2009-09-17

6x2000m @3:05/km, PJ 400m 2:10

Mitt bästa intervallpass för året genomfördes igår på Sollentuna vallen. Det är inte ofta kropp och skalle svarar upp på det sättet som de gjorde igår. Sett över en säsong så kan jag nog räkna dessa tillfällen på en hand. ¨
Men igår skedde det.
En grym känsla.

Det var lite små kyligt i luften då jag och Unicorn-Linus påbörjade uppvärmningen. Men viktigast av allt, det var helt vindstilla. Vid de senaste banintervallpassen har det blåst styggt som attan varvid passertiderna under intervallerna blivit aningen missvisande.

Coachen hade aviserat ett ganska slitigt pass i form av 6x2000m med pausjogg 400m på 2:10. Farten på intervallerna skulle vara fyra stycken inledande 75''-varv för att sedan göra en fartökning sista varvet och landa det på 72'' vilket skulle ge sluttiden 6:12, dvs 3:06/km. Vilan var ovanligt generös för att vara signerad Lamas men farten under intervallerna var dock ganska hög samtidigt som det mentalt är en utmaning att mosa runt totalt 30 varv på tartanen.

Med god hjälp av Unicorn-Linus påbörjades passet och jag kände ganska snabbt att det här var en sådan där dag då nästan allt stämde i löpväg. Jag klockade in varven stadigt på 75'' och var så pass fräsch i kroppen under sista varvet att jag utan problem gjorde en fartökning ner mot 72''. Efter fyra stycken 2000ingar hade jag utgått från att jag skulle vara ordentligt medtagen. Istället konstaterade jag att jag knappt var ansträngd och att kroppen svarade upp på ett märkligt bra sätt. Blev nästan lite irriterad över att jag inte vågat pressa på hårdare under de inledande intervallerna. Inför sjätte och sista intervallen gjorde jag en fartökning under slutkilometern och klockade den på 2:54 där det sista varvet gick på hyggliga 66''. Således fanns det en hel del energi kvar att krama ur kroppen. De fem första intervallerna snittades på 6:10-6:12 medan den sista klockades in på 6:02.

Trots 12000 m på tartanen var jag fortfarande fräsch i kroppen efter målgång och hade nog utan problem kunnat leverera några till 2000ingar i samma tempo. En härligt svindlande känsla som jag tror kan stavas till Runner's High. Jag kände mig ostoppbar och hade det varit tävling hade jag nog kunnat utmana personbästat på 10000m.

Hur som helst så innebar passet ett gott och efterlängtat formbesked som ger mig lite extra boost och självförtroende till ALJ Open (DM) 10000m som går av stapeln nu på söndag. Jag är ruggigt taggad till detta lopp då jag på förra 10000m-tävlingen (LLK) fullständigt parkerade med två varv kvar att springa. Tanken på revansch får det att vattnas i munnen.