2009-09-02

5000-4000-2000-600m @74'', PJ 400m 3'

Som jag hintade om under gårdagens post så vankades det långintervaller på bana igår. Jag brukar åka på ett riktigt tufft banpass en gång per år och igår var nog årets tillfälle.

Vid Sollentuna vallen mötte jag upp Seas, Jayo och Unicorn-Linus och tillsammans värmde upp med lite löpning i närområdet. Efter det väntade lite stretch och löpskolning. Sedan var det dags för start och vi såg nog alla lite mentalt spaka ut. Coach Lamas hade ordinerat intervaller enligt 5000-4000-3000m i 74''-fart (3:05/km) med 400m pausjogg på 3'. Riktigt långa intervaller som dessutom skulle plogas i högfart. Well, bara att ta tjuren vid hornen och fokusera.

Det som dock störde och oroade oss mest var den bitvis hårda blåsten. Det blåste verkligen så det stod härliga till och flaggorna stod ut som spjut från deras stänger. Kanske friskt och härligt men det uppskattas inte när det vankas intervaller. Nåväl, Unicor-Linus deklarerade att han skulle köra 1500ingar och ta ett varv ståvila medan vi fortsatte borra varvid han mycket tacksamt axlade dragjobbet under sina intervaller.

Vi brände iväg på första intervallen och höll målfarten nästan på sekunden. Jag och Jayo (Seas klev av vid 4000m) klockade 5000ingen på 15:28 vilket med tanke på blåsten var mycket bra. Sedan lufsade jag runt 400m (Jayo tog ståvila) på 3' innan det var dags för den andra och kanske tuffaste intervallen. Linus fortsatte hedersamt att dra oss varv efter varv men när han tog sin ståvila efter 1500m tog jag över dragjobbet. Jayo drabbades av akut rutten mage efter 2700m och tvingades uppsöka toalett och Seas klev av vid 3000m. För mig blev sista 1000m på denna intervall ordentligt jobbig och maxpulsen noterades till 197 vilket förmodligen är nytt rekord. Tiden på 4000ingen blev 12:29, alltså 3:07/km, vilket innebar att vi hade tappat lite mot plan. Inget att hänga läpp för. Det blåste. Hårt.

Inför avslutande 3000m så kände jag att jag inte skulle kunna matcha 74''-varv. Antingen skulle jag dra ner på farten för att orka 3000m eller så kunde jag justera ner längden från 3000m till 2000m. Jag valde det senare alternativet för att få så mycket nytta som möjligt med draghjälpen. Jag och Seas klev båda av vid 2000m som klockades på 6:11 alltså 3:05/km. Jayo såg stark ut och fortsatte vidare ett varv innan jag drog honom sista 600m in till mål. 600ingen gick på 1:47, dvs 3:00/km.

Vi var alla nöjda och slutkörda efter passet. Utan varandras hjälp tror jag vi hade fått svårt att genomföra det. Det är märkligt hur mycket man sparras och förbättrar sig då man kan hjälpa varandra. Nu hoppas jag på lite kortare intervaller fortsättningsvis. Skalle, skärpa och fokus finns där för att klara av 25 hårda tartanvarv. Nu behöver jag trimma upp farten lite så man kan snitta 73-74'' varv utan att slamma upp med mjölksyra.

4 kommentarer:

Ellinor sa...

Uj uj uj Vad starka ni är.

swyzak sa...

Wicked and wild... Grymt jobbat, banpass i motvind blir brutala och man får (försöka) ta med det i beräkningarna och justera målet därefter....!

Patrik Engström sa...

Ellinor:
Danke, det var ett bra pass.

Patrik Engström sa...

Swyzak:
Jo det är som du skriver, man borde ibland justera tidsmålet efter rådande blåst men ofta tar tyvärr reptilhjärnan kommandot och då är det svårt att resonera sig fram till något vettigt.