2009-08-24

Telge stadslopp 2009

Jag steget före Skarholt och Jayo strax innan 3 km.
Foto: Thomas Windestam


Tävlingarna avlöser nu varandra med tätt mellanrum. I lördags var det dags för mig att springa Telge stadslopp i Södertälje. Under lördagförmiddagen regnade det katter och hundar men lagom till eftermiddagen sken det upp och blev riktigt vackert väder.

För mig var detta första gången jag sprang loppet och således kände jag inte till bansträckningen. Ett litet rekvarv under uppvärmningen visade dock att banan är mycket flack med ett litet motlut direkt i starten och sedan en ganska brant backe strax efter tre kilometer.

Direkt i starten stack Sjökan och Lill-Lasse iväg i ett högt tempo och gjorde en lucka redan första kilometern. Jag själv hamnade i en klunga med några lite för optimistiska yngre löpare som sedan tacksamt stängde vägen för mig varefter jag nästan fick buffla mig ut (jepp med alla mina tunga kilo på kroppen). Efter denna röriga start slog jag följe med Jayo fram till cirka två kilometer då jag sakta började gå ifrån. Framför mig hade jag en orienterare som jag aldrig sett tidigare (Anders Skarholt) och fick kontakt med honom strax innan ingången till backen efter tre kilometer. Backar brukar passa mig så jag pressade på bra och fick en liten lucka till honom. Nu hade jag fått vittring på Oskar Landin och med en bra slutforcering på backen så kom jag ikapp honom. Strax innan fyra kilometer passeringen släppte Landin och jag kunde bevaka min tredje plats under slutkilometern in till mål utan att pressa mig fördärvad. Framför mig hade Sjökan vunnit på 14:45 och Lill-Lasse sprang in som tvåa på 14:59. Förutom deras två första snabba kilometer så var avståndet mellan oss ganska oförändrat de tre avslutande kilometerna vilket jag tar som ett gott betyg åt min avslutning. Sammanfattningsvis en kontrollerad inledning för att sedan successivt skruva upp tempot under den avslutande hälften. Jag sprang in som trea med 15:12 med Skarholt några sekunder bakom följt av Jayo och Landin.

Målgång.
Foto: Thomas Windestam


Telge stadslopp var en ny och trevlig bekantskap med flack och snabb bana och gediget arrangemang.

Resultaten »
Thomas Windestams bilder»

Från vänster: Lasse Johansson, Erik Sjöqvist och jag.
Foto: Thomas Windestam>


2 kommentarer:

Staffan sa...

Hej, det var jag i grön Nike-tröja som agerade "ban-guide" vid ett par tillfällen under värmningen.

Jag hade ingen bra dag alls, mycket negativa tankar om hur tungt det var under loppet - Öppnade enligt plan på 3:58 men km 3 och 4 gick för långsamt för att ta mig sub20 i lördags. I mål kom jag i alla fall till slut men på besvikelsen 20:31.

Jag måste lära mig att tänka positivt och slappna av fast det går tungt. Nästa test för mig blir Stockholm halvmarathon där målet är sub 90min (2:47 fattas idag) fast jag har bestämt mig för att vara nöjd om klockan stannar på mindre än 1:35.

Lycka till med det fortsatta tävlandet!
Mvh
Staffan Dahlgren

Patrik Engström sa...

Staffan:
Hej, kul att träffa dig under uppvärmningen i lördags och kul att du skriver några rader!

Det var snällt av dig att visa oss bansträckningen och framför allt den ganska mastiga backen efter tre km. Det är sådana där små detaljer som kan fälla avgöranden då det gäller att spara lite krafter för eventuella ryck. Då jag inte hade sprungit loppet tidigare så var bansträckningen okänd för mig.

Trist att läsa om dina negativa tankar. Det är inte bara benen som måste vara på löphumör, skallen måste även den vilja pressa på. Det viktiga är dock att du genomför tävlingarna trots att allt inte känns tiptopp. Nästa gång när allt harmoniserar kommer du kapa massor av tid.

Lycka till på Stockholm Halvmarathon, jag håller tummarna!