tävling för svenska klubbar snarare än för svenskar så är det ju i alla idrotter som jag kan komma på........

Annars var ju mest impad av Damernas 5000 under SM. 15.51 för Brons det var tufft. Nästan lika hög fart som du höll i 10 000 meters loppet.

Patrik Engström sa...

Sussie:
Undras om man inte kan kvala in till nåt mästerskap om man knallar 10000m på 31:31? OS i London kanske?

Men ärligt talat, förjevvligt att torska spurten. Händer inte igen. Promise.

Patrik Engström sa...

Tröskelkungen:

Det är bra frågor du ställer och jag har faktiskt inte några svar. Tittar man exempelvis på fotboll så kan ju många lag på internationell nivå enbart innehålla utlänningar och ändå titulera sig mästare i det landet. Men då handlar det om en lagidrott. En löpare tillhör ju visserligen en klubb men idrottaren tävlar ju individuellt.

Jag måste återigen erkänna att det är lite tråkigt för de hårt-kämpande elit-svenskarna som med knappa medel hankar sig fram. De svenska mästerskapen är ett gott tillfälle för dem att skina lite extra och komma i rampljuset och så hamnar de helt i skymundan för en eller flera icke-svenskar som roffar åt sig medaljerna av de ädlaste valörerna.

Jag tycker det ska vara öppna mästerskap vilket höjer kvaliteten och bredden men att vara svensk mästare och inte vara svensk det låter bara helt fel i mina öron. Men kanske är jag helt ute och cyklar. Det vore dock intressant att veta hur andra förbund i Sverige resonerar. Kan en amerikan tex vinna svenska mästerskapen i simning bara han tillhör en svensk klubb?

Och damernas 5000m-lopp var en positiv injektion. Men jag säger bara Sara Wedlund! :)

Jag kunde dock inte se loppet i tv då jag var i Estland. Jag misstänker dock att de yttre förutsättningarna var bättre än de som damerna och herrarna hade under lördagens 10000m-lopp. Vi hade sol och över 20 grader. Körde de på kvällen under måndag kanske det var svalare?

Tröskelkungen sa...

Håller med om att ämnet intressant och värt en liten diskussion. Du och jag har lite olika syn på saken.

Som före detta orienterare kan jag ju bidra med en inblick i den sporten och där har vi en situation där man är relativt van vid att utlänningar tar SM medaljer. Särskillt många SM guld har Schweiziska dominanten på damsidan Simone Niggli-Luder tagit. Hon har bott i Sverige i mer än sex år och har nog "norpat" åtminstone sex - sju SM guld hittils. Simone har för övrigt vunnit 14 VM-Guld så hon är verkligen en fantastisk idrottskvinna...

Att hon har kommit till Sverige är kanon för orienteringssporten och höjer verkligen intresset.

Hursomhelst det är intressant med jämförelsen mellan orientering och friidrott.
Orientering är en väldigt nordisk sport där Finland, Sverige och Norge har bra bredd och tar de mesta medaljerna vid mästerskapen och har de överlägset bästa klubbarna vid budkavlar (stafetter) såsom tiomila och Jukkola m fl.
Världens bästa orienterare är nu Fransk och heter Thierry Gueorgiou och tävlar för en finsk klubb.
Sporten har breddats så att Sverige-Norge-Finland inte är lika dominerande men de dessa länders klubbarna är ändå de bästa.

Breddningen har gjort att klassen höjts just i Norden. Det blir fler och fler duktiga orienterare ifrån kontinenten men det är i Norden som sporten är riktigt stor och där sponsorer och intresse finns och därför blir det hela bara till en fördel för Sverige-Norge-Finland som får fler stjärnor till sina klubbar och intresset växer.

Jag har aldrig sett det som konstigt att de icke-svenska orienterna som i budkavlar representerar svenska klubbar är med i SM och har chans att ta medalj.

En skillnad mellan långdistanslöpning och orientering är möjligen att i orientering håller svenska löpare absolut världsklass medan de svenska långdistansarna undantaget Musse då, inte gör det.

Adil Boafif tycker jag är ett exempel på en löpare som definitivt förtjänar att vara med i SM och kriga om medaljer. Han bor största delen av året i Sverige, han tävlar för en svensk klubb och han vill till och med bli svensk.

