2009-10-23

Fredagsläsning

friidrott.se har det inom några dagar skrivits två stycken mycket intressanta artiklar som jag verkligen rekommenderar er som är löpintresserade att läsa.

Den första redogör för att IAAF äntligen kommit fram till hur de ska behandla det faktum att Masai vann VM-guld i damernas 10000m i Berlin trots att hon inte sprang den fulla distansen. Masai och merparten av de i hennes andra startfält, dvs de som startar längre fram men i ytterspår, genade snabbt in till innerspår då funktionärerna glömt sätta ut koner första kurvan fram till bortrelång. IAAF väljer att underkänna resultaten med följd att de blir ogiltiga statistiskt som personliga rekord eller årsbästan. Det som dock måste betraktas som oerhört märkligt är att ett av dessa ogiltiga resultat trots allt resulterade i ett VM-guld. Jag undrar hur många gånger detta tidigare skett i historien? Läs mer angående detta i denna förträffliga artikel.

Nästa artikel jag vill tipsa er om handlar om det bisarra och högst tvivelaktiga Kinesiska damundret som skedde 1993. Ni kanske minns hur en drös med kinesiskor dök upp från nästan ingenstans och fullständigt pulvriserade alla gällande rekord på lång- och medeldistans? Lika fort som de kom fram försvann de dock och än idag är det väl egentligen ingen kvinnlig löpare som är i närheten av dessa rekordnoteringar. Det som fram för allt sticker ut är Wang Junxias världsrekord på 10000m som då innebar en sänkning av Ingrid Kristiansens gällande världsrekord med 42 sekunder. Till råga på allt brände Wang av en fartökning sista 3000m som klockades på 8:17(!) vilket var snabbare än det då gällande rekordet på den enskilda distansen.

Well, ni hör ju själva. Läs artikeln för lite mer ingående information.
Trevlig(?) läsning.