2009-10-09

Japan: tisdag - torsdag

Tokyos berömda fiskmarknad var verkligen en fantastisk upplevelse, framför allt tonfiskauktionen.

Tisdag:
Taxi i Tokyo-ottan mot fiskmarknaden. Trots den tidiga timmen så var det full aktivitet vid fiskmarknaden. Enorma mängder fisk och skaldjur fanns upplagda till försäljning i långa rader av stånd som aldrig tycktes ta slut. Då vi jobbat oss in i marknadens innandömme hittade vi tillslut den berömda tonfiskauktionen där olika intressenter budade på den nyfångade tonfiskarna som hade fångats. Det hela var en mäktig upplevelse. Tätt och intensivt. Besöker ni Tokyo någon gång så rekommenderar jag varmt denna fiskmarknad som måste slå det mesta i upplevelseväg.

Efter taxifärd tillbaka till hotellet och intag av frukost så var det dags för nästa resa ner till Yokohama och studiebesök på min kamrat Hitoshis arbete. Det hela blev en mycket trevlig tillställning där vi kort presenterade våra företag samt fick en rundvandring hos dem. Verkligen kul att få tillfälle att diskutera och jämföra skillnader mellan japanska och svenska företag.

Under eftermiddagen fortsatte konferensen på hotellet i Tokyo (Shinagawa) innan vi gjorde oss redo för utgång och sista natten i Tokyo. Vi styrde kosan mot Shibuya där Hitoshi, hans syster och Chiemi anslöt och vi delade upp oss i fem mindre grupper och slussades in till olika izakaya-barer. Efter lite förfriskningar och maträtter så avslutades natten med vilt sjungande på en karaokebar. Det typiska svenska beteendet bekräftades än en gång. Efter lite initial förvirring och trevande inledning släppte den värsta prestationsångesten innan alla ylade igång för fulla halsar. Weltklasse!

Onsdag:
Tidigt på morgonen var det utcheckning från hotellet. Sedan väntade tågresa med snabbtåget Shinkansen mot Kyoto. Mäkta trevligt och lyxigt samt ett trevligt tillfälle att få se lite av landsbygden av Japan vilket är en stor kontrast mot exempelvis metropolen Tokyo.

Shinkansen Nozumi no.11. Det snabbaste av alla Shinkansentåg med en topphastighet på strax över 300km/h. Pepp!

Strax innan lunch anlände vi till en förort till Kyoto vid namn Otsukyo där vi checkade in på ett ryokan (värdshus) som låg precis vid Japans största sjö Biwa. Fantastisk inramning och stämning. Stressen bara rann av en då man klev innan för dörren. Luften var blandad med rökelse och de hade anlagt en entré med broar över vatten och utanför fönstren tonade en traditionell japansk trädgård upp sig. Det hela var slående vackert.

Lite rökelse, porlande vatten, en trädgård och fantastisk arkitektur. Stressen bara rann av.

Under eftermiddagen konfererades det lite innan jag hann ut en sväng för lite löpning. Tyvärr rådde det tyfon och det regnade nästan horisontellt men det är smällar man får ta när man ska ut och rasta benen. Efter den stärkande löpturen var det ombyte till yukata (japansk kvälls/morgonrock) och bad och tvagning i varm källa enligt japansk stil. Weltklasse!

Under kvällen var det en 13(!)-rätters japansk middag som intogs sittandes på tatamimatta iklädd japansk yukata. Som löpare är man inte direkt vig och efter ungefär två rätter började man stelna till lite. Ni förstår kanske hur man kände sig i ben och knän då desserten rullade in tiorätter senare. Kvällen avslutades med vad- och fotmassage innan det var läggdags på japansk futonmadrass direkt på tatamigolvet. Det blir inte trevligare än så här.

En fantastisk god japansk middag som självklart intogs iklädd på japanskt korrekt sätt.

Torsdag:
Ny dag och jag steg upp i ottan för att hinna med lite mer bad i varmkälla innan frukost och vidare konferens. Efter lunchen väntade sightseeing i Kyoto där vi först stannade till vid det gyllene templet Kinkakujin. Ett otroligt vackert tempel som ligger mitt ute i vattnet vid en liten sjö. För att piffa till det lite extra är templet klätt i guld. Därefter var det vidare avfärd mot en berömd stenträdgård vid namn Ryoanjin.

Då sightseeingen var slut tog vi oss till hotellet beläget mitt i centrum av Kyoto där jag tillsammans med några kollegor hann med ett lättare distanspass innan middagen. Efter den promenerade vi till Geishornas klassiska område Gion där vi under lite förvirrade former lyckades ta oss in på en lokal traditionell bar i Geisha-stråket Pontocho.

Kinkakujin - Guldpaviljongen

5 kommentarer:

swyzak sa...

Låter och ser helt fantastiskt ut ju...

Ellinor sa...

Åhh...vad härligt. Jag bara måste tillbaka och turista ordentligt. Jag tror jag bodde i Tokyo i samma område som du och hotellrummet hade utsikt mot Fuji...helt fantastiskt!

yoie sa...

trevligt dö japanen/svennen ;P
i Nya Zeeland kryllar det med japaner med kameran i högsta hugg. När de ser min feting så blir alla storm förtjusta o jag blir poppis :) HAHA!
//Yoie

Walter sa...

Å va avis jag är. Japan ligger fortfarande högst på min önskelista för långsemestern. Guideboken ligger faktiskt bredvid mig... :)

Unknown sa...

Wow, låter jättehärligt! Shinkansen ser så jäkla ball ut med den där lååånga nosen. Jag längtar tillbaks till Japan! Jag pluggar i alla fall japanska nu, här i England (är här på utbyte en termin fr uppsala uni).