För mig går gränsen istället någonstans vid Kenyanen Japhet kipkorir som ibland har tävlingsadress Sävedalens AIK.
Du vet säkert vem han är. Han var bl annat tvåa i Lidingöloppet efter Musse ifjol. Han är inte i Sverige tillräckligt mycket och gör för få framträdande med klubbadress Sävedalens AIK för att jag skulle tycka att det är helt OK att han plockar hem SM på 10 000 meter (vilket han lätt skulle gjort).

Jag tror det hela ligger i benämningen "svensk-mästare". Man kan ju faktiskt bli svensk-mästare utan att att vara svensk. Jag menar, innebörden i att vinna SM på 10 000 meter är ju inte att man är den bäste svensken på sträckan utan at man är den bäste på sträckan av de löpare som representerar svenska klubbar och det är fine för mig.

Gustav sa...

Jag tycker inte att gränsen ska dras för "hur ofta man är i Sverige", det är ovidkommande.
1. Svensk Medborgare.
2. Svensk Klubbtillhörighet
3. Svensk Mästare
i den ordningen.

Jämför man med DM där ju reglerna är glasklara känns det lite konstigt. Ingen ifrågasätter om man kan bli distriktsmästare trots att man bor i annat län. Det kan man bara inte, och säger sig självt. Varför är det då annorlunda vid SM?

Sussie sa...

Jo, Gustav, man kan visst bli distriksmästare även om man bor i ett annat län för även där är det klubben som avgör. Är klubben med i en klubba ansluten till Stockholms friidrottsförbund och du själv bor i Småland så är det ändå Stockholms DM som du kan tävla i. Visst får du säkert var med på Smålands DM men det blir då utom tävlan.

Gustav sa...

Sussie: det visste jag inte, men det låter fruktansvärt puckat! Aldrig att jag skulle släppa en DM-medalj till en utomläning :D

Gustav sa...

Ah, nu förstår jag ditt inlägg Sussie, men du kanske missförstår mitt.
Jag menade förstås att man ska tillhöra klubb som är ansluten till Distriktsmästerskapets aktuella lokalförbund för att få ta medalj på DM.

Sussie sa...

Jaha, Gustav, då menade vi samma sak då! Det skulle kunna bli rätt märkligt i Stockholm iom att ffa Hässelby har så många aktiva som är värvade men fortfarande bor kvar på hemorten. Kanske är det därför som Stockholms DM är då urvattnade?

Patrik Engström sa...

Tröskelkungen:

Tack för dina intressanta kommentarer. Jag hade verkligen ingen insikt i hur det ser ut i orienteringssammanhang. Det som dock kan skilja lite mot löpningen är att de utländska löpare som kommer till Sverige kan vara så överlägsna att de sopar banan med alla svenskar. Jag är inte säker på att detta bidrar till att öka intresset för långlöpning i Sverige.

Jag är inte heller lika övertygad som du att Adil borde kunna vinna SM-medaljer. Enligt uppgift spenderar han stora delar av sin tid i Marocko och är inte ännu svensk medborgare. Jag tycker att det är rimligt att de löpare som vill slåss om SM-medaljer/placeringar åtminstone är svenska medborgare och självklart representerar en svensk klubb.

Det jag tycker är mycket tråkigt är att våra bästa svenskar får stå lite i skymundan vid de få tillfällen de har att få glänsa lite. Jag hade tex hellre sett Käcken som mästare än Adil.

Det kan dessutom ibland gå till överdrift då vissa klubbar nästan agerar importfirmor för löpare från andra länder. Om jag inte minns fel vann tex Hässelby SM-lag-guld på TSM 12 km i Alingsås 2006 med tre marockaner i laget. Det kändes bara helt fel.

För mig har alltid ett SM handlat om att möta och kämpa om placeringar mot svenskar i ett SM. Inte mot utländska löpare som tillhör en svensk klubb. Men jag kanske har fel synsätt?

Patrik Engström sa...

Gustav & Sussie:
Ha, ni sköter detta helt själva! Och jag kan bara hålla med Sussies reflektion om varför Stockholms DM-tävlingar är ganska klena vad gäller motstånd.

Unknown sa...

20150828daigege
nike roshe run women
mizuno shoes
michael kors handbags
oakley sunglasses
ralph lauren uk
new balance
nike free run womens
air max 90
polo ralph lauren outlet
nike free runs
true religion
adidas superstar
polo ralph lauren
michael kors handbags
jordan uk
soccer jerseys wholesale
nike blazer
adidas trainers
ralph lauren
tory burch outlet online
borse louis vuitton
mulberry bags
mizuno running shoes
nike air max
nike socks
nike running shoes
mont blanc pen
longchamp outlet
coach outlet online
nike basketball shoes
air jordan
canada goose
ray ban sunglasses
ed hardy
air max shoes
oakley sunglasses wholesale
tory burch outlet
michael kors bag
toms shoes
pandora rings

Unknown sa...

oakley canada, http://www.oakleysunglassescanada.com/
hollister, http://www.abercrombie-fitch-hollister.es/
coach outlet store, http://www.coachoutletonline-store.us.com/
marc jacobs outlet, http://www.marcjacobs.cc/
winter jackets, http://www.cybermonday2015.us.com/
wellensteyn outlet, http://www.barbour.us.com/
patriots jerseys, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
nike air max 90, http://www.airmax90.us.com/
tommy hilfiger, http://www.tommyhilfigers.net/
tommy hilfiger outlet, http://www.tommyhilfigers.net/
fitflop shoes, http://www.fitflop.in.net/
new york knicks jersey, http://www.newyorkknicksjerseys.com/
michael kors outlet online, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
hermes birkin bag, http://www.hermesbirkin.org/
wedding dresses uk, http://www.weddingdressesoutlet.co.uk/
supra footwear, http://www.suprashoes.us.com/
true religion jeans outlet, http://www.truereligionjeansoutlets.us.com/
canada goose jackets, http://www.canada-goosejackets.us.com/
new york jets jerseys, http://www.newyorkjetsjersey.us/
michael kors uk, http://www.michaelkorsoutlets.uk/
1015minko

Unknown sa...

2015-11-5leilei
cheap toms
gucci borse
ugg boots
true religion
michael kors outlet
air jordan 4
michael kors handbags
coach outlet online
nike free runs
canada goose uk
longchamp outlet
tommy hilfiger outlet
coach outlet online
ed hardy uk
coach outlet store online
nike blazers uk
air jordan shoes
michael kors bags
ghd straighteners
true religion jeans
cheap uggs
michael kors handbags
coach factory
cheap jordans
louis vuitton
jordan retro 13
ray bans
polo outlet
michael kors outlet online
nike store
abercrombie and fitch
louis vuitton handbags
ray bans
toms outlet store
toms shoes
louis vuitton outlet
pandora jewelry
nike air max 90
uggs on sale
louboutin shoes

Unknown sa...

cheap oakley sunglasses
chanel handbags
mont blanc
football shirts uk,soccer jerseys uk,cheap soccer jerseys uk
belstaff jackets
tiffany jewellery
michael kors handbags clearance
louis vuitton outlet online
coach outlet
coach outlet store
marc jacobs outlet
hermes belt for men
michael kors outlet store
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
giuseppe zanotti sale
canada goose jackets
ray ban sunglasses,ray ban sunglasses outlet,ray ban,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,rayban sunglasses,cheap ray ban
michael kors outlet store
chicago bears
bottega veneta outlet online
ralph lauren
christian louboutin
air jordan 13 free shipping
puma shoes
cheap oakley sunglasses
nike air huarache,nike huarache,nike huarache sneakers,nike huarache shoes
ugg boots
ghd hair straighteners
michael kors outlet sale
nfl jerseys wholesale
dddddddddd1106

Unknown sa...

mulberry outlet online
mac makeup
replica handbags
ugg outlet
converse sneakers
canada goose coats
iphone cases
coach outlet store
hermes belt for men
ugg boots
cheap mlb jerseys
nhl jerseys wholesale
asics
cheap toms
michael kors outlet online
nike air max 2014
ferragamo shoes
michael kors handbags
hermes bags
moncler jackets

amany sa...


شركة نقل عفش من الرياض الى الامارات شركة نقل عفش من الرياض الى الامارات
شركة نقل عفش من الرياض الى الاردن شركة نقل عفش من الرياض الى الاردن